Heater onder een houten overkapping: Dit moet je weten!

Heater onder een houten overkappingBen je op zoek naar heater onder een houten overkapping of wil je weten of dit verstandig is, dan geeft dit artikel je hierop een antwoord. In dit artikel wordt duidelijk wat de beste heater is voor onder een houten overkapping, wat de aandachtspunten zijn als je er een gaat aanschaffen en hoe je een heater onder een houten overkapping het beste kunt plaatsen.

Een heater onder de overkapping zorgt er voor dat je langer buiten kunt zitten als de omgevingstemperatuur daalt. Hierdoor is een heater bij veel mensen onmisbaar geworden. Er zijn verschillende soorten heaters, na het lezen van dit artikel wordt het maken van de juiste heater voor je overkapping een stuk makkelijker.

Kan een heater onder een houten overkapping?

Veel mensen vragen zich af of het mogelijk is om een heater onder een houten overkapping te plaatsen omdat dit mogelijk risico´s als brand met zich meebrengt. Gelukkig is het mogelijk om een heater onder een houten overkapping te plaatsen. Dit kan zowel tegen de wand als het plafond. Om dit op de juiste manier te doen is het verstandig om de bijgeleverde bevestigingsmaterialen te gebruiken.

Naast het gebruik van de meegeleverde bevestigingsmaterialen raad ik je aan om de handleiding door te lezen. Meestal staat hierin vermeld hoe je een heater tegen een houten plafond of wand moet bevestigen. Hiernaast staat er in vermeld wat de afstand moet zijn vanaf het plafond.

Door goed de instructies te lezen en de heater op de juiste manier te plaatsen is het risico op brand erg klein.

Beste heater voor onder een overkapping

Onderstaand wordt duidelijk wat de beste heater voor onder een overkapping is. De onderstaande heaters zijn door gebruikers op internet hoog beoordeeld in kwaliteit. Wanneer je één van de onderstaande heaters aanschaft, kun je er vanuit gaan dat je een goed product in huis haalt.

Terrasverwarmer Stenda Calor Sombra

Wanneer het buiten afkoelt en je wilt toch nog buiten blijven zitten onder je overkapping dan kun je een terrasverwarmer goed gebruiken. Een terrasverwarmer die het buiten zitten een stuk aangenamer maakt is de Terrasverwarmer Stenda Calor Sombra.

De terrasverwarmer is van een hoge kwaliteit en strak vormgegeven waardoor deze een mooie uitstraling heeft. Het voordeel ten opzichte van veel andere terrasverwarmers is dat de rode gloed van de lamp zeer minimaal is. Hierdoor heb je geen last van fel licht.

Bij aanschaf van dit product wordt deze geleverd met ophangbeugel en bevestigingsmaterialen. Hierdoor kun je de heater op de juiste manier onder een houten overkapping bevestigen. Hiernaast wordt ook een afstandsbediening meegegeven wat het bedienen van de heater makkelijk maakt. Met de afstandsbediening kun je de terrasverwarmer instellen in de volgende standen:

 • 750 Watt
 • 1500 Watt
 • 2000 Watt

Op bol.com krijgt deze terrasverwarmer uit tientallen beoordelingen gemiddeld 4,7 van de maximaal 5 te behalen sterren. Een hoge score dus. Dit is wat gebruikers over de heater zeggen:

 • Perfecte warmte;
 • Geen rode gloed van de lamp;
 • Mooi design;
 • Makkelijk in gebruik;
 • Snoer is lang;
 • Afstandsbediening is prettig.

Lees hier alle reviews!

LifeGoods Elektrische Terrasverwarmer

Bij deze heater van LifeGoods heb je de keuze om de heater staand of tegen de wand te monteren. De terrasverwarmer werkt op drie standen namelijk 650 Watt, 1300 Watt, en 2000 Watt. De hoogte kun je instellen tussen de 157 en 180 centimeter en de kop kun je tot 25 graden kantelen.

De terrasverwarmer is instelbaar met het bedieningspaneel op de staander of met een meegeleverde afstandsbediening. Ben je van plan om de terrasverwarmer tegen de wand te bevestigen dan kun je hiervoor de meegeleverde bevestigingsmaterialen gebruiken.

Goed om te weten is dat deze terrasverwarmer veilig is in gebruik. Dankzij een zware voet blijft deze stevig op de grond staan als je de heater staand gebruikt. Mocht de heater per ongeluk omvallen dan gaat het hitte element automatisch uit en levert het geen gevaar op.

Gebruikers die het product hebben aangeschaft, zijn zeer te spreken over de heater. Ze geven het volgende aan:

 • Staat stabiel;
 • Fijne warmte;
 • Makkelijk te bedienen;
 • Groot bereik.

Lees hier alle reviews!

VONROC Heater Marsili

De VONROC Heater Marsili is een terrasverwarmer die een overkapping prima kan verwarmen en weinig licht uitstraalt. De heater zorgt voor een heerlijke warmte zodat je langer buiten kunt zitten. Het bedienen van deze heater kan met behulp van een afstandsbediening. Je kunt hiermee de heater aan en uit schakelen en verschillende warmteniveaus instellen.

