Grond los maken: Dit zijn de beste gereedschappen!

Grond los makenHet losmaken van de grond is een belangrijke klus vóór dat je nieuwe graszoden gaat leggen of gaat aanplanten. In dit artikel vertel ik je waarom dit zo belangrijk is.

Het losmaken van de grond kan met allerlei gereedschappen. De ene manier is beter dan de andere. In dit artikel wordt tevens duidelijk met welke gereedschappen dit mogelijk is en wat de voor- en nadelen van deze manieren zijn.

Hopelijk weet je na het lezen van dit artikel op welke manier jij de grond in je tuin gaat losmaken.

Waarom grond losmaken?

Allereerst wil ik je vertellen waarom het zo belangrijk is om de grond los te maken voor dat je gaat aanplanten, zaaien of graszoden gaat leggen. Dit heeft alles te maken met de ideale groeiomstandigheden die je op ze manier creëert.

Een losse grond zorgt er voor dat planten en grassen beter kunnen wortelen. Bovendien kan door een losse grond voldoende lucht, warmte en water de bodem indringen. Het zorgt er tevens voor dat meststoffen makkelijker opgenomen kunnen worden door de plant of door het gras.

In de praktijk kom ik ook wel eens situaties tegen waarbij de grond niet is losgemaakt. Dit resulteert vaak in een slechte beworteling van de plant of grasmat. Het zorgt er ook voor dat water minder goed de bodem intrekt en dat de plant onvoldoende van vocht wordt voorzien.

Beste gereedschappen om grond los te maken

Onderstaand licht ik enkele methode toe waarmee het mogelijk is om de ondergrond los te werken. Mogelijk dat één van de gereedschappen ook voor jou de oplossing is om de grond los te werken.

Spade

Een veel gebruikte methode om de grond los te werken is spitten. Dit wordt in de meeste gevallen met een spade of een spitvork gedaan. Het spitten van de ondergrond is een intensieve klus die ook nog een best zwaar is voor je lichaam.

Met het spitten van de ondergrond werk je de bovenste laag onder. Spitten heeft als voordeel dat je het onkruid onder kunt werken omdat je toplaag omzet naar de ondergrond.

Het beste kun je voor het spitten een spade gebruiken. Een spade is scherp waardoor je diep in de grond kunt steken. Een spade kan bestaan uit een houten steel of een metalen steel. Meestal is een houten steel goedkoper in de aanschaf dan een spade die volledig van metaal is.

Voordelen

 • Je kunt onkruid onderwerken in de ondergrond;
 • Een spade is voordelig in aanschaf ten opzichte van veel andere gereedschappen.

Nadelen

 • Minder goed voor het bodemleven omdat je de lagen in de bodem veranderd;
 • Arbeidsintensief;
 • Het kan zwaar zijn voor je rug.

Wil je graag aan de slag met de spade om de grond te spitten, dan raad ik je aan om te kiezen voor Spear en Jackson spade. Deze spades staan hoog aanschreven als het gaat om kwaliteit.

Grond los maken

Bestel direct!

Woelvork

De woelvork is persoonlijk mijn favoriet als het gaat het loswerken van grond (kleinere oppervlaktes). Met behulp van een woelvork wordt de grond losgemaakt maar niet omgedraaid. Dit heeft als voordeel dat het geen invloed heeft op het bodemleven en dat het minder arbeidsintensief is dan het spitten met een spade.

Een woelvork maakt het mogelijk om eventueel compost in te werken. Daarom wordt het gereedschap vaak gebruikt bij klaarmaken van een moestuin, plantvak of ondergrond voor een gazon.

Woelvorken heb je in allerlei varianten. Eerder schreef ik een artikel over de ‘beste woelvork met verkruimelaar’ waarin de woelvork van Biogroei wordt aanbevolen. Deze woelvork is speciaal ontwikkeld op basis van ervaringen van hoveniers en tuinliefhebbers.

Biogroei verkoopt twee soorten woelvorken. Een woelvork met en een woelvork zonder verkruimelaar. De verkruimelaar zorgt er voor dat aardkluiten worden verkruimelt. Zo blijven geen grote brokken grond achter in je tuin die je vervolgens nog handmatig moet verkruimelen.

In onderstaande video kun je zien hoe deze woelvork werkt.

Voordelen

 • Werkt licht;
 • Geen rugbelasting;
 • Ecologische vervanger van de spade;
 • Beter voor het bodemleven;
 • Werkt makkelijk en snel
 • Verkruimelt aardkluiten;
 • Maakt het mogelijk om compost en ander meststoffen in te werken.

Nadeel

 • Prijziger dan een spade;

Grond los maken

Bestel direct!

Tuinfrees

Een andere goede manier om de grond los te maken is met behulp van een tuinfrees. Een tuinfrees werkt meestal op benzine en is ideaal wanneer je grote oppervlakten wilt losmaken. Een tuinfrees zet door middel van messen de grond om en maakt deze los. Grote stukken worden verkruimeld tot kleine stukjes. Vaak wordt een tuinfrees gebruikt om compost of tuinturf in te werken.

Net als bij het spitten, geldt dat ook bij het frezen het bodemleven wordt aangetast. Juist in de bovenlaag zijn vaal bacteriën, schimmels en insecten aanwezig die juist nuttig zijn voor de bodem.

Veel tuinliefhebber schaffen een kleine tuinfrees aan als ze jaarlijks stukken tuin willen frezen. Een andere mogelijkheid is om een tuinfrees te huren bij een verhuurbedrijf.

Voordelen

 • Je kunt hiermee grote oppervlakte behandelen in korte tijd;
 • Minder arbeidsintensief.

Nadelen

 • Minder goed voor het bodemleven;
 • Maakt lawaai;
 • Heeft onderhoud nodig;
 • Prijzig in aanschaf.

Wil je graag zelf een tuinfrees aanschaffen? Op bol.com staan er enkele te koop die prima zijn voor particulier gebruik.

Grond los maken

Bestel direct!

Inwerken compost of tuinturf

Ga je de ondergrond los maken omdat je bijvoorbeeld wilt gaan zaaien of aanplanten, dan is het goed om er over na te denken of je ook compost of tuinturf aan wilt brengen. Met de drie bovengenoemde methodes is het namelijk ook mogelijk om mest in de ondergrond te werken.

Tuinturf breng je alleen aan als je grond zuur wilt maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aanplanten van Rhododendrons of Skimmia’s. Voor een gazon of moestuin wordt vaak compost gebruikt.

Het bemesten zorgt er voor dat de ideale groeiomstandigheden ontstaan en dat het gazon of de plant zich optimaal kan ontwikkelen. Tevens wordt met behulp van compost of tuinturf het water beter vastgehouden. Dit is ideaal voor in droge periodes.

Mijn voorkeur

Mijn voorkeur heeft het gebruik van een woelvork. De reden dat ik kies voor een woelvork is dat het minder arbeidsintensief is in vergelijking met spitten met spade. Bovendien tast je met een woelvork niet het bodemleven aan. Dit komt de groei van je planten of gazon ten goede.

Voor een grote oppervlakten gaat mijn voorkeur uit naar een tuinfrees. Dit kom omdat je met een tuinfrees een groot oppervlakte binnen een vrij korte tijd kunt bewerken.

Weet jij al waar jouw voorkeur naar uit gaat?

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>