2

Heuchera soorten: Deze 5 Heuchera soorten zijn een aanwinst voor je tuin!

Heuchera, ook wel purperklokje genoemd, is een veel voorkomende tuinplant. Wist je dat er veel verschillende soorten Heuchera’s zijn? De meeste Heuchera’s zijn rood van kleur, van lichtrood tot diep donkerrood. Enkele Heuchera soorten zijn groen van kleur.

Benieuwd welke variëteiten Heuchera’s er zijn en waarom deze plant een aanwinst is voor je tuin? We lichten 5 veel voorkomende Heuchera’s aan je toe, zodat je de Heuchera vindt die past in jouw border of pot.

heuchera soorten

Waarom Heuchera?

Een Heuchera zorgt voor kleur in je tuin. Wanneer de herfst zijn intrede doet, gaan veel planten hun bladeren verliezen of sterven af. Je tuin wordt hierdoor vaak wat saaier want er is minder kleur in de tuin. Heuchera is een plant die jaarrond voor meer kleur in je tuin zorgt. Dit komt omdat de plant ‘wintergroen’ is. In de winter blijven de rode bladeren gewoon aanwezig aan de plant en zorgen hierdoor voor meer kleur in winter.

Niet alleen vanwege zijn rode kleur is de plant een prettige plant voor in de tuin. Heuchera laat zich namelijk ook goed combineren met andere vaste planten en siergrassen in je tuin. Een aantal planten waarmee de Heuchera goed te combineren is, worden in dit artikel toegelicht.

Heuchera is een makkelijke plant in de verzorging. De plant vraagt weinig onderhoud en groeit goed op diverse standplaatsen. In de droge zomermaanden moet je de Heuchera natuurlijk wel van voldoende water voorzien. In pot komt de Heuchera ook goed tot zijn recht. Zo wordt de plant vaak als onderbeplanting worden aangeplant bij bijvoorbeeld heesters op stam.

Heuchera soorten

Heuchera bestaat uit diverse soorten. Elke soort verschilt weer in kleur, vorm en hoogte. Onderstaand worden een aantal veelvoorkomende roodbladige Heuchera soorten toegelicht. Door op de plantennaam te klikken, vind je een foto + extra informatie over de Heuchera soort en kun je hem direct bestellen!

Heuchera micrantha ‘Palace Purple’

De Heuchera micrantha ‘Palace Purple’ is een van de meest toegepaste Heuchera soorten. De hoogte van het blad wordt ongeveer 25 centimeter hoog. In combinatie met de bloei welke in mei t/m juli plaatsvindt, wordt de plant ongeveer 50 centimeter hoog. Deze soort wordt vaak toegepast als bodembedekker.

De bladeren zijn donkerrood tot bruin van kleur en zijn hartvormig. Qua kostprijs is dit één van de goedkopere Heuchera soorten.

Bekijk deze plant!

Heuchera ‘Plum Pudding’

De Heuchera ‘Plum Pudding’ is een decoratieve plant. Het blad heeft een violetrode kleur met zilverkleurige markeringen. De nerven zijn wat donkerder van kleur. In de maanden mei t/m juli bloeit de plant wit. Zijn favoriete standplaats is een halfschaduwrijke plaats.

Bekijk deze plant!

Heuchera ‘Regina’

De Heuchera ‘Regina’ is een plant die goed groeit in de zon, halfschaduw en schaduw. Het blad heeft een groene purpere kleur en bloeit in de maanden mei en juni met crème kleurige bloemen. De hoogte die plant bereikt is ongeveer 40 centimeter.

Bekijk deze plant!

Heuchera ‘Marmalade’

Ben je op zoek naar een bijzondere Heuchera? De Heuchera ‘Marmalade’ is qua kleur en vorm van het blad een bijzondere plant. De kleur van het blad is een mengelmoes aan kleuren, namelijk licht-oranje, geel, honing, amber, perzik en licht-groen.

De plant groeit goed in de halfschaduw en zon en wordt ongeveer 40 centimeter hoog. De bloeitijd is mei-juni in de kleur wit. De plant is winterhard en groeit goed op verschillende standplaatsen.

Bekijk deze plant!

