Graszaad zaaien in maart: Is dit het juiste moment of nog te vroeg?

Is graszaad zaaien in maart zinvol? Zodra de maand februari voorbij is en het weer wat warmer wordt, krijgen we zin in het voorjaar. Misschien ben je dit voorjaar van plan om het gras opnieuw in te zaaien of om de kale plekken in je gazon te herstellen.

Het liefst doen we dit al zo vroeg mogelijk, zodat het gazon in het voorjaar er weer prachtig bij ligt. Maar is maart al het juiste moment om het graszaad aan te brengen?

Gras zaaien in maart

Gras zaaien in maart

De maand maart blijft voor veel tuinklussen een twijfelachtige maand. Het ene jaar kan het in maart nog erg koud zijn, terwijl het andere jaar de temperaturen al boven de 10 graden Celsius uitkomen. Of het zaaien van graszaad in maart al kan, is dus echt afhankelijk van het weer.

In principe kun je het gehele jaar gras zaaien. Het graszaad blijft dan net zo lang wachten tot de juiste temperatuur aanwezig is en begint dan met kiemen.

In maart kun je dus al prima gras zaaien. Alleen er is wel iets waar je nog even rekening mee moet houden. In maart zijn de temperaturen nog vrij laag. Het kan dan langer duren voor dat het graszaad begint met kiemen.

Wanneer het graszaad eenmaal is aangebracht dan is dit voor veel vogels ook niet onopgemerkt gebleven. Hoe langer het duurt voor dat het graszaad kiemt, hoe groter de kans is dat de vogels het graszaad wegpikken.

In het artikel ‘Vogels eten graszaad op’ vertel ik je wat je hier tegen kunt doen, zodat de vogels van het graszaad afblijven. Zo kun je wanneer de temperaturen nog wat lager zijn in maart toch graszaad zaaien.

Bij welke temperatuur kiemt graszaad?

Graszaad kiemt bij een temperatuur vanaf 10 graden Celsius. Het ene jaar zal de temperatuur in maart misschien wat lager zijn, terwijl het ander jaar de temperatuur misschien al warmer is dan 10 graden Celsius.

Meestal wordt gras gezaaid in het voorjaar of najaar. In de zomer kan het natuurlijk ook, maar wanneer het erg droog is, betekent dit dat je veel water moet geven.

Welk graszaad zaaien?

Wist je dat er veel verschillende grasmengsels zijn? Belangrijk is om van te voren goed na te denken welke grasmengsel je wilt zaaien. Zo zijn er grasmengsels die goed bestand zijn tegen betreding of grasmengsels die juist een hogere sierwaarde hebben.

Voor plekken in de schaduw en onder bomen kun je beter weer een speciale schaduwmengsel gebruiken. Het inzaaien van kale plekken kun je het beste doen met snelkiemend graszaad.

Speelgazon

Heb je een gazon dat vaak wordt betreden? Een gazon dat regelmatig wordt betreden door een potje voetbal of spelende kinderen heeft het zwaar te voorduren. In dit geval doe je er goed aan om het gazon in te zaaien met een speelgazon grasmengsel.

Dit grasmengsel is goed bestand tegen betreding. De kans is kleiner dat graszoden loslaten. Eventuele (kleine) beschadigingen worden door het grasmengsel zelf weer hersteld, dankzij de ondergrondse uitlopers van het gras.

Onder ‘speelgazon’ heb je verschillende type mengsels en merken.

Bekijk het aanbod!

Siergazon

Wil je een gazon waar sierwaarde hoog in het vaandel staat? Dan doe je er goed aan om een siergazon grasmengsel in te zaaien. In tegenstelling tot speelgazon is siergazon niet geschikt om veel op te lopen. Het gras is er dus vooral om naar te kijken.

Siergazon heeft in tegenstelling tot andere grasmengsels wat extra onderhoud nodig. Regelmatig maaien, bemesten en beregenen is bij deze grasmengsel belangrijk om de kwaliteit van de grasmat hoog te houden.

Voor het inzaaien van een siergazon wordt vaak het grasmengsel DCM Grazio gebruikt. Het product is beschikbaar in verschillende verpakkingen, zoals in 1,5, 3, 6 of 15 kg. Met 1,5kg kun je ongeveer 100m2 inzaaien.

Bestel direct!

Schaduwgazon

Heb je een gazon (gedeeltelijk) in de schaduw? Het komt vaak voor dat gras op schaduwplekken slecht groeit. Dit komt voornamelijk doordat er weinig licht op deze plek komt. Onder bomen groeit het gazon vaak slecht doordat de boom voedingsstoffen wegneemt.

Met het aanbrengen van schaduwgazon graszaad is dit verleden tijd. Schaduwgazon graszaad kiemt en groeit goed bij weinig licht.

In het artikel ‘beste schaduwgazon graszaad‘ laten we je zien welke grasmengsels het beste zijn om aan te brengen.

Om de kwaliteit van de grasmat onder bomen goed in stand te houden, is goede verzorging noodzakelijk. Hierbij kun je denken aan het regelmatig bemesten, bekalken en beregenen van de grasmat. In het artikel ‘gras groeit slecht onder bomen’ vertel ik je hoe je dit het beste kunt doen.

Herstelgazon

Ben je van plan om in maart de kale plekken in je gazon te herstellen of om het gazon door te zaaien na het verticuteren? Dan doe je er goed aan om snelkiemend graszaad toe passen.

Snelkiemend graszaad is een grasmengsel die zoals de naam al zegt snel kiemt. Het snel kiemen van graszaad, is vaak erg prettig omdat je grasmat dan vrij snel is hersteld. Een ander voordeel is dat onkruid weinig kans krijgt.

Houd er wel even rekening mee dat het in maart nog vrij koud kan zijn. Voor snelkiemend graszaad is ook een temperatuur van minimaal 10 graden Celsius nodig om te ontkiemen. Vaak is de bodemtemperatuur ook nog koud, waardoor het kiemen van dit graszaad langer zal duren dan wanneer je het toepast in mei.

In het artikel over ‘snelkiemend graszaad’ heb ik voor je uitgezocht wat nu de beste grasmengsel zijn.

Thijs
 

Hoi, ik ben Thijs en heb +10 jaar ervaring als hovenier. Met behulp van mijn tips probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen! Heb je vragen? Laat het gerust weten in een reactie!

>