Graszaad voor droge zandgrond: Welk graszaad is geschikt?

Welk graszaad is nu geschikt voor droge zandgrond? Misschien ben je er al achter gekomen dat gras slecht groeit op droge zandgrond. Zodra het enkele dagen droog is, verkleurt het gazon als snel geel of bruin als gevolg van een te kort aan vocht. Voldoende water geven is dan de oplossing om weer een groen gazon te krijgen.

Wist je dat je ook kunt kiezen voor droogtebestendige graszaad? Dit grasmengsel is beter bestand tegen de droogte en verkleurt minder snel. Bij lichte verkleuring herstelt dit grasmengsel vele malen sneller dan andere grasmengsels.

In dit artikel vertel ik je meer over droogtebestendige graszaad. Wat is dit nu precies en welk grasmengsel moet je dan gebruiken?

Droogtebestendig graszaad

Wat is droogtebestendige graszaad?

Je hebt vast wel eens gezien dat in de zomer bij langdurige droogte het gazon bruin verkleurt. Misschien dat je je best doet om het gazon voldoende water te geven, maar dat het gazon alsnog geel of bruin verkleurt. Meestal komt dit door een grasmengsel wat minder hitte en droogte tolerant is.

Een grasmengsel wat bestand is tegen droogte, bestaat uit verschillende rassen die juist erg goed tegen hitte en droogte kunnen. Waar andere grasmengsels bruin verkleuren, blijft het gazon wat uit dit grasmengsel komt, veel langer groen. Dit komt voornamelijk door de diepe beworteling van de grassen.

Door een diepere beworteling kunnen de grassen meer vocht uit de bodem halen. De meeste grasmengsels wortelen oppervlakkig. En juist de toplaag (oppervlak) droogt in de zomer erg snel uit. Dit betekent dus dat je veel water moet geven om het gazon groen te houden.

Droogtebestendig graszaad wordt vaak toepast op zandgronden. Zandgronden staan er om bekend dat ze erg droog kunnen zijn.

Voordelen droogtebestendig graszaad

Het inzaaien van droogtebestendig graszaad heeft enkele voordelen. Enkele voordelen worden hieronder weergegeven.

  • Je hoeft minder water te geven, hierdoor bespaar je veel water;
  • Het graszaad heeft minder bemesting nodig;
  • Het gazon wordt minder snel bruin.

Graszaad voor droge zandgrond

Het graszaad wat voor droge zandgronden wordt gebruikt heet ‘Barenbrug Water Saver’. Bovenstaand vertelde ik je al dat dit type grasmengel goed tegen droogte kan. Hiernaast heeft dit grasmengsel nog een aantal specifieke kenmerken.

In vergelijking kiemt dit graszaad wat trager dan sommige andere grasmengels. Hiernaast heeft dit grasmengsel ook een hogere temperatuur nodig om te kiemen. Waar veel graszaden al kiemen bij 10 graden Celsius kan het voor dit droogtebestendige grasmengsel beter minimaal 15 graden Celsius zijn.

Wat bijzonder is aan dit grasmengsel is het zelfherstellend vermogen. Beschadigingen herstellen bijvoorbeeld erg snel. Het graszaad wordt misschien wel droogtebestendig graszaad genoemd, maar heeft net als andere grasmengsel natuurlijk voldoende water nodig. Een gazon met droogtebestendig graszaad wordt bij een te kort aan vocht lichter van kleur. Door zijn zelfherstellend vermogen hersteld deze lichte kleur erg snel.

Het grasmengsel Barenbrug Water Saver is een grasmengsel wat ook voor sportveldjes en speelveldjes kan worden gebruikt. Dit komt mede door de goede betredingstolerantie. Het gras beschadigd minder snel en kleine beschadigingen herstellen uit zichzelf.

Het gazon kan met dit grasmengsel wel tot 60 centimeter diep wortelen. Dit is dan ook één van de redenen waarom dit gazon niet zo snel bruin verkleurt en weer snel hersteld. Vele andere grasmengsels wortelen ongeveer zo´n 10 centimeter diep.

Wist je dat er veel verschillende soorten grasmengsels zijn? Zo heb je snelkiemend graszaad, graszaad voor schaduwgazons, speelgazons en siergazons. Ieder grasmengel heeft zo zijn eigen kenmerken.

Het grasmengsel Barenbrug Water Saver heb je in de volgende verpakkingen

  • 1 kg
  • 5 kg
  • 15 kg

Voor 100 vierkante meter heb je ongeveer 3 tot 3,5 kilogram nodig.

barenbrug watersaver

Bestel droogtebestendig graszaad

Wanneer inzaaien?

Wanneer kun je een droogtebestendige graszaad het beste inzaaien? Veelal is dit natuurlijk afhankelijk van de temperaturen. Zo kun je al graszaad zaaien in maart.

Vanwege de hogere kiemtemperatuur van dit grasmengsel is maart misschien nog net wat te vroeg. Ik raad je daarom aan om het graszaad te zaaien in de periode april t/m oktober.

In het voorjaar kunnen de temperaturen nog wat schommelen. Kijk daarom altijd even naar de huidige weersomstandigheden. Is het nu enkele dagen kouder dan 15 graden Celsius dan is dit voor het zaaien van graszaad geen probleem.

Het graszaad wacht dan net zolang met kiemen tot de juiste temperatuur aanwezig is. Het risico is wel dat de vogels het graszaad opeten als deze te lang blijft liggen. Hier kun je enkele maatregelen voor treffen. Welke maatregelen dit zijn lees je in het artikel ´Vogels eten graszaad op´.

Het najaar is ook een perfecte tijd om graszaad in te zaaien. De temperaturen zijn meestal nog hoog genoeg. Bovendien is ook de bodemtemperatuur nog warm, waardoor het graszaad vaak sneller kiemt dan in het voorjaar.

Een ander voordeel van het inzaaien in het najaar is dat het onkruid minder hard groeit. Zo komt het onkruid vaak niet eerder op dan het graszaad. In het voorjaar is dat vaak wel het geval. Dit onkruid verdwijnt vaak vanzelf na enkele maaibeurten. Het maaien zorgt er voor dat het onkruidplantje ‘uitgeput’ raakt.

Graszaad zaaien in de zomer blijft altijd een lastige keuze. Het kan in de zomer erg warm zijn. Het grasmengsel is misschien wel droogtebestendig maar heeft wel veel vocht nodig om te kunnen kiemen. Hiernaast duurt het weer enige tijd voor dat dit droogtebestendige graszaad een diep wortelpakket heeft gevormd.

Thijs
 

Hoi, ik ben Thijs en heb +10 jaar ervaring als hovenier. Met behulp van mijn tips probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen! Heb je vragen? Laat het gerust weten in een reactie!

>