14

Photinia of glansmispel op stam: verzorging, combineren en kopen

Wil je met beplanting wat meer hoogte in je tuin creëren? Een glansmispel op stam is een plant die hier zeker voor kan zorgen! Hiernaast brengt de plant vanwege zijn rood met groen blad, kleur in de tuin. Zelfs in de winter, want de glansmispel is wintergroen.

De bloei van de glansmispel is in het voorjaar. Er komen witte bloemen die erg geliefd zijn bij vlinders, hommels en bijen. De plant levert dus een goede bijdragen aan de biodiversiteit in een tuin.

In dit artikel wordt ingegaan op de verzorging, standplaats en de beste plant combinaties voor een glansmispel op stam.

Ben je van plan om een glansmispel op stam aan te schaffen? Dan wordt in dit artikel ook duidelijk waar je op moet letten als je een glansmispel gaat kopen en aan gaat planten.

Glansmispel op stam

Glansmispel op stam

Standplaats

De glansmispel staat graag op een plek in de zon of halfschaduw. Het liefst op goede tuingrond dat niet te nat is.

Bemesten

De glansmispel dient jaarlijks bemest te worden. Dit kan met een organische meststof. Een organische meststof is 100% natuurlijk en heeft een langdurige werking. De organische meststof is ook te gebruiken voor vele andere planten in je tuin.

Door de glansmispel te bemesten zal de plant sterker worden en beter groeien.

Snoeien

Het snoeien van een glansmispel op stam dient 1 á 2 keer per jaar te gebeuren. De jonge scheuten die de glansmispel maakt, zijn rood van kleur en biedt vaak veel sierwaarde voor een tuin. Wil je de rode bladeren de hele zomer behouden, snoei de glansmispel dan in het najaar.

Wil je dat de glansmispel het gehele jaar zijn ronde vorm blijft behouden dan is vaker snoeien noodzakelijk. Dit kan door de glansmispel rond te knippen met een (hand)heggenschaar.

Houd je liever van een glansmispel met een grillige vorm dan kun je de glansmispel uitdunnen met een snoeischaar. Je knipt dan de langste scheuten weg. Dit kun je meerdere keren per jaar herhalen. Het voordeel van het uitdunnen is dat je geen lelijke snoeiwonden krijgt op het blad. Zou je de glansmispel snoeien met een handheggenschaar dan zie je na de snoei lelijke snoeiranden.

Knip je een glansmispel meerdere keren per jaar dan zal de plant voller worden. Het snoeien zorgt er voor dat er nieuwe scheuten worden gevormd.

Zwarte vlekken op het blad

Een glansmispel krijgt regelmatig zwarte vlekken op het blad. Dit is een schimmelziekte waar de glansmispel voor gevoelig is. Heb je een glansmispel met deze vlekken dan hoef je niet te vrezen dat de plant dood gaat. Veel mensen vallen de zwarte vlekken niet eens op.

Wil je van deze zwarte vlekken afkomen dan kun je de aangetaste bladeren wegplukken en in de container doen. Zorg er voor dat je ook het blad opruimt dat op de grond is gevallen. De schimmel kan zich hierdoor minder snel verspreiden.

Verder kun je de plant misschien verplanten naar een plek waar deze meer zon krijgt. Dit draagt bij aan een gezondere plant.

Combineren

De glansmispel valt goed te combineren met allerlei planten. Onderstaand worden een aantal planten toegelicht waarmee de glansmispel prima te combineren is.

Lavandula – lavendel

De glansmispel valt prima te combineren met blauwbloeiende lavendel. De blauwe kleur staat mooi bij het groenrode blad van de glansmispel.

Lavendel wordt ongeveer 60 centimeter hoog, waardoor een glansmispel op stam boven de lavendel uitsteekt. Net als de glansmispel staat lavendel graag op een zonnige plek.

Heuchera – purperklokje

Wie van een rood/roze border houdt kan onder de glansmispel op stam, Heuchera aanplanten. Heuchera is een plantje dat ongeveer 60 centimeter hoog wordt en vanwege zijn rode blad een grote sierwaarde heeft in een tuin. De plant heeft ook rood blad in de winter.

