Hedera helix of Hedera hibernica als haag? Wat zijn de (prijs)verschillen?

Wanneer je van plan bent om een Hedera haag te kopen, is het je misschien opgevallen dat er twee soorten Hedera’s zijn die vaak worden toegepast als haag. Dit zijn de Hedera helix en Hedera hibernica. Maar welke moet je kiezen?

In dit artikel wordt ingegaan op de verschillen tussen Hedera helix en Hedera hibernica. Na het lezen van dit artikel weet je wellicht welke hederasoort het beste in jouw tuin past. De prijsverschillen in Hedera’s bij  verschillende aanbieders kunnen enorm groot zijn. Via de links in de tekst worden de Hedera helix en Hedera hibernica aangeboden voor een goede prijs-kwaliteitsverhouding.

Hedera verschillen

Hedera

Waarom Hedera als haag?

Hedera is een soort die vaak wordt aangeplant als haag. Diverse redenen om voor een Hedera haag te kiezen zijn:

  • Altijd wintergroen (verliest nauwelijks blad)
  • Groeit snel waardoor je snel een dichte haag hebt
  • Vaak goedkoper dan andere groenblijvende hagen, zoals coniferen en taxus
  • Groeit goed op de meeste grondsoorten
  • Prima te snoeien
  • Laat je de haag wat breder groeien, dan biedt het nestelgelegenheid voor vogels

Hedera verschillen: Hedera hibernica of toch Hedera helix?

De verschillen tussen Hedera hibernica en Hedera helix zijn lastig te zien. Zelfs voor veel hoveniers zijn de verschillen lastig te zien. Toch zijn er een aantal verschillen als je goed kijkt.

De Nederlandse naam van Hedera helix is kleinbladige klimop. Deze naam heeft de plant niet voor niets want als je goed kijkt, merk je dat het blad kleiner is in vergelijking met de Hedera hibernica.

Een ander verschil is de bladkleur. Het blad van de Hedera helix is donkerder van kleur dan het blad van de Hedera hibernica. Op het eerste oog is dit lastig te zien, maar als je twee klimopsoorten bij elkaar zet, merk je wel een verschil.

Verder is de Hedera helix iets beter bestand zijn tegen ziekten. Over het algemeen is Hedera niet ziektegevoelig. De kans dat er een ziekte in komt is dus niet heel groot.

Ga je kijken naar de prijsverschillen tussen deze twee hederasoorten, dan valt het op dat de Hedera helix iets duurder is dan de Hedera hibernica.. Ben je van plan om veel planten aan te schaffen dan kan het verschil in kosten enkele tientjes of honderden euro’s zijn.

De verschillen op een rijtje:

1. Hedera helix heeft kleiner blad
2. Hedera helix is donkerder van kleur.
3. Hedera helix is beterbestand tegen ziekten.
4. Hedera helix is vaak iets duurder dan Hedera hibernica

Hoelang duurt het voordat een hekwerk of bouwstaalmat dichtgroeit?

Hedera is een snelle groeier. Hoe snel je hekwerk of bouwstaalmat dichtgroeit, is afhankelijk van meerdere factoren.

Een hekwerk of bouwstaalmat van 1,80 tot 2,00 meter hoog moet binnen 2 a 3 jaar volledig dicht kunnen groeien. Hoe snel een bouwstaalmat dichtgroeit is afhankelijk van de verzorging zoals bemesting, watergeven en invlechten. Voor een snel resultaat is het belangrijk om jonge scheuten in te vlechten.

Hoe snel een bouwstaalmat dichtgroeit, is ook afhankelijk van het aantal planten wat je per strekkende meter plant. Door voldoende planten per strekkende meter te planten, heb je snel een volle en dichte afscheiding.

Houdt ook rekening met het aantal ranken wat één plant heeft. Door elke rank in te vlechten, groeit een bouwstaalmat sneller dicht.

Wat kost een Hedera?

Er zijn diverse tuincentrums en websites die Hedera verkopen. Wat opvalt, is dat er grote prijsverschillen zijn bij de diverse aanbieders. Onderstaand worden de richtprijzen van de twee hederasoorten weergegeven.

De prijzen die worden vergeleken, zijn de meest verkochte maten. Het gaat om de maten 150-175 centimeter en 175/200 centimeter. Deze maten Hedera worden vaak gekocht om een hekwerk of schutting in te vlechten. Een hekwerk of schutting heeft meestal een hoogte van 180 tot 220 centimeter.

Prijs Hedera hibernica

In vergelijking met de Hedera helix is de Hedera hibernica vaak goedkoper. Wanneer je op internet en tuincentrums rond de prijzen bekijkt, valt het op de prijzen erg variëren. Zo variëren de prijzen voor de maat 150-175 centimeter tussen de 3,95 euro en 10 euro per plant. Voor de maat 175-200 centimeter variëren de prijzen tussen de 6,50 euro en 14 euro.

Bij een Hedera met maat 150-175 plant je 3 planten per meter. Bij maat 175-200 plant je 2 á 3 planten per meter.

Bestel direct!

Prijs Hedera helix

De Hedera helix is vaak iets duurder dan de Hedera hibernica. Hedera helix in maat 150-175 centimeter wordt aangeboden tussen de 5,95 euro en 15,50 euro per stuk. De prijzen van maat 175-200 euro variëren tussen de 15 euro en 27,50 euro per stuk.

Bestel direct!

Verzorging

 

Na de aanplant is het belangrijk om de hedera gezond te houden. Dit kun je doen door in drogere periodes voldoende water te geven en te bemesten.

Water geven

Het water geven van de Hedera kan handmatig of met behulp van een beregeningsinstallatie. Wat je ook vaak ziet bij een hedera haag is dat er een druppelslang wordt aangelegd. De druppelslang zorgt er voor dat het water goed bij de wortels terecht komt en dat elke plant ongeveer dezelfde hoeveelheid water krijgt.

Bemesten

Het is belangrijk om de Hedera twee keer per jaar te bemesten. Het beste tijdstip om dit te doen is na de vorst in maart/april. Vervolgens geef je in juli/augustus de Hedera nog een keer mest.

Wanneer je de Hedera te weinig bemest, wordt de plant minder sterk waardoor deze gevoeliger wordt voor ziekten en plagen. (ook al is de Hedera een sterke plant).

Een goede meststof om Hedera te bemesten is een specifieke meststof voor vaste planten, bodembedekkers en klimop van DCM. Dit is een meststof dat kalium bevat voor een rustige en sterke groei. Hierdoor krijg je een compacte haag.

De meststof bevat ook magnesium. Magnesium zorgt er voor dat de Hedera diepgroene bladeren krijgt.

Snoeien

Het snoeien dient jaarlijks 1 tot 3 keer per jaar te gebeuren. Door het snoeien houd je de haag compact. Het snoeien kan eenvoudig met een hand(heggenschaar). Het is af te raden om te snoeien bij een felle zon. De kans dat het blad verbrand is hierdoor aanwezig.

 

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>