5 tips om een hederahaag snel dicht te laten groeien!

In dit artikel geef ik je enkele tips hoe jij er voor kunt zorgen dat je hederahaag snel dicht groeit. Wanneer je hederahaag sneller dichtgroeit heb je sneller een vollere haag en meer privacy in jouw tuin. Hoe snel de hederahaag dichtgroeit is veelal afhankelijk van de verzorging die jij geeft.

Een hederahaag is een snelle groeier en groeit binnen 2 tot 4 jaar volledig dicht. Hoe jij jouw hederahaag sneller dicht kunt krijgen, lees je in de onderstaande 5 tips.

Hederahaag snel dicht laten groeien

Groeiwijze hederahaag

Voor ik je tips ga geven hoe je de hederahaag sneller dicht kunt laten groeien, moet je eerst nog wat weten over de groeiwijze van de hederahaag.

De hedera groeit in het voorjaar en zomer en kan jaarlijks scheuten maken van wel enkele centimeters. In de winterperiode komt de hedera in rust en groeit deze niet.

Wat ook goed is om te weten, is dat de hedera niet uit zichzelf omhoog groeit. Om een hederahaag te kunnen vormen heeft deze dus een hekwerk, gaasmat of een schutting nodig. Wanneer de hedera ergens tegenaan kan groeien, groeit deze omhoog. Toch kan de hedera om dit proces te versnellen jouw hulp goed gebruiken.

Manieren om een hederahaag sneller dicht te laten groeien

Onderstaand worden vijf manieren beschreven die er voor zorgen dat jouw Hederahaag sneller dichtgroeit.

Hoogte van de plant

Wanneer je van plan bent om Hedera / klimop te kopen, merk je dat deze in verschillende hoogtes wordt aangeboden. Hoe hoger de hedera, hoe duurder de plant. De meeste erfafscheidingen zijn ongeveer 1,80 tot 2,00 meter hoog. Wil je klimop aanplanten dan raad ik je aan om minimaal een hoogte van 1,60 of hoger te kopen.

Een lagere plant aanplanten kan natuurlijk ook, maar het duurt wel langer voor dat de afscheiding dicht is gegroeid met hedera.

Kies een plant met meerdere vertakkingen

Bij het kopen van een plant kun je het beste een plant kiezen met meerdere vertakkingen. Deze vertakkingen kun je los van elkaar door het hekwerk vlechten. Hoe meer vertakkingen de hedera heeft, hoe sneller een hederahaag dichtgroeit.

De meeste hederaplanten die online of in het tuincentrum worden aangeboden hebben meerdere vertakkingen/ranken.

De hoeveelheid planten dat wordt aanbevolen per strekkende meter is afhankelijk van de hoogte van de plant. Bekijk hier het aantal stuks wat wordt geadviseerd per planthoogte.

Bestel Hedera

Verzorging

De verzorging van een hederahaag is iets wat je niet uit het oog mag verliezen. Het bemesten en watergeven is iets wat met enige regelmaat moet gebeuren.

Bemesten

Het bemesten van de hederahaag wordt vaak vergeten maar is wel erg belangrijk. Het zorgt voor een hederahaag met frisgroene bladeren en voorkomt een voedingstekort waardoor de bladeren geel verkleuren.

Het bemesten van de hederahaag zorgt er ook voor dat de haag beter groeit. En dat is nu juist wat we willen om de haag zo snel mogelijk dicht te krijgen.

Bemest je hederahaag 2 keer per jaar met speciale meststof voor klimop, bijvoorbeeld meststof van DCM. De eerste bemestingsgift geef je in maart/april. De tweede bemestingsgift geef je rond juni/juli. De DCM meststof heeft een werking van ongeveer 100 dagen.

Naast dat je hederahaag groener van kleur wordt en beter groeit, wordt deze door bemesting ook beter bestand tegen ziektes. Bemest daarom dus altijd je Hederahaag!

Bestel DCM meststof voor Hedera

Watergeven

Kort na de aanplant heeft de hederahaag veel water nodig. De wortels zijn nog niet zodanig ontwikkeld dat ze zelf voldoende vocht op kunnen nemen in de warme zomermaanden. Jouw hulp kan de haag dus wel gebruiken.

Geef de hederahaag voldoende water. Het aanleggen van een druppelslang kan hierbij erg handig zijn. Door de haag van voldoende vocht te voorzien, gaat deze ook beter groeien.

Vlechten

Om eerder een dichtere haag te krijgen, kun je de hedera vlechten in hekwerk of gaasmat. Misschien denk je wel ‘wat is vlechten?’. Hedera vlechten is heel simpel.

De hedera maakt nieuwe jonge scheuten. Deze jonge scheuten vlecht je door het hekwerk of gaasmat. Wacht dus even met het snoeien van de jonge scheuten en vlecht ze voornamelijk in de eerste jaren na de aanplant.

Het vlechten kun je het beste enkele keren per jaar doen in het voorjaar, zomer en in de herfst. Heb je een moment even niets te doen. Ga dan aan de slag om je hederahaag in te vlechten.

Kant- en klaar haag

Wil je liever meteen je hederahaag dicht hebben en duurt het aanplanten van hederaplanten je te lang? Dan kun je nog altijd kiezen om een kant- en klaar haag aan te planten. Met deze kant- en klaar haag bereik je direct het gewenste effect en heb je direct privacy in je tuin.

Ten opzichte van het aanplanten van hedera planten is deze optie wel een stuk duurder. Deze optie wordt wel steeds vaker toegepast om dat een tuin hierdoor meteen ‘af’ is.

Een kant- en klaarhaag kun je zelf eenvoudig zetten, hiervoor hoeft niet persé een hovenier voor worden ingeschakeld.

Bestel een kant en klare hederahaag

 

Thijs
 

Hoi, ik ben Thijs en heb +10 jaar ervaring als hovenier. Met behulp van mijn tips probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen! Heb je vragen? Laat het gerust weten in een reactie!

>