2

Groene trompetboom of boltrompetboom – Catalpa: Verzorging, soorten en kopen

De groene trompetboom of boltrompetboom, ook wel Catalpa genoemd is een opvallende boom vanwege zijn grote groene hartvormige bladeren. De boom kent verschillende variëteiten in de kleuren groen en geel en in de vrij uitgroeiende vorm en bolvorm.

In dit artikel vind je meer informatie over de verzorging van de trompetboom. De verschillende soorten en waar je op moet letten bij het aanplanten en kopen van een groene trompetboom of boltrompetboom

Groene trompetboom

Groene trompetboom

Over de groene trompetboom en boltrompetboom

De trompetboom die oorspronkelijk uit Zuid-Europa komt, is één van de bomen met het grootste blad dat in ons klimaat kan groeien. Het blad is hartvormig, groen van kleur en bladverliezend in de winter.

De groene trompetboom en boltrompetboom zijn beide catalpa’s maar hebben toch hele andere eigenschappen. De boltrompetboom groeit, zoals zijn naam het eigenlijk al zegt, in een bolvorm. De groene trompetboom is een vrij uitgroeiende boom.

Naast dat je deze twee soorten qua vorm uit elkaar kunt halen, is er nog een ander groot verschil tussen deze twee bomen. De boltrompetboom bloeit niet. De vrij uitgroeiende trompetboom krijgt in juli witte bloemtrossen. Na de bloei krijgt deze boom peulen.

Waarom een trompetboom / catalpa?

Inmiddels kan gezegd worden dat de trompetboom in Nederland en België een populaire boom is voor in de tuin. De boom is niet voor niets zo populair bij tuinliefhebbers. De voornaamste redenen zijn:

 • De grote bladeren zorgen voor schaduw in je tuin of op je balkon
 • Lange levensverwachting
 • Winterhard
 • Laten zich goed snoeien en is hierdoor compact te houden
 • Groeit goed in vrijwel iedere bodem.

Bemesten

De boom kun je jaarlijks bemesten met gedroogde koemestkorrels. Hierdoor wordt de bodemstructuur verbeterd. Koemestkorrels zijn een 100% organisch product en kan voor de meeste bomen en tuinplanten gebruikt worden. Hierdoor krijg je gezondere bomen en planten.

Snoeien

De vrij uitgroeiende trompetboom en de boltrompetboom vragen beide een verschillende snoei. Onderstaand wordt uitgelegd hoe je deze bomen het beste kunt snoeien.

Bolcatalpa

De beste periode om een bolcatalpa te snoeien is rond februari/maart net voor dat het blad begint uit te lopen. Belangrijk is dat het niet vriest tijdens het snoeien. De boom kan hierdoor schade oplopen.

Je kunt er voor kiezen om de bolcatalpa jaarlijks te snoeien. Hierdoor krijg je een compacte boom met een mooie bolvorm. Wanneer de bolvorm wat groter mag zijn, kun je overwegen om de boom om de twee jaar te snoeien.

De boom kun je terugsnoeien tot enkele centimeters boven de basis. De boom lijkt dan op een wilg die geknot is. Het beste kun je de boom snoeien met een snoeischaar. Dikke takken kun je eventueel knippen met een takkenschaar of zagen met een handzaagje.

Onderstaande video laat zien hoe je de boltrompetboom moet snoeien.

Vrij uitgroeiende trompetboom

De vrij uitgroeiende trompetboom wordt niet zoals een bolcatalpa gesnoeid, maar vraagt een heel andere snoeimethode. Eigenlijk is het snoeien van deze boom niet eens noodzakelijk. Behalve wanneer er zieke of beschadigde takken aanwezig zijn.

In kleine tuinen kan deze boom te groot worden. Het is dan mogelijk om de takken wat in te korten.

Catalpa op een balkon of dakterras

Het is zelfs mogelijk om een groene trompetboom op je balkon of dakterras te houden. De groene trompetboom groeit namelijk goed in een grote pot. Hierdoor kun je toch een boom houden op je balkon of dakterras. De boom is ideaal als je graag wat meer schaduw wilt hebben.

Plant je de groene trompetboom in een pot, zorg dan voor een stevige pot  zodat de boom niet snel omwaait. Een goede afwatering van de pot is belangrijk. Controleer of de pot aan de onderkant een aantal gaten heeft, zodat het water weg kan stromen. Is dit niet het geval dan kun je zelf een aantal gaten boren.

Voor een optimale afwatering kun je de pot vullen met kleikorrels. Vervolgens vul je de pot aan met potgrond en plaats je de groene trompetboom. Vergeet de boom in de pot geen water te geven!

