Gras zaaien in het najaar: Wanneer + beste graszaad!

Gras zaaien in najaarBen je van plan om gras in te zaaien in het najaar? Dan hebben we goed nieuws! Het najaar is namelijk de perfecte tijd om gras in te zaaien. De temperaturen zijn ideaal, het regent af en toe en de bodemtemperatuur is nog steeds warm waardoor graszaad gaat kiemen. Zo zijn er nog een aantal redenen meer te benoemen waarom het zaaien van gras in het najaar de perfecte tijd is. In dit artikel vertellen we je hier meer over!.

Waar je ook goed over na moet denken is welk graszaad je gaat gebruiken. Dit is mede afhankelijk van het gebruiksdoel van het gazon. Wij helpen je een handje om er voor te zorgen dat je het juiste grasmengsel aanschaft!

Klik Hier Voor de Beste Graszaad Deals!

Wanneer gras zaaien in het najaar?

Het beste moment om gras in te zaaien in het najaar is in september of oktober. De voorkeur is hierbij een periode waarin het niet meer al te heet is. De maanden september en oktober zijn ideaal omdat de temperaturen meestal al wat lager zijn. Je hoeft hierdoor minder water te geven en als je geluk hebt, is je grasmat voor de winter al groen en heb je deze wellicht al een keer moeten maaien.

De maand november is ook nog mogelijk om in te zaaien, al is dit veelal afhankelijk van de temperaturen. Graszaad kiemt namelijk bij een temperatuur vanaf 10 graden Celsius. Wanneer de temperaturen te laag zijn, zal het graszaad niet kiemen en blijven liggen.

Het graszaad wacht net zolang totdat de juiste temperaturen aanwezig zijn en begint dan pas met kiemen. Het risico bestaat wel dat vogels het graszaad opeten en dat je later opnieuw moet bijzaaien.

Waarom gras zaaien in het najaar?

Ben je toe aan een nieuwe grasmat of zijn er plekken in het gazon die je wilt herstellen voor de winter? Je kunt dan kiezen voor het leggen van graszoden of het zaaien van graszaad. Laatst genoemde heeft als voordeel dat het een stuk minder werk is en ook een stuk voordeliger.

Als je gras wilt inzaaien, is het najaar het perfecte moment en heeft veel voordelen ten opzichte van andere periodes in het jaar. De belangrijkste redenen waarom het najaar geschikt is, noemen we onderstaand voor je op.

Ideale temperaturen

Zoals we eerder al vertelde zijn de temperaturen in het najaar voor het zaaien van gras ideaal. De temperaturen zijn meestal niet meer al te hoog en je hebt minder last van droogte. Het graszaad verbrand of verdroogd hierdoor minder snel en het water geven is ook minder vaak nodig.

Ook de temperaturen in de bodem zijn ideaal. De bodem is vaak nog warm wat een positief en versneld effect heeft op de kieming van graszaad.

Minder onkruidgroei

Een ander goed moment om gras te zaaien is in het voorjaar. Het nadeel van gras zaaien in het voorjaar is dat ook het onkruid in deze periode explosief groeit. Hierdoor zal er in het begin veel onkruid in je gras komen. Gelukkig verdwijnt het meeste onkruid na enkele keren maaien. Dit komt omdat het onkruidplantje uitgeput raakt van het maaien.

In het najaar is de groei van onkruid minder explosief. Het kiemend gras hoeft hierdoor minder te concurreren met het onkruid en je grasmat ziet er zonder al dat onkruid een stuk beter uit.

Welk graszaad gebruiken + beste grasmengsel

Bij het zaaien van gras is het belangrijk dat je het juiste graszaad gebruikt dat past bij je gebruiksdoel. Zo is een grasmengsel voor een siergazon minder geschikt als het gras regelmatig wordt betreden door bijvoorbeeld aan kinderen of huisdieren. De grasmat zal sneller beschadigen en ook minder snel herstellen.

De onderstaande type grasmengsels worden het meest toepast bij het inzaaien van een gazon.

Speelgazon

Heb je een gazon dat regelmatig wordt betreden en tegen een stootje moet kunnen? Je doet er dan goed aan om je gazon in te zaaien met een speelgazon grasmengsel. Dit grasmengsel is sterk en herstelt zich snel na schade.

Ten opzichte van een siergazon grasmengsel vraagt dit gazon om minder onderhoud. Zo is bemesten, maaien en beregenen minder vaak nodig om een gezond gazon te houden.

Een grasmengsel wat je hiervoor prima kunt gebruiken is Barenbrug speelgazon. Via de onderstaande button is dit grasmengsel tegen een scherpe prijs beschikbaar in diverse hoeveelheden.

Gras zaaien in najaar

Bestel direct!

Siergazon

Is een strakke en groene grasmat erg belangrijk in jouw tuin en is het de bedoeling dat je gazon weinig wordt betreden? Waarschijnlijk past een siergazon grasmengsel dan het beste bij jouw doel. Een siergazon heeft een hoge sierwaarde en ziet er vaak net wat beter uit dan een speelgazon.

Om de kwaliteit van een siergazon hoog te houden heeft deze een intensieve verzorging nodig. Regelmatig bemesten, maaien en beregenen is erg belangrijk om de kwaliteit van de grasmat hoog te houden.

Een siergazon grasmensgel die mogelijk geschikt is voor jou gazon is DCM siergazon graszaad.

Gras zaaien in najaar

Bestel direct!

Schaduwgazon

Komt je gazon op een plek in de schaduw of heb je een boom in je tuin die voor veel schaduw zorgt dan is het creëren van een perfecte grasmat vaak lastig. De meeste grasmengsels hebben voldoende licht nodig om optimaal te kunnen groeien.

Gelukkig is er een speciale grasmengsel voor in de schaduw. Hierdoor kun je ook een groene grasmat ontwikkelen op een plek in de schaduw. Eerder schreven we een artikel over de beste schaduwgazon graszaad.

Een grasmengel dat ideaal is voor een plek in de schaduw is Barenbrug Shadow.

Gras zaaien in najaar

Bestel direct!

Herstelgazon

Is het de bedoeling om kale plekken in je gazon te herstellen of je gazon door te zaaien na het verticuteren, dan is een herstel/reparatiegrasmengsel het grasmengsel wat je nodig hebt.

Dit grasmengsel bestaat uit snelkiemend graszaad en zorgt er voor dat je gazon binnen enkele weken weer volledig is hersteld.

Grasmengsels ten behoeve van gazonherstel, worden meestal in een handige strooidoos geleverd. Vanuit de strooidoos kun je het graszaad op je gazon aanbrengen.

Een grasmengsel wat je kunt gebruiken om je gazon te herstellen is gazonherstel van Barenbrug.

Gras zaaien in najaar

Bestel direct!

Na het zaaien

Na het zaaien van gras duurt het afhankelijk van de temperatuur gemiddeld 2 a 3 weken voor dat het gras begint met kiemen. Na het zaaien moet je met het onderstaande rekening houden:

  • Geef het gazon voldoende water en voorkom dat de bodem uitdroogt
  • Loop niet over het gras!
  • Sproei niet elke keer een beetje maar het liefst één keer voldoende. Dit zorgt er voor dat het water dieper de bodem indringt.
  • Na een grashoogte van 10 centimeter mag je het gras voor het eerst maaien. Doe dit de eerste drie keren op een minimale maaihoogte van 5 centimeter.

 

 

Thijs
 

Hoi, ik ben Thijs en heb +10 jaar ervaring als hovenier. Met behulp van mijn tips probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen! Heb je vragen? Laat het gerust weten in een reactie!

>