Hedera tegen maden in container: Werkt het?

Hedera maden containerHeb je last van maden in je container of GFT-bak? Op internet zijn er verschillende manieren te lezen hoe je maden in de container kunt voorkomen. Eén van deze manieren is het plaatsen van Hedera / klimop in de container. In dit artikel gaan we het voornamelijk hebben of deze manier werkt en hoe je dit het beste aan kunt pakken.

Verder wordt duidelijk hoe maden in de container ontstaan en wat nog meer werkt om maden in de container te voorkomen. Eén van de manieren is om je container na het ledigen te (laten) reinigen. Na het lezen van dit artikel kun je direct aan de slag om maden in de container te weren.

Hoe ontstaan maden in de container?

In de zomer hebben veel mensen last van maden in de container. Vooral tijdens warme dagen kan het in de containers soms krioelen van de maden. Maden komen niet zomaar in je container.

Maden ontstaan uit eitjes die vliegen leggen in de container. Vooral wanneer het in de container warm en vochtig is weten vliegen de container snel te vinden en als bloedplaats te gebruiken. Bij hoge temperaturen kunnen de eitjes binnen enkele uren uitkomen waarna een container al snel is gevuld met honderden of misschien wel duizenden maden.

Vooral etensresten zoals vlees en groenten kunnen er voor zorgen dat er maden in de container komen.

Werkt hedera tegen maden in de container?

Eén van de manieren om maden in de container weg te krijgen is het plaatsen van Hedera in de container. Dit kun je doen door bij jezelf in de tuin of bij iemand uit de buurt (met toestemming) enkele takjes Hedera af te knippen. Deze leg je vervolgens op het afval en je zult merken dat de made vrij snel verdwijnen.

De reden dat Hedera zo goed werkt is dat Hedera giftig is voor maden.

Hoe lang duurt het voor dat de maden weg zijn?

Enige tijd geleden heb ik getest of het verwijderen van maden met behulp van takjes klimop werkt. De conclusie was dat de maden binnen enkele uren waren verdwenen. In mijn geval duurde het ongeveer 3 uur. Per situatie kan de tijdsduur verschillen.

Waarom maden verwijderen?

Er zijn verschillende redenen waarom je er voor zou kunnen kiezen om maden te verwijderen uit de container. Onderstaand de meest voorkomende redenen om iets te doen tegen maden.

Stinkt

Maden in de container kunnen er voor zorgen dat de container erg gaat stinken. Een stinkende container is niet prettig als je zelf in de tuin zit, maar ook niet voor je buren als de container vlak bij de erfgrens staat. Stankoverlast komt het meest voor bij warm weer.

Onhygiënisch

Maden in de container zijn erg onhygiënisch. Wanneer je de klep van de container opent krioelt het vaak van de maden. Wanneer je de deksel van de container opent, vallen meestal diverse maden naast de container op de grond.

Wat werkt nog meer tegen maden in de container?

Naast klimop zijn er nog enkele manieren meer om made in de container te voorkomen. Onderstaand licht ik enkele manieren aan je toe die prima werken.

Zet de container op een koele plek

Allereerst is het altijd verstandig om de container op een koele plek te zetten. Bij voorkeur een plek in de schaduw. Wanneer de temperatuur in de container laag blijft, zullen de maden zich minder snel ontwikkelen en kiezen de vliegen eerder een andere plek uit om eitjes te leggen.

Lavendel

Heb je geen klimop in de tuin maar misschien wel lavendel? In plaats van klimop zou je ook takjes van lavendel in de container kunnen leggen. Maden kunnen niet tegen deze sterke geur en gaan hier aan dood. Geen lavendel? Je zou ook luchtfrisser met lavendelgeur in de container kunnen spuiten?

Container schoonmaken

Wanneer je container wordt geledigd dan is de kans vrij groot dat er maden achterblijven in de container. Om de maden te verwijderen is het verstandig om de container schoon te maken. Dit kun je zelf doen met behulp van een hogedrukspuit of je kunt het uitbesteden aan een reinigingsbedrijf.

Op veel plekken in Nederland is het mogelijk om je container te laten reinigen door een speciale container reinigingsbedrijf. Dit bedrijf komt meestal na het ledigen van de container langs om deze op dezelfde dag nog te reinigen. Hierdoor blijven er geen resten achter in je container en worden ook de maden verwijderd.

Als het om containerreiniging gaat is Cleanprofs de marktleider. Wekelijks worden in Nederland 110.000 containers gereinigd door dit bedrijf. Dit doen ze met een biologisch afbreekbaar schoonmaakmiddel waardoor het niet schadelijk is voor het milieu. Hiernaast wordt het water hergebruikt waardoor er niet onnodig water wordt verspild.

Het reinigen van een container kost maar enkele euro´s per reiniging en is relatief voordelig in vergelijking met veel andere reinigingsbedrijven. Hiernaast heeft Cleanprofs een interessante aanbieding om te besparen op de kosten!

Profiteer hier van de aanbieding!
Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>