Hoe GFT-bak schoonmaken? Zo raak je af van een stinkende container!

Hoe gft-bak schoonmakenIn dit artikel vertel ik je hoe je het beste de GFT-bak schoon kunt maken. De GFT-bak, ook wel de container voor groente-, fruit- en tuinafval, staat bekend als een container die voornamelijk in de zomermaanden erg kan gaan stinken. Vochtig afval gaat bij warm weer sneller broeien, waardoor het rottingsproces opgang komt. Dit kan zorgen voor onaangename geuren in je tuin.

Door je GFT-bak regelmatig schoon te (laten) maken, is de kans kleiner dat de container gaat stinken en ervaar jij en misschien wel je buren minder snel overlast hiervan. Je kunt er voor kiezen om zelf de container te reinigen, maar voor enkele euro’s per maand kun je dit ook uitbesteden aan een containerreinigingsbedrijf die bij jouw in de gemeente de containers reinigt. Hierover vertel ik je ook graag meer in dit artikel!

Waarom container schoonmaken?

Er zijn verschillende redenen waarom je een container wilt schoonmaken. De voornaamste reden is dat containers waarin afvalresten achterblijven erg kunnen gaan stinken. Vaak is het zo dat er op bodem van de container nog wat resten afval achterblijven na het reinigen. Vooral deze resten gaan op den duur erg stinken. Vooral in de zomermaanden is de geur van GFT-bakken vaak erg onaangenaam.

Een andere reden waarom mensen graag de container schoonmaken, is vanwege maden. Gooi je bepaalde afvalresten in de kliko, dan zul je merken dat er veel vliegen op af komen. Na enkele dagen merk je dat je container vol zit met maden. Dit is erg onaangenaam. Bij het ledigen van de GFT-bak blijven ze vaak nog achter in de container  

Vieze container voorkomen

Er zijn verschillende manieren om een vieze GFT-bak te voorkomen. Eén van deze manieren licht ik onderstaand aan je toe.

Biologische zakken

Om er voor te zorgen dat je container vies wordt, kun je gebruik maken van biologische afvalzakken die je in de container kunt plaatsen. Kies voor afvalzakken die biologisch afbreekbaar zijn en niet voor ‘normale’ plastic afvalzakken. Deze afvalzakken kunnen niet worden gecomposteerd.

Voor sommige mensen werken biologische afbreekbare zakken ideaal. Maar niet voor iedereen is dit de ideale oplossing om de container schoon te houden. Wanneer je takken in de container doet, wil de zak nog wel eens scheuren. Het gevolg hiervan is dat je toch een vieze container krijgt.

Hoe GFT bak schoonmaken

Bestel direct biologische containerzakken

Hoe GFT-bak reinigen?

Ben je van plan om je GFT-bak te reinigen? Je kunt er voor kiezen om dit zelf te doen of om dit voor een paar euro per maand uit te besteden. Onderstaand licht ik beide opties aan je toe.

Zelf container reinigen
Ga je zelf aan de slag met het reinigen van je container dan heb je hiervoor het volgende nodig:

 • Kokend water
 • Groene zeep
 • Bezem of een ragebol

In veel container zit veel viezigheid onderin de container. Ga je de container reinigen dan kun je het beste eerste een scheutje groene zeep aanbrengen. Daarna breng je kokend water aan in de container en laat je dit enkele minuten staan. De aangekoekte resten komen hierdoor los en je kunt aan de slag met een bezem of ragebol om de container schoon te maken.

Beschik je toevallig over een hogedrukreiniger, dan is dit ook een goed middel om je container schoon te maken. Vanwege de harde straal uit de hogedrukreiniger spuit je de aangekoekte resten los.

Bij het reinigen raad ik je aan om geen chloor en geen andere schadelijke schoonmaakmiddelen te gebruiken. Dit is slecht voor het milieu als dit in de bodem of riool terecht komt.

Wanneer je een container reinigt zit je nog steeds met de troep die vrijkomt bij het reinigen. Laat dit niet in het riool lopen, maar zoek een plekje in je tuin waar je dit probleemloos kunt achterlaten.

We begrijpen dat het reinigen van een container best wat tijd in beslag kan nemen. Bovendien is het ook niet altijd een prettig klusje vanwege de stank en/of maden die in container aanwezig zijn. De meeste mensen besteden het reinigen van een GFT-bak dan ook uit aan een gespecialiseerd bedrijf. Onderstaand hebben we de voor- en nadelen van het zelf reinigen voor je inzichtelijk gemaakt.

Voordelen

 • Je kunt de container reinigen wanneer je maar wilt;
 • Voordlig.

Nadelen

 • Kost veel tijd;
 • Het kan een smerig klusje zijn;
 • Je verspilt veel water en is minder goed voor het milieu.

Container laten reinigen

Je container laten reinigen door een gespecialiseerd bedrijf is erg handig. Het bespaart je veel tijd. Het laten reinigen van je container gebeurt vaak op dezelfde dag waarop je GFT-bak wordt geledigd. Het reinigingsbedrijf rijdt als het ware achter de vuilniswagen aan en ledigt op deze manier de GFT-bak als deze nog naast de weg staat. Na reiniging is je GFT-bak direct klaar voor gebruik.

Als je kiest voor het laten reinigen van je GFT-bak dan kun je bij een reinigingsbedrijf een abonnement afsluiten. In de meeste gevallen betaal je een vast bedrag per maand waarvoor je container maandelijks wordt gereinigd. Naast je GFT-bak kun je er voor kiezen om ook je plastic container of restafval container te laten reinigen.

Het grootste reinigingsbedrijf in Nederland voor het reinigen van containers is Cleanprofs. Dit bedrijf reinigt in een groot deel van de Nederlandse gemeentes de container en komt per container 12 keer per jaar langs. De reinigingsdienst stemt de route af op de ophaaldagen van het GFT-afval en zorgt er voor dat de container voor 19.00 uur ’s avonds weer gereinigd is.

Wil jij weten of Cleanprofs ook bij jou de container kan reinigen?

Doe hier de postcodecheck!

Het voordeel van Cleanprofs is dat ze waterbesparend en milieubewust reinigen. Onderstaande video laat zien hoe Cleanprofs te werk gaat.

Voordelen

 • Je bespaart tijd doordat je niet zelf hoeft te reinigen;
 • Iedere maand een frisse container;
 • Je hebt er weinig omkijken naar.

Nadelen

 • Kost geld.
Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>