Graszaad zaaien in de zomer: Aan te raden of toch maar even wachten?

Graszaad zaaien in de zomer is dit wel verstandig om te doen in deze warme periode? Graszaad kiemt wanneer de temperatuur ongeveer 10 graden Celsius is. Als je kijkt naar de maanden zijn dit de maanden maart t/m oktober.

Misschien ben je van plan om binnenkort graszaad in te zaaien en is het op dit moment zomer. De vraag die je jezelf misschien wel stelt, is of dit wel zo verstandig is vanwege de mogelijke hoge temperaturen en de droogte.

In dit artikel vertellen we je of het mogelijk is om in de zomer gras te zaaien en of dit wel verstandig is.

Graszaad zaaien in de zomer

Wanneer graszaad zaaien?

Graszaad kun je in principe bijna het hele jaar aanbrengen. Het graszaad wacht net zo lang met kiemen tot de juiste temperaturen aanwezig zijn. Toch raad ik je aan om het graszaad aan te brengen in de periode maart t/m oktober.

Wanneer je dit eerder doet kan het lang duren voor dat het graszaad gaat kiemen. Het gevolg is dat vogels het graszaad opeten. Dit leidt vervolgens tot kale plekken die je weer opnieuw in moet zaaien.

Heb je de keuze wanneer je het graszaad gaat zaaien, dan zijn er twee momenten waarop je dit het beste kunt doen. Vroeg in het voorjaar of in het najaar. Dit wil niet zeggen dat je in de zomer geen graszaad in kunt zaaien.

Voorjaar

Het voordeel van het graszaad zaaien in het voorjaar is dat de temperaturen nog niet te warm zijn en er meestal nog geen extreme droogte is. Belangrijk is om in het voorjaar het graszaad voldoende water te geven.

Een nadeel van graszaad zaaien in het voorjaar is dat het onkruid in dit jaargetijde ook erg hard groeit. Dit zorgt er voor dat er naast gras ook veel onkruid in je gazon groeit. Gelukkig verdwijnt het meeste onkruid door enkele keren te maaien. Het onkruidplantje raakt dan uitgeput.

Toch kan het storend zijn als er wat onkruid in je pas ingezaaide gazon groeit. Vaak groeit het net wat harder dan het gras en valt het onkruid extra op.

Najaar

Een ander goed moment om graszaad te zaaien is in het najaar. De buitentemperatuur en bodemtemperatuur zijn nog ideaal, waardoor het graszaad prima kan kiemen. Voor de winter begint, heb je dan al een groene grasmat.

Aan het graszaad zaaien in het najaar kleeft nog een voordeel. In het najaar groeit het onkruid minder hard dan in het voorjaar, waardoor je minder onkruid krijgt in het gras.

Zomer

Graszaad zaaien in de zomer is dit wel zo slim? De zomers van de afgelopen jaren staan vaak in het teken van hitte en droogte en dat is nu net waar graszaad niet tegen kan. Om het graszaad te laten kiemen en niet te laten verdrogen, betekent dit dat je veel water moet geven.

Heb je geen automatische beregening dan moet dit vaak handmatig worden gedaan of de beregening moet handmatig worden aangezet. De zomer is vaak ook het moment waarop mensen op vakantie gaan. Je moet dan in een periode van droogte wel iemand hebben die je gazon voldoende water geeft.

Toch zijn er mensen die het gazon in de zomer inzaaien, omdat ze in de zomer nog willen genieten van een groene grasmat. Het kiemen van graszaad in de zomer gaat vaak goed, maar de kans bij extreme hitte is dat het graszaad verbrand.

Betekent dit nu dat je helemaal geen gras moet zaaien in de zomer? Deze keuze laat ik aan jou over. Heb je de mogelijkheid om nog even te wachten dan zou het najaar (rond september) een betere tijd zijn.

Welk graszaad gebruiken?

Naast het tijdstip van het zaaien van het graszaad is er nog een ding waar je rekening mee moet houden. Dit is het type graszaad. Veel mensen hebben niet in de gaten dat er verschillende grasmengsels zijn. Zo is er verschil in kwaliteit maar ook in het doel.

Op een gazon waar veel kinderen spelen is het verstandig om een ander grasmensgel te gebruiken dan bij een gazon die een hoge sierwaarde moet hebben.

Onderstaand vertel ik je in het kort welke grasmengsels er zijn om je gazon in te zaaien.

Speelgazon

Een gazon dat vaak betreden wordt door huisdieren of spelende kinderen heeft het soms zwaar te voorduren. Om een goede kwaliteit grasmat te houden, kun je het gazon in zaaien met speelgazon graszaad.

Speelgazon graszaad is wat sterker en beschadigd minder snel. Kleine beschadigingen die ontstaan, worden door het grasmengsel zelf hersteld. Het voordeel van het zelfherstellend vermogen is, dat je het gazon minder snel hoeft te herstellen en opnieuw in hoeft te zaaien.

Speelgazon van Barenbrug is een van de grasmengsels die het meest wordt toepast voor speelgazon. 1KG graszaad is ongeveer geschikt om 30 tot 50 vierkante meter in te zaaien. Het advies is om altijd wat meer graszaad te bestellen, zodat je later de kale plekken nog wat bij kunt zaaien.

Bestel hier!

Siergazon

Een siergazon is een gazon om voornamelijk naar te kijken en niet om op te spelen of lopen. Het gazon is wat gevoeliger voor beschadigingen en het hersteld minder snel.

Siergazon vraagt op het gebied van onderhoud wat extra aandacht. Zo heeft het gazon een goede bemesting nodig en voldoende water om in goede conditie te blijven.

Voor siergazons heb je diverse soorten graszaden. Eén van de merken die veel wordt verkocht is Barenbrug.

Bekijk het assortiment!

Schaduwgazon

Schaduwgazon groeit zoals de naam het al zegt goed in de schaduw. Heb je een gazon waar weinig zonlicht komt of groeit het gras slecht onder je boom? Het gebruik van schaduwgazongraszaad kan misschien eindelijk de oplossing zijn om je gras wel goed te laten groeien.

Meer weten over schaduwgazon graszaad? In het artikel over ‘beste schaduwgazon graszaad’ vertel ik je welke grasmengsels het beste zijn om toe te passen.

Bestel hier!

Snelkiemend graszaad

Ooit gehoord van snelkiemend graszaad? Snelkiemend graszaad wordt vaak gebruikt om kale plekken in het gazon te herstellen of om door te zaaien na het verticuteren.

Het graszaad kiemt net wat sneller dan andere graszaden en zorgt er voor dat beschadigingen in je gazon snel zijn hersteld. In het artikel over ‘snelkiemend graszaad’ vertel ik je meer over dit grasmengsel.

Bestel direct!
Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>