Groot insectenhotel kopen? Dit zijn de beste!

Groot insectenhotelWil je graag een bijdragen leveren aan de biodiversiteit in je tuin en ben je op zoek naar een groot insectenhotel? In dit artikel vertel ik je wat de beste grote insectenhotels zijn en waar je bij het aanschaffen van een insectenhotel op kunt letten.

In de praktijk blijken er diverse insectenhotels te worden verkocht die niet goed functioneren. Ze zijn gemaakt van verkeerd hout of de diameter van de boorgangen zijn niet in orde. Je hoort ook wel eens dat de boorgangen van een insectenhotel aan beide zijden open zijn. Wanneer dit het geval is, nemen insecten niet snel plaats in je insectenhotel en is de kans groot dat je geen insecten ontvangt.

Verder wordt in dit artikel duidelijk wat een grote insectenhotel ongeveer kost en waar je deze kunt aanschaffen. Hopelijk weet je na het lezen van dit artikel welke insectenhotel het meest voor jou geschikt is.

Waarom een insectenhotel in je tuin?

In de tuin leven veel nuttige insecten. Sommige insecten kunnen jouw hulp wel gebruiken bij het zoeken naar een ruimte om te schuilen en zich voort te planten. Door een insectenhotel te plaatsen biedt jij hulp aan de insecten.

Naast de hulp voor de insecten is het ook nog eens leuk om regelmatig het insectenhotel te bekijken of deze wordt bewoond. Vooral jonge kinderen vinden het interessant om regelmatig een kijkje te nemen.

Beste grote insectenhotel

Insectenhotels heb je in allerlei soorten en maten. Waarschijnlijk ben jij op zoek naar een groot insectenhotel. Onderstaand hebben we een top 3 weergegeven van de beste grote insectenhotels. Deze insectenhotels zijn door diverse gebruikers hoog beoordeeld in kwaliteit. Bovendien functioneren deze insectenhotels prima en worden deze regelmatig bewoond bij mensen die deze insectenhotels hebben geplaatst.

Relaxwonen insectenhotel XL

Een insectenhotel voor een aantrekkelijke prijs is deze Relaxwonen insectenhotel XL. Het insectenhotel heeft afmeting van 37 x 11 x 57 centimeter (B x D x H). Het insectenhotel kun je het beste ophangen aan een muur, schutting of aan een boom. De 8 verschillende vakjes zorgen er voor dat er diverse insecten zoals lieveheersbeestjes, vlinders en bijen kunnen overwinteren of voortplanten.

Het ophangen van deze insectenhotel is eenvoudig met de behulp van de ophangoog. Het beste hang je het insectenhotel vlakbij bloemrijke planten op zonnige plaats uit de wind.

Op bol.com scoort deze insectenhotel gemiddeld 4,1 van de maximaal 5 te behalen sterren. Omgerekend in cijfers is dit een 8,2. Lees hier alle reviews!

Groot insectenhotel

Bestel direct!

Relaxdays insectenhotel

Een grote insectenhotel die je in de grond moet bevestigen is deze Relaxdays insectenhotel. De afmetingen van het hotel zijn 79 x 49 x 12 centimeter. De verschillende compartimenten in het hotel zijn geschikt voor insecten waaronder bijen en vlinders. Deze insecten zorgen voor bestuiving voor en een betere oogst wanneer je fruitbomen in je tuin hebt staan.

Het hotel kun je met palen in de grond bevestigen. Wil je dit liever niet dan is het hotel zonder palen tegen een muur te bevestigen. Het bevestigen van dit insectenhotel is vrij eenvoudig.

Groot insectenhotel

Bestel direct!

Natuurmonumenten insectenhotel Suraj

De insectenhotels van Natuurmonumenten staan op internet hoog aangeschreven omdat het product kwalitatief erg goed is. De insectenhotels van natuurmonumenten zijn verkrijgbaar in meerdere afmetingen.

Dit hotel is geschikt om te plaatsen tegen een muur of wand. Het insectenhotel is gevuld met bamboe en rond hout wat voor solitaire bijen en andere insecten de perfecte nestgelegenheid is.

Het insectenhotel is gemaakt van vurenhout en afgewerkt met een blanke lak op waterbasis. Hierdoor zitten er geen schadelijke stoffen in het product.

Groot insectenhotel

Bestel direct!

Waar op letten bij aankoop?

Wanneer je een insectenhotel aan wilt schaffen, zijn er enkele aandachtspunten waar je rekening mee kunt houden. Onderstaand licht ik er enkele aan je toe.

Afmetingen

Voor je een insectenhotel aan gaat schaffen, is het goed om te bepalen welke afmetingen de insectenhotel moet hebben. Je hebt enorme grote insectenhotels die je wel eens tegen komt in de openbare ruimte, maar ook insectenhotels voor thuis die net iets groter zijn de gemiddelde insectenhotel.

Vóór je een insectenhotel aanschaft, kijk dan eerst even of de insectenhotel wel past op de locatie waar je deze wilt plaatsen.

Ophangen of plaatsen in de grond?

Wanneer je een grote insectenhotel aan wilt schaffen, heb je de keuze om deze met poten in de grond te plaatsen of om deze op te hangen aan de wand. Plaats je een insectenhotel met poten in de grond, dan zou je de poten vooraf kunnen behandelen, zodat deze niet snel gaan rotten. De meest verkochte insectenhotels zijn insectenhotels die je op kunt hangen tegen een muur, schutting of wand.

