Graszaad verdelen: Met deze tips doe je dit gelijkmatig!

Het verdelen van graszaad op je gazon is een klus dat zorgvuldig moet gebeuren. Een ongelijkmatige verdeling leidt tot kale plekken in je gazon die je vervolgens weer opnieuw in moet zaaien.

Wanneer je eerder al eens graszaad hebt gezaaid, ben je er misschien al achter gekomen dat het gelijkmatig verdelen van graszaad een lastige klus kan zijn. De wind maakt het hiernaast nog eens een stuk lastiger en zorgt er al snel voor dat het graszaad in de border of op de bestrating beland.

In dit artikel geef ik je enkele tips hoe je graszaad gelijkmatig kunt aanbrengen, zonder dat de wind het je erg moeilijk maakt.

Graszaad verdelen

Waarom graszaad gelijkmatig verdelen?

Wanneer je een nieuw gazon gaat inzaaien, heb je het liefst zo snel mogelijk dat deze dichtgroeit. Een gelijkmatige verdeling van het graszaad zorgt er voor dat gazon snel volledig dichtgroeit.

De ervaring leert dat het gelijkmatig verdelen van het graszaad best lastig kan zijn als je dit met de hand doet.

Het gelijkmatig verdelen van het graszaad is wel belangrijk, want een ongelijkmatige verdeling zorgt voor kale plekken in je gazon. Deze kale plekken merk je pas wanneer het graszaad begint te kiemen.

Om deze kale plekken te herstellen, moet je pleksgewijs opnieuw graszaad aanbrengen. Hierdoor duurt het langer voor dat de grasmat volledig dicht groeit.

Onkruid krijgt ook eerder de kans om zich te ontwikkelen op deze plekken. Ze hebben namelijk geen concurrentie van het gras en krijgen hierdoor vrij spel om te groeien.

Graszaad strooien en wind

De wind maakt het gelijkmatig aanbrengen van het graszaad erg lastig. Graszaad is licht van gewicht en waait bij een klein zuchtje wind al ver van de plek waar het eigenlijk terecht zou moeten komen.

Ten eerste raad ik je aan om geen graszaad aan te brengen bij harde wind. Op sommige plekken is er altijd wel een zuchtje wind. Gelukkig is hier toch wat aan te doen, zodat het strooien van graszaad bij een zuchtje wind toch wat makkelijker gaat.

Dit kan met Vivimus gazon. Vivimus gazon is een bodemverbeterend middel en zorgt er voor dat vocht in de bodem beter wordt vastgehouden, zodat het graszaad een goede start kan maken. Vaak wordt Vivimus gazon in een emmer vermengt met graszaad. Je krijgt hierdoor een mengsel van Vivimus en graszaad. Dit mengsel kun je strooien over het oppervlak.

Doordat Vivimus gazon een stuk zwaarder is dan graszaad, waait het graszaad wat vermengt is met Vivimus gazon niet meer weg.

Manieren om graszaad gelijkmatig te verdelen

Naast Vivimus gazon zijn er nog een aantal andere manieren die het wat makkelijker maken om graszaad goed te verdelen. Welke manieren dit zijn vertel ik je hieronder.

Handstrooier

Een manier waarmee je gelijkmatig en makkelijk graszaad kunt verdelen, is met behulp van een handstrooier. Een handstrooier is een handig hulpmiddel wat je eenvoudig met de hand kunt bedienen.

In een handstrooier kun je het graszaad aanbrengen in de container. Vervolgens stel je de handstrooier af, zodat het gewenste dosering graszaad wordt aangebracht op het oppervlak. Door in rechte banen over het gazon te lopen, wordt het graszaad gelijkmatig verdeeld over het oppervlak.

Sommige handstrooiers werken met een automatische aandrijving welke wordt gestart wanneer je op een knop drukt. Bij andere handstrooiers moet je aan een hendel draaien.

Naast dat een handstrooier voor graszaad kan worden gebruikt, kun je ook de onderstaande producten aanbrengen:

 • Strooizout;
 • Gazonmest;
 • Gazonkalk;
 • Tuinmest.

Voordelen handstrooier

 • Handig in gebruik;
 • Klein waardoor deze weinig opbergruimte nodig heeft;
 • Goedkoop in aanschaf;
 • Jaarlijks te gebruiken voor het aanbrengen van strooizout en bemesting.
Bekijk het aanbod!

Strooiwagen

Een andere manier om het graszaad gelijkmatig over het gazon te verdelen is met behulp van een strooiwagen. Een strooiwagen werkt ongeveer op dezelfde manier als een handstrooier, maar heeft een grotere containerinhoud en een groter bereik om het graszaad te verdelen.

Voornamelijk voor grotere gazons (100 vierkante meter of groter) werkt een strooiwagen net wat effectiever. Naast dat je deze voor graszaad kunt gebruiken, wordt deze ook vaak toegepast om gazonmest of strooizout aan te brengen.

Er zijn verschillende soorten strooiwagens te koop met ieder hun eigen kenmerken. Zo verschillen de strooiwagens vaak in containerinhoud en strooibreedte. Hoe groter de containerinhoud en strooibreedte hoe sneller je kunt werken.

Voordelen strooiwagen

 • Handig in gebruik;
 • Grotere oppervlaktes in minder tijd;
 • Bruikbaar voor meerdere werkzaamheden, zoals bemesting en aanbrengen strooizout.
Bekijk het aanbod!

Keuze graszaad

Voor je graszaad gaat aanbrengen wil ik je nog even wijzen op de verschillende soorten grasmengsels. Er zijn namelijk verschillende grasmengsels dus voor het doel van je gazon, moet je vooraf goed nadenken.

Voor een gazon dat vaak betreden wordt door huisdieren of spelende kinderen, kun je beter kiezen voor een speelgazon. Is de sierwaarde van het gazon erg belangrijk en wordt deze nauwelijks betreden dan is siergazon een goed grasmengsel.

Vaak blijkt dat gras slecht groeit onder bomen of in de schaduw. Voor gazons onder bomen of in de schaduw kun je het beste kiezen voor schaduwgazon graszaad. Dit mengsel zorgt er voor dat je gazon bij een goede verzorging gewoon groen blijft en goed groeit.

Voor het herstellen van kale plekken is het verstandig om snelkiemend graszaad te gebruiken. Snelkiemend graszaad zorgt er voor dat je gazon er vrij snel weer perfect bij ligt.

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>