Gras langzamer laten groeien en toch een gezonde grasmat? Lees hier hoe!

Gras langzamer laten groeienRegelmatig krijgen we de vraag of het mogelijk is om het gras langzamer te laten groeien. Misschien denk je wel niet meer bemesten en geen water meer geven. Dit is niet de juiste oplossing om een gezonde grasmat te krijgen of te behouden.

Toch kun je met enkele tips er voor zorgen dat het gras in je tuin wat minder hard gaat groeien, zodat je minder vaak hoeft te maaien. Hoe dit mogelijk is en wat je hiervoor nodig hebt lees je in dit artikel.

Waarom gras minder hard laten groeien?

Een gebrek aan tijd of het geen zin hebben in tuinieren zijn de meest voorkomende redenen waarom mensen graag het gras wat minder hard willen laten groeien. De meeste gazons moet je in het groeiseizoen april t/m oktober iedere week maaien. In een vroeg voorjaar begint het maaien vaak al in maart en in een warm najaar is het maaien vaak in november of zelfs december nog nodig.

Heb je geen zin of weinig tijd om het gras te maaien, dan heb je wellicht graag dat je grasmaaier wat vaker in de schuur kan blijven staan. Het liefst heb je natuurlijk wel dat je grasmat er voor het oog goed uit ziet.

Om de kwaliteit van het grasmat te behouden is bemesting en voldoende watergeven wel noodzakelijk. Wist je dat je met het kiezen van de juiste meststof er voor kunt zorgen dat je gazon minder explosief groeit?

Hoe gras langzamer laten groeien?

Er zijn enkele manieren waarmee jij er voor kan zorgen dat je gras minder explosief groeit. Onderstaand wordt duidelijk op welke manier dat kan.

Organische meststof in plaats van kunstmest

Merk je dat jouw grasmat ineens explosief begint groeien en is maaien hierdoor ruim 2 keer per week nodig? Wellicht dat je kunstmest hebt gebruikt om je gazon te bemesten.

Eén van de kenmerken van het aanbrengen van kunstmest op het gazon is dat dit ineens voor een explosieve groei kan zorgen. Na een regenbui of het beregenen trekt de meststof in de bodem, wat je vrijwel ook direct zult merken aan de groei van het gras.

De explosieve groei die kunstmest veroorzaakt vinden veel mensen één van de nadelen van kunstmest. Het zelfde geldt voor de korte werking. Kunstmest werkt ongeveer 6 weken waarna je jouw grasmat weer opnieuw moet bemesten.

Om deze explosieve groei te voorkomen, kun je er voor kiezen om een organische meststof te gebruiken. Organische meststof is een dierlijk product, waardoor het ook beter voor het milieu is. Een ander voordeel van een organische meststof is dat je gazon een gelijkmatigere groei krijgt in vergelijking met kunstmest. Je gras krijgt hierdoor niet ineens een explosieve groei.

Een natuurlijke meststof werkt ook nog eens veel langer dan kunstmest. Zo werkt DCM Vital Green ruim 100 dagen. Deze meststof hoef je in het groeiseizoen daarom maar 2 keer toe te passen. De eerste bemestingsgift is vaak in maart/april. De tweede bemestingsgift wordt in juni/juli gegeven.

Bemesten is bij een gazon sowieso aan te raden om de volgende redenen:

  • Het gazon krijgt een groene kleur;
  • De wortels van de grasmat worden sterker;
  • Je grasmat is beter bestand tegen ziekten en plagen;
  • Minder kans op mosvorming;
  • Beter bestand tegen droogte en vrieskou.

Gras langzamer laten groeien

Bestel een organische meststof hier!

Langzaamgroeiende grasmengsel

Ben je van plan om binnenkort opnieuw je gazon in te zaaien? Je zou dan kiezen voor een langzaam groeiende grasmengsel, zoals Barenbrug Mow Saver.

Dit grasmengsel kenmerkt zich door minder maaibeurten. Ongeveer 35% minder vergeleken met andere grasmengsel. Hiernaast komt er ook nog eens veel minder maaiafval vrij omdat dit grasmengsel minder blad vormt.

Dit grasmengsel is getest op verschillende kwaliteiten. Het viel bij dit grasmengsel op dat gras in 14 dagen tijd ongeveer 30% korter is dan andere grasmengsels. Een ander kenmerk is de snelle kieming van het grasmat. Hierdoor heb je na het inzaaien in vrij korte tijd al een groen gazon. Natuurlijk moet je de grasmat wel voldoende water geven om de snelle kieming te garanderen. Het graszaad kiemt ongeveer bij 10 graden Celsius.

Vaak zie je dat dit grasmengsel wordt gebruikt in tuinen met robotmaaiers. Ook voor zitmaaiers en duwmaaiers is dit grasmengsel geschikt. Naast tuinen kan dit grasmengsel worden toepast in parken en in het openbaar groen.

Bij het aanbrengen van dit graszaad heb je ongeveer 2,5 tot 3 kilogram graszaad nodig per 100 vierkante meter. Het graszaad is verkrijgbaar in allerlei formaten verpakkingen.

Gras langzamer laten groeien

Bekijk hier het grasmengsel!

Wat je niet moet doen

Om het gras langzamer te laten groeien of om minder vaak het gras te maaien, worden soms de verkeerde keuzes gemaakt. Onderstaand lees je wat je niet moet doen.

Niet beregenen

Vocht is een van factoren die gras nodig heeft om te groeien. In het voorjaar en zomer kan het lange periodes droog zijn. In deze droge periodes groeit het gazon minder hard en is het maaien minder vaak nodig. Is het een periode lang droog, geef dan wel je gazon voldoende water.

Door je gazon geen water te geven, kan het gras bruin verkleuren en kan de conditie van je gazon hard achteruit gaan. In het ergste geval moet je het gazon opnieuw inzaaien of nieuwe graszoden (laten) leggen. Is het een periode droog maai je gras dan op het juiste tijdstip. In het artikel ‘grasmaaien in de zon’ lees je hier meer over.

Het gras zeer kort maaien

Sommige mensen kiezen er voor om het gras heel kort af te maaien. Door het gras steeds erg kort te maaien denken ze hierdoor langere tijd van het maaien af te zijn. Toch is het heel kort maaien van het gras niet goed om de volgende redenen:

  • Snellere kans op verbranding
  • Beschadiging wortels en graszoden

Siergras maai je op een hoogte van minimaal 3 centimeter. Speelgazon op een hoogte van minimaal 4 centimeter.

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>