Heuchera ‘Black Beauty’

Voor een donkerkleurige Heuchera is de Heuchera ‘Black Beauty’ een geschikt plant. Het blad is donkerpaars van kleur. De plant groeit goed op een schaduwrijke, halfschaduwrijke en zonnige standplaats.

De hoogte die de plant bereikt is ongeveer 50 centimeter. De bloeitijd is in juni in de vorm van witte bloementjes. De plant doet het erg goed als bodembedekker of vakbeplanting.

Bekijk deze plant!

Combineren

De Heuchera is een plant die zich goed laat combineren met andere vaste planten of siergrassen. Zelfs verschillende Heuchera soorten kun je goed met elkaar combineren. Enkele planten waarmee de Heuchera goed te combineren valt, worden onderstaand toegelicht.

Nepeta faassenii ‘Senior’

De Nepeta faassenii ‘Senior’, ook wel kattenkruid genoemd, is blauwpaarsbloeiende vaste plant. Deze kleur in combinatie met het rode blad van de Heuchera geeft een prachtig gezicht.

De Nepeta faassenii ‘Senior’ wordt ongeveer 40 centimeter hoog en heeft hiermee ongeveer een gelijke hoogte met de Heuchera. De bloeiperiode van de Nepeta is van juni t/m augustus.  Onderstaande foto laat een combinatie zien met Heuchera Micrantha ‘Palace Purple’ en Nepeta faassenii ‘Senior’

heuchera_en_nepeta

Carex morowii

Carex morowii is een siergras en blijft net als de Heuchera in de winter zijn kleur behouden. Het loof van de Carex morowii is groen van kleur en staat goed in verhouding met de rode bladeren van de Heuchera. Voor een kleurrijke tuin in de winter is deze plantencombinatie zeker aan te raden!

Bekijk deze plant!

Enkele andere planten waarmee je Heuchera prima kunt combineren zijn:

Snoeien

Heuchera kun je het beste snoeien na de winter/vroeg in het voorjaar. De plant maakt hierna frisse bladeren wat er voor zorgt dat de plant in het voorjaar weer goed oogt.

Sommige mensen snoeien de plant al in de herfst. Dit is mogelijk maar je snoeit hierdoor wel het blad weg, waardoor de plant in de winter geen sierwaarde heeft.

Hoe je de Heuchera moet snoeien, zie je in onderstaande video.

Scheuren

Om de plant mooi te houden, kun je deze het beste om de 3 a 5 jaar scheuren. De plant krijgt dan frissere bladeren en een mooiere bloei. Door te scheuren verdeel je de plant in meerdere stukken. Deze ‘verjongde’ plantendelen kun je weer terugplanten in jouw border. Heb je Heuchera’s over, gooi ze dan niet weg. Wellicht dat je jouw buren of een familielid er erg blij mee kunt maken.

Heuchera kopen

Heuchera kun je kopen in een tuincentrum of in een online plantenwebshop. In een tuincentrum is het aanbod Heuchera vaak beperkt. Er zijn slechts enkele planten op voorraad en het aanbod variëteiten is beperkt.

Online is het aanbod Heuchera vaak groter. Op de webshop van Tuinplant.nl is het aanbod Heuchera’s een stuk groter. Deze webshop heeft met ruim 40 soorten het grootste aanbod Heuchera’s van Nederland. Wellicht zit hier de soort tussen die past in jouw tuin.

De Heuchera’s kunnen per pakketpost bij je thuis bezorgd worden. Hierdoor blijven de verzendkosten laag. Vergeet niet bij het aanplanten, aanplantgrond te gebruiken. Dit zorgt voor een betere groei en beworteling van de plant. Bij het aanplanten van Heuchera kun je uitgaan van 6 tot 11 planten per vierkante meter.

Bekijk het huidige aanbod Heuchera's
Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

 • Josse schreef:

  Hoi Thijs!

  Mijn Heuchera krijgt verschillende kleine grijskleurige vlekjes op de bladeren en er sterven vervolgens bladeren af (stengeltjes worden zee dun).

  Staat ze te droog?

  hartelijke groet!

  Josse

  • Thijs schreef:

   Beste Josse,
   Te droog zou een oorzaak kunnen zijn. Zie je ook insecten/wormen op of rondom de plant? Mogelijk kan de plant ook aangetast worden.

 • >