Groene aanslag op vlonder verwijderen: Dit zijn de beste manieren!

Last van groene aanslag op je vlonder? In dit artikel vertel ik je hoe je het beste groene aanslag op je vlonder kunt verwijderen.

Het verwijderen van groene aanslag op je vlonder, zorgt er voor dat je vlonder er weer netjes uit komt te zien. Bovendien wordt de vlonder door het verwijderen van groene aanslag ook minder glad.

Groene aanslag verwijderen kan op verschillende manieren. Na het lezen van dit artikel weet jij wat de beste manieren zijn om van de groene aanslag af te komen.

Maxxbrush

Hoe ontstaat groene aanslag?

Vlonders en groene aanslag, het is een veel voorkomend probleem. Groene aanslag op vlonders ontstaat vaak bij een combinatie van weinig licht en een vochtige omgeving. Hierdoor merk je dat vlonders onder bomen of in de schaduw juist last hebben van groene aanslag.

Groene aanslag ontstaat voornamelijk in de herfst en winter. Juist omdat het in deze periode erg vochtig is en de zon weinig schijnt.

Niet alleen vlonders hebben last van groene aanslag. Ook bestratingsmaterialen en tuinmeubelen krijgen te maken met groene aanslag. In het artikel ´groene aanslag verwijderen op tuinmeubelen´ lees je hoe je het beste te werk kunt gaan bij tuinmeubelen.

Waarom groene aanslag verwijderen?

Eerder vertelde ik je al dat het verwijderen van groene aanslag een positieve bijdrage levert aan de uitstraling van de vlonder.

Naast dat de uitstraling van de vlonder verbetert, beperk je ook de kans op uitglijden. Veel vlonders staan er om bekend dat ze in de herfst en winter verraderlijk glad kunnen worden. Voor je het weet glij je uit en loop je letsel op.

Het tijdig onderhoud plegen en het verwijderen van groene aanslag verkleint de kans op uitglijden. In het artikel ‘gladde vlonderplanken´ laat ik je nog een aantal manieren zien die gladheid op vlonders voorkomen.

Naast de uitstraling en het voorkomen van gladheid is er nog een reden waarom je groene aanslag moet verwijderen. Het regelmatig onderhouden van de vlonder, waaronder groene aanslag verwijderen, verlengt de levensduur van de vlonder.

Hoe groene aanslag voorkomen?

Op de vraag hoe je groene aanslag kunt voorkomen, kan ik heel kort zijn. Geheel voorkomen is niet mogelijk, omdat schaduwrijke en vochtige plekken nu eenmaal ideaal zijn voor algen en mossen.

Je kunt er wel voor zorgen dat de kans klein is dat er groene aanslag op je vlonder komt. Dit kun je doen door je vlonder goed te onderhouden en om er voor te zorgen dat er meer licht op je vlonder komt. Dit kan door bijvoorbeeld bomen te snoeien.

Wekelijks onderhoud draagt ook bij aan de remming van groene aanslag. Met wekelijks onderhoud wordt bedoeld het vegen van de vlonder en het verwijderen van de bladeren.

Hoe groene aanslag verwijderen?

Het verwijderen van groene aanslag is op verschillende manieren mogelijk. Welke manier voor jouw het beste is, ligt veelal aan de plek waar de vlonder ligt.

Zo raad ik je aan om een vlonder aan het water niet te reinigen met allerlei middeltjes tegen groene aanslag. Bij het reinigen van de vlonder spoelen deze middelen uit naar het water, waardoor ze een negatief effect hebben op het leven in de vijver. In het ergste geval kan dit leiden tot vissterfte.

Onderstaand raad ik je twee manieren aan om groene aanslag te verwijderen. Alleen de eerste manier is geschikt voor het reinigen van vlonders vlakbij het water.

Maxxbrush terrasreiniger

De Maxxbrush terrasreiniger is een elektrische terrasreiniger en een goede manier om groene aanslag op je vlonder te verwijderen. De borstel op de terrasreiniger verwijdert de groene aanslag. Het is een milieuvriendelijk methode want er worden geen schadelijke middelen gebruikt. Hierdoor wordt de Maxxbrush vaak toepast op vlonder vlakbij vijvers.

De Maxxbrush terrasreiniger heeft verschillende borstels welke ieder hun eigen functie hebben. Naast reinigingsborstels heeft de Maxxbrush ook een borstel om het kunstgras te ‘kammen’. De kunstgrassprieten worden hiermee omhoog ‘gekamd’.

De terrasreiniger kun je toepassen op bestrating, hout en op kunstgras.

De voor- en nadelen van Maxbrush

+ Ideaal wanneer je vlonder vlakbij het water ligt;
+ Direct resultaat;
+ Milieuvriendelijk;
+ Je hebt er jaren plezier van;
– Duurder in aanschaf dan BSI Green Kill.


Onderstaande video laat zien hoe de Maxxbrush werkt.

BSI Green Kill

BSI Green Kill is een product dat vaak wordt gebruikt om groene aanslag op bestrating, vlonders en tuinmeubelen te verwijderen. Het is een product dat je met een drukspuit of een gieter kunt aanbrengen op de verharding.

De algen verkleuren binnen 1 a 3 dagen bruin, waarna je ze met een bezem van de vlonder af kunt vegen.

De dosering van BSI Green Kill is 0,5 liter op 10 liter water. Met een volle gieter kun je 20 vierkante meter vlonder behandelen. Met een drukspuit kun je met 10 liter BSI Green Kill 100 vierkante meter behandelen.

Bij het toepassen moet het 5 uur na afloop droog zijn. Het product is verkrijgbaar in flacons van 1, 2,5 en 5 liter.

Voor- en nadelen van BSI Green Kill

+ Makkelijk en snel toe te passen
+ Goedkoop
– Niet toe te passen vlakbij vijvers

Onderstaande video laat zien hoe je BSI Green Kill toepast.

Manieren die niet aan te raden zijn

Het verwijderen van groene aanslag op je vlonder kan op verschillende manieren. Toch zijn niet alle manieren even goed. Ze kunnen namelijk de kwaliteit van de vlonder aantasten. Onderstaand worden een aantal manieren toegelicht die worden afgeraden.

Hogedrukspuit

Het verwijderen van groene aanslag met een hogedrukspuit lijkt een goede oplossing. Je hebt namelijk direct resultaat en je vlonder ziet er weer uit als nieuw. Toch raad ik je deze manier niet aan.

Door je vlonder met een hoge drukspuit te reinigen wordt het hout aangetast, waardoor de vlonder eerder vuil gaat aantrekken en groene aanslag gaat creëren. Het gebruik van een hogedrukspuit verkort hiermee de levensduur van een vlonder.

Chloor

Misschien dat je op internet wel eens hebt gelezen, dat je groene aanslag kunt verwijderen met chloor. Dit is inderdaad ook zo, maar het gebruik van chloor heeft veel nadelen.

Chloor is verontreinigt de bodem en kan bij gebruik uitspoelen naar de beplanting. Beplanting zal het hierdoor niet overleven.

Wanneer chloor in het water terecht komt, leidt dit ook tot vissterfte en sterfte van andere waterdieren.

Bovendien kan chloor hardnekkig zijn waardoor het de vlonderplanken kan aantasten. Je krijgt dan kleurverschillen in het hout welke je niet meer kunt herstellen.

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>