Het monteren van de heater kan tegen een wand of tegen het plafond. Hang de heater altijd droog onder de overkapping. De heater wordt geleverd inclusief ophangbeugel die in hoek verstelbaar is. Het bereik neemt hierdoor toe. Het bereik is ongeveer 10 tot 12 vierkante meter.

Het vermogen van de kachel is verstelbaar in twee niveaus, namelijk 1000W en 2000W. De heater wordt geleverd met een kabel van 1,9 meter lang. De kabel is een stuk langer dan vele andere heaters.

Op bol.com scoort deze heater uit tientallen beoordelingen gemiddeld 4,5 van de maximaal 5 te behalen sterren. Dit is wat gebruikers over de heater zeggen:

 • Makkelijk in gebruik;
 • Licht van gewicht;
 • Werkt snel;
 • Eenvoudig te monteren.

Lees hier alle reviews!

Waar op letten bij aankoop?

Wanneer je een heater voor onder een houten overkapping aan gaat schaffen, zijn er enkele aandachtspunten waar je rekening mee kunt houden. Onderstaand hebben we de belangrijkste aandachtspunten op een rijtje gezet, zodat je deze mee kunt nemen bij de aankoop van een heater.

Hangend en/of staand

Een heater voor onder de overkapping heb je in veel verschillende soorten. Eén van de dingen waar je bij een heater uit kunt kiezen is of je een staande of een hangende heater wilt. Een staande heater wordt geleverd op een standaard die je onder de overkapping kunt plaatsen. Deze heaters zijn meestal wat groter en nemen hierdoor wat meer ruimte in beslag. Een voordeel van een staande heater is dat je deze eenvoudig kunt verplaatsen.

Een andere optie is om te kiezen voor een hangende heater. Deze heater bevestig je met meegeleverde bevestigingsmaterialen aan een muur, wand of plafond. Het voordeel van deze heaters is dat ze erg compact zijn en je ze jaarrond kunt laten hangen onder je overkapping.

Sommige heaters kun je zowel bevestigen op een standaard als ophangen.

Gas of elektrisch

Wanneer je een heater gaat aanschaffen, bepaal dan vooraf of deze moet werken op gas of elektriciteit.

Voordelen van een gas heater

 • Gasheaters zijn krachtiger dan elektriciteit;
 • Meestal een groter bereik;
 • De heater gloeit minder dan bij een elektrische heater.

Voordelen van een elektrische heater

 • Neemt meestal minder ruimte in;
 • Direct genieten van de warmte;
 • Ideaal voor kleinere ruimtes.

Vermogen

Bij het aanschaffen van een heater is het verstandig om te letten op het vermogen. Hoe groot het vermogen moet zijn is afhankelijk van de grootte van de overkapping. Laat je vooraf goed informeren welk vermogen nodig is om jouw overkapping te kunnen verwarmen.

De meeste heaters zijn instelbaar in meerdere standen. Mijn advies zou zijn om altijd een heater met meerdere standen aan te schaffen omdat je op deze manier kunt bepalen op welke stand de overkapping verwarmt moet worden.

Bij een elektrische heater met 1500 watt kun je ongeveer een overkapping van 12m2 meter verwarmen. Hierbij hang je de heater op een hoogte van ongeveer 210 centimeter.

Afstandsbediening

Sommige heaters worden geleverd inclusief een afstandsbediening. Het voordeel hiervan is dat je de heater van een afstand kunt bedienen waardoor je niet op hoeft te staan om de heater op een andere stand, aan of uit hoeft te zetten.

Een heater inclusief afstandsbediening hoeft niet altijd duurder te zijn dan een heater zonder afstandsbediening. Mijn tip is om altijd een heater met afstandsbediening aan te schaffen. Hier heb je veel plezier aan!

Ophangbeugel

Let bij het kopen van een heater (hangend model) er ook altijd op of deze wordt geleverd inclusief ophangbeugel. Dankzij een ophangbeugel kun je de heater op de juiste manier aan de wand of plafond bevestigen.

De meeste heaters worden compleet geleverd met ophangbeugel. Door de heater aan de ophangbeugel te bevestigen maak je de overkapping ook een stuk brandveiliger.

Omvalbeveiliging

Een omvalbeveiliging maakt je heater een stuk veiliger. Vooral bij een staande heater kan een omvalbeveiliging van meerwaarde zijn. Een omvalbeveiliging treedt in werking wanneer de heater omvalt. De heater valt op dit moment uit waardoor deze niet meer voor gevaar kan zorgen.

Als ik je een tip mag geven, raad ik je altijd aan om een heater met omvalbeveiliging aan te schaffen.

Afmetingen

Uiteraard zijn ook de afmetingen van de heater van belang. Heaters zijn in allerlei afmetingen verkrijgbaar. Staande heaters kunnen bijvoorbeeld juist hoog of laag zijn, terwijl hangende heaters breed of smal kunnen zijn.