Skimmia

Ben je op zoek naar een lage heester voor onder de glansmispel op stam? Een Skimmia is dan een goede optie. De plant wordt ongeveer 80 tot 100 centimeter hoog en bloeit in het voorjaar lichtroze.  In de winter heeft de plant sierwaarde door de roze/rode bloemknoppen.

Het liefst staat de Skimmia in de halfschaduw. Het voordeel van een Skimmia is dat de plant weinig onderhoud nodig heeft. Snoeien is niet noodzakelijk.

Soorten glansmispels op stam

Er zijn meedere soorten glansmispels op stam verkrijgbaar. De onderstaande soorten worden het meest aangeplant.

Photinia fraseri ‘Red Robin’

Deze heester heeft roodgroene bladeren en is de soort die het meest wordt aangeplant.

Photinia fraseri ‘Little Red Robin’

De Photinia fraseri ‘Little Red Robin’ lijkt erg veel op de Photinia fraseri ‘Red Robin’. Het grootste verschil is dat de ‘Little Red Robin’ kleiner blad heeft.

Photinia fraseri ‘Pink Marble’

De Photinia fraseri ‘Pink Mable’ lijkt qua bladgrootte veel op de Photinia fraseri ‘Red Robin’. Het verschil is dat de ‘Pink Marble’ bont blad heeft. Dit geeft plant extra sierwaarde.

Aanplanten

Een glansmispel op stam kan worden aangeplant in de volle grond of in een grote bloembak

Bloembak

Heb jij een bloembak en ben je op zoek naar een hogere plant? Een glansmispel is dan een geschikte plant. Bij het aanplanten van een glansmispel op stam is het belangrijk dat de bloembak groot genoeg is.

Verder dien je de glansmispel regelmatig water te geven wanneer hij in een bloembak staat. Rondom de stam is het mogelijk om bodembedekkers of een-jarige planten aan te planten.

Volle grond

De glansmispel doet het erg goed in de volle grond. Bij het aanplanten dien je rekening te houden het plantgat groter is dan de pot. De plant heeft dan meer ruimte om te wortelen, waardoor de plant beter gaat groeien.

Heeft de glansmispel een hogere stam dan is het verstandig om 1 of 2 boompalen naast de stam te zetten voor extra stevigheid. De glansmispel zal hierdoor minder snel scheef waaien bij (harde) wind. Na een aantal jaren kunnen de boompalen verwijderd worden.
Tuinplant - Het grootste aanbod met meer dan 15.000 tuinplanten en bomen

Kopen

Een glansmispel op stam heb je in meerdere maten en soorten.  Bepaal voor dat je een glansmispel op stam gaat kopen eerst de hoogte die de stam moet hebben. De meeste glansmispels op stam worden verkocht op een hoogte van 60 tot 225 centimeter.

Het voordeel is dat de glansmispel op stam wordt verkocht in pot. Hierdoor is de plant het hele jaar aan te planten. (mits het niet vriest).

Het aanschaffen van een glansmispel op stam kan in een tuincentrum maar ook online! Bestel je de plant online, dan wordt deze binnen enkele dagen bij je thuis geleverd.

Online planten bestellen heeft de volgende voordelen:

 • Bezorging in Nederland en België. Je hoeft zelf geen transport te regelen.
 • Besparing van tijd doordat je niet meer naar een tuincentrum hoeft
 • Je bestelling kan geleverd worden ook als je niet thuis bent.
 • Geen teleurstellingen meer dat planten of de juiste maten niet meer op voorraad zijn bij je bezoek aan een tuincentrum.
 • Aangroei garantie

Ben je op zoek naar kwalitatief hoogwaardige glansmispel op stam voor een scherpe prijs, klik dan op de onderstaande link.

Bekijk het aanbod Photinia´s!

Alternatieven

Ben je opzoek naar een heester op stam en twijfel je nog of je voor een glansmispel op stam moet kiezen? Misschien is een Laurier op stam wel iets voor jou. In het artikel over de laurier op stam vertellen wij alles over deze heester.

