2

Graszaad kiemt niet: Mogelijke oorzaken + oplossingen!

Heb jij kort geleden graszaad aangebracht en wil het graszaad maar niet kiemen? Misschien dat je nog even geduld moet hebben, want het kans soms enkele weken duren voor dat het graszaad gaat kiemen. Een andere oorzaak is dat er tijdens het aanbrengen of verzorging van het graszaad toch iets mis is gegaan.

In dit artikel behandelen we de mogelijke oorzaken en oplossingen om het graszaad weer te laten kiemen. Niet voor iedere oorzaak is een oplossing waardoor je vaak genoodzaakt bent om opnieuw graszaad aan te brengen.

Graszaad kiemt niet

Graszaad zaaien

Bij het aanleggen van een nieuw gazon of het herstellen van kale plekken zijn er twee mogelijkheden om dit te doen. Je kunt er voor kiezen om graszoden te leggen. Door graszoden te leggen is het gazon direct groen. Het nadeel aan het leggen van graszoden is dat dit wel een stuk duurder is dan het zaaien van gras.

Veel mensen kiezen er daarom voor om de oppervlakte in te zaaien met graszaad. Dit is een goede manier om binnen enkele weken/maanden een groene grasmat te krijgen. Naast dat graszaad zaaien voordeliger is, kiezen veel mensen voor het inzaaien, zodat ze niet met zware graszoden hoeven te sjouwen.

Het inzaaien van gras gaat vaak erg goed. Toch kan het soms voorkomen dat graszaad niet kiemt. Dit kan verschillende redenen hebben.

Hoe lang duurt het voor dat graszaad kiemt?

Het kiemen van graszaad kan soms even duren en is veelal afhankelijk van enkele omstandigheden. Hierbij kun je denken aan het type graszaad, temperatuur en vochtgehalte van de bodem.

Snelkiemend graszaad welke vaak worden gebruikt om kale plekken in het gazon te herstellen, kiemt afhankelijk van de omstandigheden wat sneller dan andere graszaden. Zo kan dit al binnen 10 dagen zijn. Andere graszaden kunnen er soms wel 30 dagen over doen.

Gemiddeld duurt het dus tussen de 10 en 30 dagen (tijdens ideale omstandigheden) voor dat graszaad gaat kiemen.

Oorzaken dat graszaad niet kiemt

Onderstaand worden enkele redenen gegeven waarom het graszaad mogelijk nog niet is ontkiemd.

Temperatuur

Wanneer je vroeg in het voorjaar in februari of maart al graszaad zaait, kan het soms wat langer duren voor dat het graszaad kiemt. Rond dit tijdstip kunnen de temperaturen nog wisselend zijn en kunnen de temperaturen ’s nachts flink afkoelen. Voor het kiemen van graszaad is een temperatuur van 10 Graden Celsius nodig.

Toch kun je rond dit tijdstip al graszaad zaaien. Het graszaad wacht net zolang met kiemen totdat de juiste temperaturen aanwezig zijn. Het nadeel van het vroegtijdig graszaad zaaien is dat vogels het graszaad opeten. Gelukkig kun je hier wat tegen doen, zodat vogels van het graszaad afblijven. Wat je hier tegen kunt doen lees je in het artikel ‘Vogels eten graszaad op’.

Zijn de temperaturen nog vrij laag dan is het vaak een kwestie van geduld voor dat het graszaad begint met kiemen.

Oud graszaad

Een andere reden waarom het graszaad niet kiemt, kan doordat je oud graszaad hebt gebruikt. Heb je in de schuur nog een oude pak graszaad gevonden dan zou het zomaar kunnen zijn dat dit graszaad te oud is geworden.

Wanneer het graszaad te oud is geworden, is de kiemkracht van het graszaad afgenomen. Het graszaad kiemt dan niet of voor een (klein) gedeelte. Het gevolg is dat het gazon opnieuw moet inzaaien.

Gaat het om inzaaien van kale plekken dan kun je het beste snelkiemend graszaad gebruiken. Een voorbeeld van snelkiemend graszaad is dit grasmengsel. Dit grasmengsel is aan te brengen met behulp van een strooidoos en staat erg goed aangeschreven.

In het artikel over houdbaarheid graszaad van graszaad, vertel ik je meer over de houdbaarheid van graszaad en hoe je kunt testen of dit graszaad nog geschikt is.

Te weinig water

Een probleem waar het vaak mis gaat is dat mensen ‘vergeten’ om het graszaad water te geven of dit te weinig doen. Om te kiemen heeft graszaad veel vocht nodig. Na het aanbrengen van graszaad ligt het graszaad aan het oppervlak. Dit oppervlak droogt bij warme en zonnige dagen erg snel uit.