Bij een staande heater raden we aan om er op te letten of deze onder de overkapping past en wat de afstand is van de heater tot het plafond. Het is niet verstandig om tussen de heater en het plafond nauwelijks ruimte te hebben. Sommige staande heaters zijn verstelbaar in hoogte waardoor je de gewenste hoogte in kunt stellen.

Ervaringen

Bij het aanschaffen van een heater raden we je aan om altijd de ervaringen van gebruikers te raadplegen. Deze worden vaak op internet achtergelaten door kopers van een heater. Een platform waarbij veel kopers een review achterlaten is bol.com. Gebruikers geven hierbij aan wat de voor- en nadelen zijn en geven de heater een beoordeling tussen de 1 en 5 sterren.

Wat mij opvalt is dat de beoordelingen tussen de heaters flink kunnen verschillen. De meeste heaters worden door gebruikers positief beoordeeld in kwaliteit. Enkele heaters krijgen van gebruikers een lage beoordeling omdat ze niet goed zouden werken, een korte levensduur hebben of niet handig zijn in gebruik.

Aanbiedingen

Het aanschaffen van een heater kan een flinke investering zijn. Het kan daarom aantrekkelijk zijn om te profiteren van een aanbieding waardoor je soms wel tot enkele tientallen euro’s kunt besparen. Wij hebben de actuele aanbiedingen voor je op een rijtje gezet.

Bekijk de aanbiedingen!

Hoe bevestig je een heater onder een houten overkapping?

Het bevestigen van een heater aan een wand of houten plafond is geen enkel probleem. Gebruik wel altijd de meegeleverde ophangbeugel. Op deze manier heeft de heater genoeg afstand van het plafond en wand. Dankzij de ophangbeugel is er voldoende ventilatie en voorkom je oververhitting.

Bij het bevestigen van een heater aan een houten plafond of wand, is het belangrijk dat het plafond of wand stevig is bevestigd en door het gewicht van de heater niet zomaar naar beneden kan komen.

In de onderstaande video kun je zien hoe je een heater moet bevestigen.

Op welke hoogte moet ik de heater hangen?

Wanneer je een heater hebt aangeschaft, vraag je jezelf misschien af op welke hoogte je deze op moet hangen. De juiste hoogte is afhankelijk van het vermogen.

 • 1400-1500 watt (hoogte 210 centimeter);
 • 2000 watt (hoogte 250 centimeter);
 • 3000 watt (hoogte 270 – 300 centimeter).

Voor je een heater op gaat hangen, raad ik je aan om altijd eerst de handleiding te lezen, zodat je de heater op de juiste hoogte kunt hangen.

Wat kost een heater?

De gemiddelde prijs van een heater voor onder de overkapping ligt tussen de 30 en 350 euro. De prijs van de heater is afhankelijk van het formaat, kwaliteit en functionaliteiten. Wanneer een heater een grote ruimte moet verwarmen, is deze in de aanschaf vaak een stuk prijziger.

Wat kost een terrasheater aan stroom?

Hoeveel een terrasheater kost een stroom is afhankelijk van het vermogen waarop je de heater hebt ingesteld. Wanneer een terrasverwarmer 1kWh per uur verbruikt en de heater staat 3 uur aan dan zijn de kosten 3 x 0,50 eurocent = 1,50 euro.

De kosten kunnen iets afwijken ten opzichte van het bovenstaande voorbeeld. In het voorbeeld is aangegeven dat 1kWh 0,50 eurocent kost. Dit tarief kan per huishouden afwijken.

Waar kopen?

Een heater kun je kopen in diverse winkels en webshops. Bij de onderstaande (web)winkels worden ze regelmatig verkocht.

Bol.com

Op bol.com worden veel heaters verkocht. Dit heeft ermee te maken dat bol.com een groot assortiment aan heaters heeft. Dankzij het grote assortiment is de kans vrij groot dat je de gewenste heater vindt.

Je hebt hier heaters in allerlei formaten en prijsklassen. Het voordeel van bol.com is dat gebruikers bij veel heaters een beoordeling hebben achtergelaten wat ze van het product vinden. Hierdoor wordt het maken van een keuze voor jou een stuk makkelijker en is de kans groot dat je een miskoop voorkomt.

Bekijk het aanbod!

Van Cranenbroek

Je zou ook een van de filialen van Cranenbroek kunnen bezoeken. Cranenbroek is een winkel waarbij ze allerlei benodigdheden hebben voor o.a. in de tuin. In het assortiment zitten ook enkele heaters welke aantrekkelijk zijn geprijsd.

Tuinland

Tuinland heeft in Nederland 4 fialen en een online webshop. Het assortiment aan heaters is misschien niet zo groot als op bol.com of van Cranenbroek maar wellicht dat er toch iets voor je tussen zit.

Wanneer je online een heater aanschaft bij Tuinland, wordt deze binnen enkele dagen bij je thuis bezorgd.

Bekijk het aanbod!
Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>