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

 • Danny schreef:

  Hallo,

  De glansmipel op stam in onze tuin is behoorlijk scheef komen te staan door de wind. De boom staat er 5 jaar in. Kan ik deze rondom los steken en weer rechtzetten of zal de boom het niet overleven?

  Gr.
  Danny

  • Thijs schreef:

   Hallo Danny,

   Het is inderdaad mogelijk om de boom los te steken en opnieuw te planten. Het beste is om dit nog wel voor begin april te doen. Door bij het verplanten aanplantgrond te gebruiken, zorg je er voor dat de wortels beter aanslaan. Na het verplanten moet je de boom voldoende water geven.

   Misschien is het ook een idee om een boompaal+ boomband te plaatsen. Hierdoor groeit de boom minder snel scheef.

   Met vriendelijke groet,
   Thijs

 • George schreef:

  Ik heb 3 glansmispel op stam maar nu laat vooral onder een de stam de bast los.
  Is dat een probleem en moet ik hier iets aan doe en zo ja wat.

  • Thijs schreef:

   Beste George,

   Normaal laat de Photinia geen bast los. Misschien komt het door een beschadiging of vorstschade? Voor de zekerheid zou u contact op kunnen nemen met de kweker/tuincentrum waar u de Photinia’s heeft gekocht.

  • Leo schreef:

   Ik heb het zelfde probleem onder aan de boom alles los gescheurd heeft u een oplossing gevonden bij mij al een boom dood

 • Louis van den Dungen schreef:

  Goedemiddag, ik heb 5 glansmispels als leibomen op rij staan. Door een druppelende kraan is er één helemaalbruin geworden. Wortelrot denk ik.
  Is hier wat aan te doen? Ze staan dus in de volle grond. Eruit halen of losgraven? Alvast bedankt voor tips!

  • Thijs schreef:

   Goedemiddag,

   Glansmispels kunnen slecht tegen (langdurige) natte omstandigheden.

   Je zou voor de zekerheid nog even kunnen controleren of er leven in de boom zit. Dit kun je doen door met een snoeischaar of mesje enkele takken licht te beschadigen. Zie je een groene kleur dan is de boom nog in leven en kun je even wachten of de boom nog een teken van leven gaat vertonen. Zie je een bruine kleur dan is de boom dood en kun je deze het beste eruit halen en eventueel vervangen.

   Succes!

 • Beer schreef:

  Ik heb twee glansmispels op stam in de tuin geplant omdat ze in een pot niet gedijden. Heb ze 3 wkn na het verplanten flink gesnoeid omdat er geen vorm in zat.. alleen lange sprieten en een paar blaadjes.. nu ben ik bang dat ik te snel was met snoeien en ze dood heb gemaakt want zie een maand later nog steeds geen teken van nieuw leven. Hoelang duurt het voordat een gesnoeide photinia op stam weer gaat uitgroeien?

  • Thijs schreef:

   In deze periode zou glansmispel snel (binnen enkele weken) weer nieuwe uitlopers moeten maken. Je zou kunnen controleren of de plant nog in leven is. Dit kun je doen door een tak van de plant lichtjes te beschadigen met een snoeischaar. Als de tak van binnen nog groen is, zit er leven in de plant. Is de tak van binnen bruin dan is de tak of plant dood.

 • Willy de Jong schreef:

  Ik heb een glansmispel op stam in de volle grond en op een zonnige plek staan, hij laat nu na de bloei groene bladeren vallen, kan dit kwaad ? Moet de boom veel water bij lange tijd van droogte en warmte ? Graag uw advies. Bedankt! Groeten

  • Thijs schreef:

   De glansmispel staat er om bekend dat deze bij droogte wat bladeren kan laten vallen. Tijdens de droogte kun je de glansmispel wat extra water geven.

   • Hans schreef:

    Is een glansmispel op stam welke geleid wordt tot 300 cm aan te merken als een boom in het kader van de regelgeving of blijft het een heester?

    • Thijs schreef:

     Beste Hans,
     De Nederlandse wet kent geen definitie van het begrip boom.

     Ik raad je aan om contact op te nemen met de gemeente voor eventuele vragen over deze glansmispel.

     Met vriendelijke groet,
     Thijs

 • >