4

5 tips om een hederahaag snel dicht te laten groeien!

Hederahaag snel dicht laten groeienIn dit artikel geef ik je enkele tips hoe jij er voor kunt zorgen dat je hederahaag snel dicht groeit. Wanneer je hederahaag sneller dichtgroeit heb je eerder een vollere haag en meer privacy in jouw tuin.

Een hederahaag is een snelle groeier en groeit binnen 2 tot 4 jaar volledig dicht. Hoe jij jouw hederahaag sneller dicht kunt krijgen, lees je in de onderstaande 5 tips.

Het ´geheim´ is dat jij er voor moet zorgen dat de hedera op tijd bemesting en de juiste bemesting krijgt. Verder zijn het tijdig water geven van de hedera en het vlechten van de nieuwe scheuten de belangrijkste aandachtpunten.

Hedera bemesten? Bestel hier de beste Hedera meststof!

Groeiwijze hederahaag

Voor ik je tips ga geven hoe je de hederahaag sneller dicht kunt laten groeien, moet je eerst nog wat weten over de groeiwijze van de hederahaag.

De hedera groeit in het voorjaar en zomer en kan jaarlijks scheuten maken van wel enkele centimeters. In de winterperiode komt de hedera in rust en groeit deze niet.

Wat ook goed is om te weten, is dat de hedera niet uit zichzelf omhoog groeit. Om een hederahaag te kunnen vormen heeft deze dus een hekwerk, gaasmat of een schutting nodig. Wanneer de hedera ergens tegenaan kan groeien, groeit deze omhoog. Toch kan de hedera om dit proces te versnellen jouw hulp goed gebruiken.

5 tips om een hederahaag sneller dicht te laten groeien

Onderstaand worden 5 manieren beschreven die er voor zorgen dat jouw hederahaag sneller dichtgroeit.

#1 Hoogte van de plant

Misschien dat je al hedera hebt aangeplant of misschien dat je nog hedera moet aanschaffen. Wanneer je van plan bent om Hedera / klimop te kopen, dan wordt deze in verschillende hoogtes aangeboden. De meeste erfafscheidingen zijn ongeveer 1,80 tot 2,00 meter hoog. Wil je klimop aanplanten dan raad ik je aan om klimop minimaal met een hoogte van 1,60 of hoger te kopen. Een lagere plant aanplanten kan natuurlijk ook, maar het duurt wel langer voor dat de afscheiding dicht is gegroeid met hedera.

Heb je al klimop aangeplant maar verwacht je dat het nog lang gaat duren voor dat de haag dichtgroeit? Je zou het proces kunnen versnellen door enkele grotere klimop planten aan te planten. Je moet hier natuurlijk wel ruimte voor hebben.

Wanneer je nog enkele klimop planten nodig hebt, raad ik je aan om eens een kijkje te nemen op Tuinplant.nl. Je kunt hier de planten voor een voordelige prijs kopen en ze worden bij je thuis bezorgd. Neem hier een kijkje op Tuinplant.nl

#2 Kies een plant met meerdere vertakkingen

Bij het kopen van een plant kun je het beste een plant kiezen met meerdere vertakkingen. Deze vertakkingen kun je los van elkaar door het hekwerk vlechten. Hoe meer vertakkingen de hedera heeft, hoe sneller een hederahaag dichtgroeit.

De meeste hederaplanten die online of in het tuincentrum worden aangeboden hebben meerdere vertakkingen/ranken.

De hoeveelheid planten dat wordt aanbevolen per strekkende meter is afhankelijk van de hoogte van de plant. Bekijk hier het aantal stuks wat wordt geadviseerd per planthoogte.

#3 Bemesten

Het bemesten van de hederahaag wordt vaak vergeten maar is wel erg belangrijk. Het zorgt voor een hederahaag met frisgroene bladeren en voorkomt een voedingstekort waardoor de bladeren geel verkleuren.

Het bemesten van de hederahaag zorgt er ook voor dat de haag beter groeit. En dat is nu juist wat we willen om de haag zo snel mogelijk dicht te krijgen.

