Grasmaaien in de zon: Dit is wat je moet weten!

Grasmaaien in de zon, is dat wel zo slim? In het voorjaar en zomer is het gras in jouw tuin in volle groei. Dit betekent dat je meestal 1 of 2 keer per week het gras moet maaien, voor een goed uitziende grasmat. Wanneer het een aantal dagen warm en zonnig weer is, is het wellicht ook nodig om het gras te maaien.

Hoe je het grasmaaien op een zonnige dag het beste aan kunt pakken, lees je in dit artikel.

Grasmaaien in de zon

Waarom grasmaaien?

Grasmaaien is niet alleen nodig om de grasmat in jouw tuin er beter uit te laten zien. Het maaien van gras zorgt er ook voor dat er nieuwe grassprieten ontwikkelen die het gazon sterker maken. Wanneer je het gras niet maait, komt er te weinig licht voor jonge grassprieten. Dit zorgt er op den duur voor dat de kwaliteit van het gazon af gaat nemen.

Bij het regelmatig maaien, krijgt het gazon ook een hogere dichtheid. Dit leidt tot minder kale plekken, wat vervolgens weer zorgt voor minder onkruidgroei in het gazon. Het is daarom dus goed om regelmatig het gras te maaien.

Grasmaaien in zon aan te raden?

Het beste tijdstip om het gras te maaien, is op dagen zonder al te veel zon. Een felle zon op een net gemaaid gazon, kan voor verbrandingsschade zorgen. Er verschijnen dan gele en dode plekken in het gazon. Deze plekken moeten op den duur weer worden hersteld om kale plekken en onkruidgroei in het gazon te voorkomen. Het beste kun je hiervoor snelkiemend graszaad gebruiken. In het artikel over snelkiemend graszaad lees je hier alles over.

Tips voor het grasmaaien op zonnige dagen

In het huidige klimaat kom je er niet altijd meer onderuit om op zonnige dagen te maaien. Er zijn enkele manieren hoe er in deze periode het beste met het grasmaaien kan worden omgaan. Door onderstaande tips op te volgen, beperk je verbrandingsschade in je gazon.

Grasmaaier juist afstellen

De ideale grashoogte na het maaien is voor siergras 3 centimeter en voor speelgazon 4 centimeter. Wanneer je op warme zonnige dagen toch het gras wilt maaien, dan is het aan te raden om op een hogere stand te maaien. Dit wil zeggen dat het gras minder kort wordt gemaaid, waardoor er minder snel verbranding van het gras optreedt. Wanneer de hogere temperaturen afnemen, kun je de hoogte weer naar een lagere stand verstellen.

De meeste grasmaaiers hebben de mogelijk om de hoogte in te stellen. Hoe je de hoogte moet verstellen, verschilt per grasmaaier. De hoogte verstellen kan vaak door middel van een draaiknop, het verschuiven van een hendel of door een instelling bij de wielen. Kom je er niet uit hoe je dit het beste kunt doen, bekijk dan even de handleiding. Vaak is deze ook digitaal op internet te vinden.

Maaien in de ochtend en avond

Op warme en zonnige dagen is het af te raden om op het heetst van de dag te maaien. Maai daarom het gazon in ochtend of wat later in avond. Komt de zon wat later op de dag in je tuin, dan is het aan te raden om in de ochtend te maaien.

Bemesten

Door het gazon te bemesten, wordt het gazon sterker en zal deze bij langdurige droogte minder snel verkleuren. In de zomer kun je het gazon het beste bemesten met Vital Green van DCM. Deze meststof is zeer geschikt voor een tweede bemestingsronde welke in de zomer juist nodig is. De meststof bevat extra magnesium waardoor het gras groen kleurt. Geef na het bemesten het gazon voldoende water, zodat de meststof sneller wordt opgenomen.

Bestel hier Vital Green van DCM 

Verbrandingsplekken herstellen

Heeft het gazon verbrandingsschade opgelopen dan kunnen deze plekken het beste worden hersteld met snelkiemend graszaad. Je hoort misschien mensen wel eens zeggen ‘het gras wordt vanzelf wel weer groen’. Het gras wordt inderdaad vanzelf weer groen maar dan vaak door wildgras en onkruid. Dit willen we natuurlijk niet, daarom is het goed om deze plekken te herstellen.

Herstellen met graszoden

Een mogelijkheid is om de verbrande stukken te verwijderen en deze te vervangen door nieuwe graszoden. In het begin zie je dan wel wat kleurverschillen in het gras, maar dit trekt na verloop van tijd bij.

Belangrijk bij het aanbrengen van nieuwe graszoden, is dat je de bodem goed moet spitten. Dit zorgt ervoor dat de grasmat zich beter gaat wortelen. Het voordeel om verbranden plekken te vervangen met graszoden, is dat je direct resultaat hebt. Bij het herstellen met  graszaad, kijk je enkele weken tegen een kale plek aan.

Herstellen met graszaad

Een andere manier om de verbrandingsplekken te herstellen, is met graszaad. Je kunt het verbrande gras verwijderen en de aangetaste plek omspitten, licht aanstampen en vlak maken. Vervolgens kun je het graszaad aanbrengen. Let op! Gebruik geen graszaad dat al langer dan een jaar oud. Vaak is de kwaliteit van het graszaad achteruit gegaan en zullen de graszaden niet of nauwelijks meer kiemen.

Om de plekken te herstellen kun je het beste een snelkiemend graszaad gebruiken. Het voordeel hiervan is dat de plek zich snel hersteld. DCM Riparo plus is snelkiemend graszaad wat je hiervoor prima kunt gebruiken. Het graszaad is verkrijgbaar in verschillende verpakkingen. Met een verpakking van 1,3 kg kun je ongeveer 100 vierkante meter behandelen.

Bestel hier DCM Riparo plus

 

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>