2

Grind schoonmaken: Zo ga je aan de slag!

Grind schoonmaken is nodig als het grind is aangetast door algengroei of door onkruid. Heb je onder het grind worteldoek geplaatst en groeit er alsnog onkruid? Waarschijnlijk zit er dan veel vuil tussen het grind. Het schoonmaken van grind kan dan wel eens de oplossing zijn om voorlopig van het onkruid af te zijn.

Hoe je het grind het beste schoon kunt maken en waarom dit soms nodig is, lees je in dit artikel.

Grind schoonmaken

Waarom grind schoonmaken?

Om grind zijn originele kleur en uitstraling te laten behouden, is onderhoud noodzakelijk. Onderstaande factoren zorgen er voor dat grind regelmatig onderhouden moet worden.

 • Algengroei (groene aanslag);
 • Onkruid en mos;
 • Verzakkingen als gevolg van betreding;
 • Het grind is verkleurd door bladval of zand wat tussen het grind terecht is gekomen.

Hoe grind schoonmaken?

Grind kun je het beste schoonmaken door het grind uit de tuin te halen. Vervolgens kun je het grind in een grote speciekuip of betonmolen scheppen en schoonspuiten met behulp van een hogedrukspuit. Doe dit net zolang totdat het grind weer zijn originele kleur terug heeft.

Het is af te raden om het grind schoon te spuiten met een hogedrukspuit als het grind nog op zijn plaats ligt. Door de harde straal spuit je gaten in de ondergrond. Uiteindelijk gaat dit leiden tot verzakkingen.

Onderstaande video is een creatieve oplossing om zonder hogedrukspuit het grind schoon te maken.

Onkruid in grind

Heb je last van onkruid in grind? In veel gevallen is het niet meteen noodzakelijk om al het grind schoon te maken. Onkruid in grind kun je op vele makkelijkere manieren verwijderen. In het artikel ‘onkruid in grind‘ vertel ik je hoe je het beste onkruid in grind kunt verwijderen.

Belangrijk is dat je vroeg in het voorjaar al aan de slag gaat om het onkruid te verwijderen. Zo wordt voorkomen dat het onkruid gaat zaaien. Naast onkruid in grind is het belangrijk om het onkruid tussen de beplanting en in de verharding goed bij te houden. Op verharding en grind is onkruid prima te bestrijden met een elektrische onkruidbrander. Wij zochten in het artikel over ‘beste onkruidbranders‘ al voor je uit wat nu de beste onkruidbranders zijn om onkruid te lijf te gaan.

Algengroei voorkomen

Algengroei op grind ontstaat voornamelijk op plekken waar het grind in de schaduw ligt. Deze plekken zijn vaak vochtig en ideaal voor algen om zich hier te ontwikkelen. Gelukkig zijn er een aantal manieren om algengroei te beperken.

Een van deze manieren is om regelmatig door het grind te harken. Stenen die normaal onder de toplaag zitten komen nu bovenop te liggen. Door dit regelmatig te doen, hebben algen minder kans om te groeien.

Een andere manier om algengroei te voorkomen is door een nieuwe toplaag met grind aan te brengen. Voor kleine oppervlakten kun je losse zakken kopen. Verspreid het grind gelijkmatig over de oppervlakten en het grind ziet er weer uit als nieuw.

Last van verzakkingen?

Door intensieve betreding kunnen er voornamelijk in grindpaden verzakkingen ontstaan. Ga je het grind schoonmaken dan kun je eventueel ook het probleem van de verzakking aanpakken.

Dit kun je doen door grindplaten op een vlakke ondergrond te plaatsen. De grindplaten kun je in elkaar klikken en zo grote oppervlakten bedekken. Vervolgens kun je de grindplaten weer bedekken met grind, zodat de platen uit het zicht zijn.

Bij het plaatsen van de grindplaten is het wel belangrijk om te zorgen voor een goede stabiliserende ondergrond. Je kunt hier gebroken puin gebruiken of grindstabilisatie voor gebruiken. De grindplaten maken het zelfs mogelijk om het pad met voertuigen te betreden.

Bekijk hier het aanbod grindplaten.

Nieuw worteldoek

Bij het plaatsen van nieuw grind is het belangrijk dat je worteldoek als onderlaag gebruikt. Worteldoek zorgt er voor dat onkruidzaden (onder het worteldoek) geen kans krijgen om te groeien.

Controleer bij het schoonmaken van grind of het worteldoek nog in goede staat is. Zitten er geen gaten of beschadigingen in? In veel gevallen is het verstandig om een nieuwe worteldoek te plaatsen. Je bent er zeker van dat het materiaal vrij is van beschadigingen, zand en onkruidzaden.

Bij het plaatsen van het worteldoek is het belangrijk dat het worteldoek de hele oppervlakte bedekt. Plaats het worteldoek dan ook tegen de opsluitbanden, zodat er tussen de randen geen onkruid kan groeien.

De wind maakt het nog wel eens lastig om worteldoek nauwkeurig te plaatsen. Bij harde wind waait het worteldoek steeds omhoog en kom je handen te kort om het worteldoek op zijn plaats te houden. Gelukkig kunnen gronddoekpennen jou hier bij helpen om het worteldoek op zijn plaats te houden.

Met de scherpe punten kun je de grondpennen eenvoudig in de grond duwen of slaan. Wanneer je vervolgens het grind teruggeplaatst, zie je deze pinnen niet zitten.

Keuze type grind

Wist je dat de kleur van het grind een belangrijke factor speelt bij de vervuiling. Bij licht kleurige grind valt vervuiling erg snel op. Wil je graag een onderhoudsvriendelijke tuin en heb je nog geen keuze gemaakt in het type grind of split. Kies dan voor donkerkleurige grind of split.

Ardenner split of Basalt split zijn donker kleurig. Vervuiling valt bij deze soorten minder snel op!
Bekijk hier het aanbod grind en split.

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen! Heb je vragen? Laat het gerust weten in een reactie!

 • Nicole schreef:

  Hallo Thijs,
  Er zit redelijk wat zand en onkruid in onze grindplaten met grind. Daarom wil ik er wat beplanting in zaaien.Een deel ligt erg zonnig, andere stukken in de schaduw.
  Wat is er, naast Prikneus, geschikt?
  Alvast bedankt.
  Vriendelijke groet,
  Nicole

 • >