Bemest je hederahaag 2 keer per jaar met speciale meststof voor klimop, bijvoorbeeld meststof van DCM. De eerste bemestingsgift geef je in maart/april. De tweede bemestingsgift geef je rond juni/juli. De DCM meststof heeft een werking van ongeveer 100 dagen.

Naast dat je hederahaag groener van kleur wordt en beter groeit, wordt deze door bemesting ook beter bestand tegen ziektes. Bemest daarom dus altijd je Hederahaag!

Hederahaag sneller dicht laten groeien

Bestel hier de speciale Hedera meststof!

#4 Watergeven

Kort na de aanplant heeft de hederahaag veel water nodig. De wortels zijn nog niet zodanig ontwikkeld dat ze zelf voldoende vocht op kunnen nemen in de warme zomermaanden. Jouw hulp kan de haag dus wel gebruiken.

Geef de hederahaag voldoende water. Het aanleggen van een druppelslang kan hierbij erg handig zijn. Door de haag van voldoende vocht te voorzien, gaat deze ook beter groeien. Leg je liever geen druppelslang aan maar gebruik je liever een zwenksproeier dan is dat uiteraard ook mogelijk. Eerder schreven we een artikel over de ‘beste zwenksproeier‘ voor je tuin.

#5 Vlechten

Om eerder een dichtere haag te krijgen, kun je de hedera vlechten in hekwerk of een gaasmat. Misschien denk je wel ‘wat is vlechten?’. Hedera vlechten is heel simpel.

De hedera maakt elk jaar nieuwe jonge scheuten. Deze jonge scheuten vlecht je door het hekwerk of gaasmat.  Vlecht altijd eerst de hederahaag in voor dat je begint met snoeien.

Het vlechten kun je het beste enkele keren per jaar doen in het voorjaar, zomer en in de herfst. Heb je een moment even niets te doen. Ga dan aan de slag om je hederahaag in te vlechten.

Kant- en klaar haag

Wil je liever meteen je hederahaag dicht hebben en duurt het aanplanten van hederaplanten je te lang? Dan kun je nog altijd kiezen om een kant- en klaar haag aan te planten. Met deze kant- en klaar haag bereik je direct het gewenste effect en heb je meteen privacy in je tuin.

Ten opzichte van het aanplanten van hedera planten is deze optie wel een stuk duurder. Deze optie wordt wel steeds vaker toegepast om dat een tuin hierdoor meteen ‘af’ is.

Een kant- en klaarhaag kun je zelf eenvoudig zetten, hiervoor hoeft niet persé een hovenier voor worden ingeschakeld.

Bestel een kant en klare hederahaag

 

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

 • Will schreef:

  Hey 🙂 ik heb een hederahaag dat op gaas groeit, deze is ooit geplant, maar nooit goed verzorgd, ik verzorg hem nu, ik vlecht hem etc. het begint aardig dicht te groeien, alleen is er om de paar meter een kale meter waar geen planten meer staan, met vlechten probeer ik dit ook dicht te krijgen maar wat kan ik nog meer doen? Misschien stekken en in de ‘kale’ meters planten? 🙂 ik zou hem graag volledig over de 10meter dicht willen zien 🙂

  • Thijs schreef:

   Met vlechten kun je de gaten dicht krijgen. Zijn de gaten groot dan kun je wellicht nieuwe planten in de gaten aanplanten. Stekken is ook een optie maar duurt vaak iets langer.

 • JWB de Monchy schreef:

  Hoe komt het dat de Hedera op de zelfde zijde 18 meter bij het tuinhuisje vol gegroeid is en bij de parkeerplaats niet.
  Mijn dank.

  • Thijs schreef:

   Dat zou verschillende redenen kunnen hebben. Enkele oorzaken dat de Hederea op een bepaalde plek minder goed groeit:
   – Het zou aan de grond kunnen liggen. Misschien is deze iets minder voedingsrijk. Bij de parkeerplaats kan misschien in de ondergrond bestratingszand aanwezig zijn, waardoor de Hedera minder goed groeit.
   – Het stuk bij de parkeerplaats krijgt misschien minder licht, bijv. door bomen.

 • >