Afhankelijk van het weer is het vaak nodig om dagelijks of om de dag water te geven. Het watergeven kun je doen met een automatische beregening of een zwenksproeier. Heb je nog geen zwenksproeier? Hier vind je een groot aanbod zwenksproeiers.

Het beste tijdstip om te beregenen is in de ochtend of in de avond. De reden hiervan is dat er dan minder water verdampt.

Verbranding

Als je gras in gaat zaaien dan wordt dit meestal aangeraden om in het voorjaar of najaar te doen. Dit is niet voor niets. In de winter zijn de temperaturen te laag en in de zomer juist vaak te warm.

De kans dat graszaad verbrand in de zomer is aanzienlijk groter dan in het voorjaar en in de herfst. Heb je graszaad gezaaid in de zomer en is het erg heet geweest. Dan kan verbrand graszaad zomaar de reden zijn dat je graszaad niet uitkomt.

Lange kiemtijd

Er zijn bepaalde grasmengsels die in vergelijking met andere type grasmengsels een langere kiemtijd hebben. Een voorbeeld hiervan is droogtebestendig graszaad. Dit graszaad bestaat uit verschillende rassen waarbij het kiemen wat langer duurt.

Wanneer de omstandigheden goed zijn, zoals de temperatuur en vochtgehalte is het vaak een kwestie van geduld tot het graszaad kiemt.

Harde grond

Voor je graszaad gaat inzaaien is het belangrijk dat de ondergrond goed wordt losgewerkt. Dit bevordert de wortelgroei.

We zien soms dat er graszaad over een oppervlak wordt gestrooid, welke niet is losgewerkt. In een harde ondergrond kan een grasplantje niet groeien en kiemen.

Voor het aanleggen van een nieuw gazon doe je er goed aan om de grond te spitten of te frezen. Dit kun je zelf met een spade doen maar je kunt ook gebruik maken van een tuinfrees.

Voor het herstellen van kale plekken wordt de bodem in de kale plekken losgeharkt. Hierdoor is de toplaag los en kun je het graszaad aanbrengen. Hark het graszaad altijd weer lichtjes in.

Te diep ingeharkt of juist niet ingeharkt

Het graszaad kiemt wanneer deze contact maakt met de bodem. Hiervoor kun je het beste het graszaad licht inharken en aandrukken. Niet iedereen is zich hiervan bewust, waardoor het inharken niet wordt gedaan.

Belangrijk is ook dat je het graszaad niet te diep inharkt. Het graszaad komt hierdoor onder het oppervlak te liggen, waardoor er geen licht bij kan komen. Hierdoor gaat het graszaad niet kiemen.

Vaak wordt het inzaaien van graszaad gecombineerd met Vivimus Gazon. Vivimus gazon is een bodemverbeterend middel en activeert de wortelgroei. Bovendien houdt Vivimus gazon ook nog eens beter vocht vast.

Bestel Vivimus gazon

Slechte kwaliteit graszaad

In graszaden heb je grote kwaliteitsverschillen. In sommige winkels wordt graszaad verkocht tegen zeer scherpe prijzen. Bij de goedkopere graszaden zien we vaak dat de kwaliteit van het graszaad wat minder is. Zo is de kiemkracht wat minder en heeft het graszaad geen keurmerk.

Beter kun je investeren in goede kwaliteit graszaad voor dat je geld en tijd investeert in slecht graszaad. Enkele goede merken grasmengsels zijn Pokon, Barenbrug, Ecostyle en DCM.

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen! Heb je vragen? Laat het gerust weten in een reactie!

 • Hans schreef:

  Bij het gras inzaaien op mijn perceel is machinaal veel minder zaad ingezaaid dan voorgeschreven. Ca. 1-1,3 kg per 100m2. Voorgeschreven is 2-2,5 kg per 100m2. Moet ik nu handmatig gaan na-zaaien? Of is de hoeveelheid toch voldoende voor een gesloten grasmat?

  • Thijs schreef:

   Beste Hans,
   Bij machinaal inzaaien wordt vaak minder graszaad gebruikt dan bij het handmatig inzaaien. Gemiddeld 1,5 tot 2 kilogram per 100m2. Bij handmatig zaaien is dit 2-2,5 kilogram per 100m2.
   Mogelijk dat je alsnog met ca. 1-1,3 kilogram een gesloten grasmat krijgt. Ik zou even afwachten hoe het kiemen van het graszaad verloopt. Mochten er kale plekken aanwezig zijn dan kun je deze nog altijd handmatig nazaaien.
   Succes!

 • >