6

Graszaad sneller later kiemen: Deze tips versnellen het kiemproces!

In dit artikel lees je wat je er aan kunt doen om graszaad sneller te laten kiemen. Wanneer je van plan bent om graszaad in te zaaien of wanneer je het graszaad al hebt ingezaaid, wil je het liefst zo snel mogelijk dat het graszaad begint met kiemen.

Wanneer graszaad sneller kiemt heeft dit een aantal voordelen waar ik je in dit artikel meer over vertel. Tevens geef ik je enkele tips om graszaad sneller te laten kiemen.

Graszaad sneller laten kiemen

Waarom graszaad sneller laten kiemen?

Er zijn een aantal redenen te benoemen waarom het prettig is als graszaad snel kiemt. De meest voorkomende redenen geef ik hieronder voor je weer.

Gazon is eerder te gebruiken

Wanneer je jouw gazon net hebt ingezaaid, mag je een aantal weken niet op het gazon komen. Voor kinderen en huisdieren is het vaak lastig om ze van het pas ingezaaide gazon af te houden.

Wanneer graszaad sneller kiemt, is het gras eerder sterk genoeg om betreden te mogen worden. Hoe lang het duurt voor dat je op het gazon mag lopen is per situatie verschillend en ligt mede aan de weersomstandigheden en het type grasmengsel.

Vogels eten graszaad op

Een andere reden waarom je het graszaad sneller wilt laten kiemen is doordat de vogels het graszaad opeten. Wanneer je graszaad hebt aangebracht dan weten de vogels je tuin zeker te vinden.

Wanneer het lang duurt voor dat het graszaad begint met kiemen, is de kans aanwezig dat de vogels een groot deel van het graszaad al hebben opgegeten. Het gevolg is dat er na het kiemen kale plekken in het gazon ontstaan. Deze kale plekken moet je later weer bijzaaien om een gesloten grasmat te krijgen.

In het artikel ‘Vogels eten graszaad op’ vertel ik je wat je hier tegen kunt doen om de vogels van je gazon af te houden.

Minder onkruidvorming

Het kiemen van graszaad en het kiemen van onkruid zaden blijft altijd een strijd. Voornamelijk in het voorjaar merk je toch wel dat onkruid vaak eerder opkomt dan het graszaad. Hoe eerder het graszaad kiemt en een zode gaat vormen, hoe minder onkruid de kans krijgt om te ontwikkelen.

Na het zaaien van het graszaad krijg je eigenlijk altijd wel te maken met onkruid in het gazon. De meeste onkruidsoorten verdwijnen na enkele keren maaien. Door te maaien put je het onkruidplantje uit.

Tips voor een sneller kiemproces

Wil je het kiemproces van het grasplantje versnellen dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden.

Planning

Ben je van plan om binnenkort gras te zaaien. Maak dan voor jezelf een goede planning wanneer je dit gaat doen. Belangrijk om rekening mee te houden, is de temperatuur waarmee graszaad gaat kiemen. Deze temperatuur ligt op 10 graden Celsius.

Graszaad kun je het gehele jaar aanbrengen. Breng je het in de winter aan dan wacht graszaad met kiemen tot het wat warmer wordt. Soms kan dat best wel lang duren.

Om het graszaad sneller te laten kiemen, kun je het beste een maand uitzoeken wanneer het warmer is dan 10 graden Celsius. De beste tijden zijn in het voorjaar of in het najaar. Graszaad zaaien in de zomer is ook een optie. Maar de kans dat het graszaad verbrand is groter.

Het voordeel van het najaar is dat de bodem nog warm is, waardoor het graszaad sneller kiemt. Ook neemt de groei van het onkruid af, waardoor je minder onkruid in je gazon krijgt.

Watergeven

Een ander factor wat het kiemproces kan versnellen is het watergeven van het graszaad. Om het te ontkiemen heeft graszaad veel vocht nodig. Voldoende vocht versnelt het kiemproces.

Het beste kun je watergeven in de ochtend of in de avond. Geef je water midden op de dag dan wordt er veel water verdampt.

Bij het watergeven raad ik je aan om één keer veel water te geven dan elke keer een klein beetje.

Snelkiemend graszaad

Ben je van plan kale plekken te herstellen of om het gazon door te zaaien na het verticuteren? Het beste kun je dan snelkiemend graszaad gebruiken. Dit graszaad kiemt sneller dan vele andere grasmengsels, waardoor je vrij snel weer een groene grasmat hebt.

In het artikel over snelkiemend graszaad vertel ik je meer over dit grasmengsel. Zo vertel ik je wat de beste grasmengsels zijn en hoe je dit grasmengsel toepast.

Graszaad bestellen

Wanneer je nog graszaad moet bestellen wil ik je adviseren om een grasmengsel te gebruiken dat past bij je doel van het gazon.

Speelgazon

Heb je een gazon wat vaak betreden wordt door bijvoorbeeld huisdieren of kinderen. Dan kun je het beste speelgazon gebruiken. Speelgazon is beter bestand tegen betreding en kleine beschadigingen herstellen sneller.

Siergazon

Wil je graag een gazon dat een hoge sierwaarde heeft? Gebruik dan een siergazongrasmengsel. Dit grasmengsel is minder bestand tegen betreding maar het gazon is veel mooier om naar te kijken. Siergazons vragen wel extra verzorging als het gaat om het maaien, bemesten en beregenen.

Schaduwgazon

Gazons in de schaduw en onder bomen staan er vaak om bekend dat ze slecht groeien. Vaak komt dit door het gebruik van een verkeerd grasmengsels welke veel licht nodig heeft om te kiemen en groeien.

Een schaduwgazon grasmengsel bestaat uit rassen die weinig licht nodig hebben om te kiemen. Zo kun je in de schaduw en onder bomen toch een mooie groene grasmat krijgen.

In het artikel ‘Beste schaduwgazon graszaad’ vertel ik je wat de beste grasmengsels zijn om toe passen in de schaduw.

Direct graszaad bestellen? Bekijk het aanbod!
Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

 • Rotterdammer schreef:

  Mijn buurman gaf mij de tip om Graszaad eerst te laten kiemen in zand voor je ze zaait. Hoe kan ik dat het beste doen en zou dat nu binnen kunnen met het nog koude weer?

  • Thijs schreef:

   Met deze methode heb ik geen ervaringen. Ik zou er zelf voor kiezen om het graszaad buiten op je gazon te laten kiemen. Het gras kan dan meteen wortelen in de ondergrond.

 • Geert schreef:

  Als ik zaai in een bestaand gazon hoe voorkom ik dan dat al het zaad door vogels wordt opgegeten. Onze tuin wordt frequent bezocht door koolmeze, roodboortjes, vlaamsche gaaien, kauwen en groene en bonte specht. En niet te vergeten een koppel duiven.

 • Jaap schreef:

  Mag je een dun laagje compost of tuinaarde over het ingezaaide graszaad strooien?

 • >