Soorten

Bovenstaand zijn een aantal soorten trompetbomen kort benoemd. De vrij uitgroeiende, bolvorm en een trompetboom met geel en met groen bord. Onderstaand worden de soorten kort toegelicht. Door op de benaming te klikken, worden foto’s en een kostenoverzicht/maten van de boom zichtbaar.

Catalpa bignonioides

De Catalpa bignonioides is de vrij uitgroeiende trompetboom. Snoei je deze boom niet dan kan hij een hoogte en breedte van ongeveer 10 meter krijgen. De boom is dus geschikt voor een middelgrote en grote tuinen. De boom bloeit in juli en krijgt na de bloei peulen. De bladkleur van de boom is groen.

Catalpa bignonioides ‘Nana’

De Catalpa bignonioides ‘Nana’ is de boltrompetboom. Deze boom is een ideale boom voor kleine tuinen. De boom bloeit niet, waardoor het blad en de compacte vorm de grootste sierwaarde zijn van de boom. De kleur van het blad is groen.

De boom is te koop in meerdere stamhoogtes en stamdiktes. De stamdikte 6/8 wil bijvoorbeeld zeggen dat de stamdikte een diameter heeft van 6 tot 8 centimeter op een hoogte van 1 meter. De stamhoogte is de hoogte van de boom.

Let op: De stamhoogte kan niet groeien, doordat de boom geënt is. Houd hier bij de aanschaf van de boom rekening mee. De meest verkochte stamhoogtes zijn 1,80 tot 2,25 meter.

Catalpa bignonioides ‘Aurea’

De Catalpa bignonides ‘Aurea’ is een goudgele bolcatalpa. De boom bloeit wit en krijgt na de bloei peulen die tot in de winter aan de boom blijven hangen. Wel moet gezegd worden dat bloemen pas na enkele jaren aan de boom verschijnen.

Aanplanten

Bij het aanplanten van een Catalpa is het belangrijk dat de plantgat groot genoeg is. Het beste kun je er voor zorgen dat de plantgat ongeveer 1/3 groter is de kluit.

Gebruik aanplantgrond bij het aanplanten. Dit zorgt voor een betere beworteling van de boom. De aanplantgrond kun je in het plantgat mengen met de bestaande grond. Per boom heb je ongeveer een zak aanplantgrond nodig van 40 liter.

De eerste jaren moet de boom zich goed gaan wortelen in de grond, waardoor de boom extra steun nodig heeft van boompalen. Door de boom met boomband te bevestigen aan twee boompalen zorg je ervoor dat de boom stevig staat en minder snel schuin gaat groeien door de wind.

Kopen

Een trompetboom of Catalpa kun je het gehele jaar aanplanten, mits het niet vriest. In het najaar t/m vroeg in het voorjaar kun je de boom met kale wortel aanplanten. Een Catalpa in pot kun je het gehele jaar aanplanten, dus ook in de zomer. Geef de boom na de aanplant wel genoeg water!

Tegenwoordig worden steeds meer bomen online besteld. Dit heeft de volgende voordelen:

 • Je hoeft zelf geen transport te regelen.
 • Onderstaande bomen worden gratis geleverd!
 • Tijdsbesparing omdat je niet meer naar een tuincentrum hoeft.
 • Je bestelling kan geleverd worden ook als je niet thuis bent.
 • Geen teleurstellingen meer dat de bomen niet op voorraad zijn bij je bezoek aan een tuincentrum
Bestel direct!

Soortgelijke boom

Ben je op zoek naar een bolvormige boom die net wat meer kleur heeft dan de groene trompetboom? Overweeg dan eens de Liquidambar ‘Gum Ball’. Deze boom heeft een stam die is bezet met kurklijsten. In de herfst krijgt deze boom een geel/rode kleur.

 

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

 • Bjorn Herben schreef:

  Beste Thijs.
  We hebben onze catalpa’s nu 1,5 jaar.
  Het eerste jaar groeide ze geweldig mooi.
  Helaas willen ze dit jaar niet echt groeien.
  We hebben een aantal grote bladeren, maar de meest zijn klein en gekruld.
  Weet u wat we hieraan kunnen doen.

  Mvg

  • Thijs schreef:

   Beste Bjorn,

   Het lijkt er op dat de Catalpa last heeft van verwelkingziekte. Vooral na een warme periode krullen de bladeren op en verwelken deze. De ziekte ia lastig te bestrijden en komt vaak ieder jaar terug. Eventueel zou je de aangetaste takken kunnen verwijderen.

 • >