Heermoes of paardenstaart bestrijden met lavameel

Heermoes bestrijden kan het beste met behulp van lavameel. Misschien heb je al gemerkt dat heermoes, ook wel paardenstaart genoemd, lastig te verwijderen is. Het plukken gaat namelijk lastig, omdat de wortels snel afbreken. Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen is af te raden, omdat dit slecht is voor het milieu. Om bovenstaande redenen, wordt er steeds meer gebruik gemaakt van lavameel om heermoes in de tuin te behandelen.

In dit artikel wordt duidelijk waarom heermoes in jouw tuin groeit en wat lavameel hier tegen kan doen. Wil je weten hoe je het lavameel moet toepassen? Lees dan snel verder.

Heermoes bestrijden met lavameel

Wat is heermoes?

Heermoes is een plantje met een dik wortelpakket dat in veel tuinen ongewenst groeit. Zodra het voorjaar wordt zie je de eerste scheuten al boven de grond uitkomen. Het verwijderen van dit onkruid lijkt bijna onbegonnen werk. Wanneer je het plantje met de hand uit de grond wilt trekken, merk je al snel dat de wortel afbreekt. Dit bekent dat het plantje binnen enkele dagen/weken gewoon weer terug groeit.

In de meeste tuinen is dit plantje ongewenst, maar er zijn ook tuinliefhebbers die zich niet storen aan heermoes. Het plantje kan voor verschillende doeleinden worden gebruikt, zoals het maken van heermoesthee.

Waarom groeit er heermoes in mijn tuin?

Wanneer je heermoes wilt gaan behandelen, is het raadzaam om jezelf af te vragen waarom heermoes juist in jouw tuin groeit. Er is namelijk een grote kans dat de bodem in jouw tuin mineraal arm is. Een mineraal arme bodem is een ideale groeiplaats voor heermoes.  Daarom staat heermoes ook wel bekend als een signaalplant voor mineraalarme bodems.

In plaats van direct het heermoes aan te pakken, is het advies om je te richten op de bodem, zodat deze wat rijker wordt aan mineralen. Je merkt dan vanzelf dat het heermoes verdwijnt. De bodem rijker maken met mineralen kan met behulp van lavameel.

Wat is lavameel?

Lavameel is een bodemverbeteraar dat rijk is aan mineralen. Lavameel is een fijn gemalen poeder van lavasgesteente en bevat een hoge concentratie aan silicium, fosfor, calcium en magnesium. In siertuinen, grasvelden en groentetuinen wordt dit product vaak als vervanger van meststoffen gebruikt.

Lavameel wordt naast bemesting ook vaak voor andere doeleinde gebruikt. Onderstaand enkele voorbeelden:

  • Tegen heermoes/paardenstaart
  • Stimuleren van het bodemleven
  • Tegen buxusmot (zorgt voor een ongewenste leefomgeving)

Welke lavameel moet ik gebruiken?

Er worden verschillende merken lavameel verkocht. Onderstaand worden enkele merken lavameel toegelicht, zodat jij de beste keuze kunt maken.

Lavameel van Biogroei

Biogroei is een leverancier in producten die het biologisch tuinieren mogelijk maken. Met lavameel van Biogroei kun je met een meegeleverde poederverstuiver het lavameel verstuiven tussen de plantvakken met heermoes. Voor een goede werking van het lavameel wordt geadviseerd om het product in de ochtend of in de avond toe te passen.

Voor 3kg lavameel + poederverstuiver betaal je 21,45 euro.

Klik hier voor meer informatie over Lavameel van Biogroei en bestel direct!

In de onderstaande video wordt duidelijk hoe je het product kunt toepassen.

Eiffelgold lavameel

Wanneer je op bol.com de recensies leest over Eifelgold lavameel dan zijn deze erg positief! Voor 20 kg lavameel betaal je 27 euro. Dit is exclusief poederverstuiver. Deze poederverstuiver kun je los bij bestellen.  Het advies is om het product toe te passen bij windstil weer. De dosering is tussen de 20-30 kg per 100 vierkante meter.

Bestel hier Eiffelgold Lavameel

Hoe lang duurt het voor dat ik resultaat zie?

Na het aanbrengen van lavameel zie je niet direct resultaat. De bodem heeft namelijk even tijd nodig om het lavameel op te nemen. Na verloop van tijd, merk je dat er steeds minder heermoes aanwezig is. Dit is een goed teken, want dit wil zeggen dat de bodem rijker wordt aan mineralen. Iets wat niet gunstig is voor de groei van heermoes.

Om de bodem niet weer armer aan mineralen te laten worden, kun je het toepassen van lavameel zeker ieder jaar herhalen.

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>