Kwaliteit van de boorgangen

Er zijn insectenhotels in omloop waarvan de boorgangen niet voldoen aan de wensen van vele insecten. Zo is de juiste diameter van de boorgangen belangrijk. Geadviseerd wordt om een insectenhotel te nemen waarvan de boorgangen tussen de 2 en 9 millimeter dik zijn.

Naast de diameter van de boorgang moet een boorgang ook diep genoeg zijn. Een insect moet meerdere nestcellen kunnen maken in één boorgang. Verder moet je er ook op letten of de boorgang aan één zijde dicht is. Insecten vinden een boorgang aantrekkelijk als deze aan één kant dicht is. Helaas zijn er insectenhotels in omloop waarvan de boorgang aan beide zijden open zijn. De kans is groot dat de insecten een andere nestgelegenheid gaan zoeken.

Diversiteit insecten

Insectenhotels kunnen voor diverse insecten geschikt zijn. Zo heb je alleen insectenhotels die voor solitaire bijen of vlinders geschikt zijn. De meeste insectenhotels bestaan uit meerdere compartimenten die geschikt zijn voor verschillende insecten. Zo kan het zijn dat je vlinders en sluipwespen in één insectenhotel krijgt.

Beoordelingen

Vóór je een insectenhotel aan gaat schaffen, raad ik je eerst om de beoordelingen op internet te lezen over de betreffende insectenhotel. In insectenhotels zitten namelijk best wat kwaliteitsverschillen. Zo zijn er insectenhotels die meer voor de sierwaarde zijn dan dat er daadwerkelijk insecten in komen.

Er zijn ook insectenhotels die een korte levensduur hebben. Deze insectenhotels zijn gemaakt van een bepaald type hout wat door weersomstandigheden snel gaat rotten.

Een platform waar veel kopers een beoordeling schrijven is bol.com. Hierdoor heb je snel inzichtelijk wat andere van de insectenhotels vinden en onderscheid je de goede insectenhotels van de minder goede.

Waar insectenhotel plaatsen?

De standplaats van een insectenhotel is iets waar je goed over na moet denken. Het beste kun je een insectenhotel in de zon plaatsen. Hierbij is het belangrijk dat je de boorgangen niet in de richting van de regen plaatst. De kans is hierdoor groot dat de boorgangen nat worden. Een insectenhotel kun ook beter uit de wind plaatsen.

Om te voorkomen dat een insectenhotel nat regent, kun je kiezen voor een insectenhotel met een afdakje. Gelukkig zijn de meeste insectenhotels voorzien van een klein afdakje wat veel regen buiten de deur houdt.

Heb je een bloemrijke plek in de tuin, dan is dit wellicht de ideale plek om de insectenhotel op te hangen. De insecten weten hierdoor je insectenhotel sneller te vinden. De insectenhotel kun je in de grond plaatsen of ophangen. Een hoogte van 0,50 tot 2 meter is het meest gebruikelijk. Let er op dat huisdieren zoals honden en katten niet de insectenhotel van de wand kunnen halen.

Welke insecten gebruiken een insectenhotel?

Een insectenhotel is erg intrek bij verschillende insecten. Welke insecten er in jouw hotel kunnen komen is afhankelijk voor welke insecten deze geschikt is. Zo zijn speciale hotels voor vlinders of lieveheersbeestjes. De meeste insectenhotels hebben meerdere compartimenten die voor verschillende insecten geschikt zijn.

Onderstaand een opsomming van enkele insecten die vaak gebruik maken van een insectenhotel:

  • Vlinders;
  • Lieveheersbeestjes;
  • Metselbijen;
  • Wilde bijen;
  • Gaasvliegen
  • Sluipwespen.

Hoe zie je of een insectenhotel is bewoond?

In mijn tuin heb ik meerdere insectenhotels. Wanneer een insectenhotel is bewoond dan zie je dat er de boorgangen worden dicht gemetseld, zoals je op de onderstaande foto kunt zien.

Insectenhotel bewoond

Verder zie je regelmatig insecten in en rondom het insectenhotel vliegen. Op deze manier weet je ook dat je insectenhotel intrek bij de insecten is.

Wat kost een insectenhotel?

Een insectenhotel kost gemiddeld tussen de 3 en 80 euro. De prijs is afhankelijk van de kwaliteit, merk en het formaat van de insectenhotel.

Afgelopen jaar heb ik bij de Action een insectenhotel aangeschaft voor enkele euro’s. De tuin ziet er hierdoor sfeervol uit maar de kwaliteit van de insectenhotel laat de wensen over. Na een half jaar is het hout aan het rotten. Beter kun je dus investeren in kwalitatief betere insectenhotel. Je betaalt hiervoor misschien iets meer maar je hebt er als het goed is meer plezier van!

Insectenhotel rot

Waar kopen?

Een insectenhotel is te koop in diverse winkels zoals tuincentrums en Welkoop. Tegenwoordig worden ook veel insectenhotels online verkocht. Een platform waar veel insectenhotels worden verkocht is bol.com. Het voordeel van bol.com is het grote assortiment van tientallen insectenhotels.

Door het grote aanbod van insectenhotels en de vele beoordelingen die gebruikers achterlaten, kun je snel tot een goede keuze komen welke insectenhotel het meest voor jou geschikt is.

Bekijk het aanbod op bol.com!
Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>