Hoe moet je graskanten afsteken? Lees hier de handige tips!

Hoe graskanten stekenHoe kun je het beste graskanten van je gazon afsteken en welk gereedschap heb je hiervoor nodig? Het afsteken van graskanten is een klusje dat je minimaal 1 á 2 keer per jaar moet uitvoeren om het gras wat over je verharding of in de beplanting groeit te beperken. Bovendien ziet een gazon waarbij de graskanten zijn afgestoken er netter uit.

Verder geef ik je in dit artikel enkele tips die er voor zorgen dat het steken van graskanten minder moeite kost en hoe je graskanten in een rechte lijn kunt afsteken.

Meer weten over hoe je graskanten af moet steken? Lees dan verder in dit artikel!

Waarom graskanten afsteken?

Gras groeit niet alleen in de hoogte maar wortelt langzaam aan ook in de breedte. Dit kan er voor zorgen dat een zode enkele centimeters per jaar over de bestrating of in de border kan groeien. Om de verharding goed begaanbaar te houden en om onkruidvorming op de bestrating en border te beperken, is het aan te raden om jaarlijks enkele keren de graskanten af te steken.

Een gazon waarbij de graskanten zijn afgestoken ziet er voor het oog beter uit en als je dit regelmatig doet dan is het afsteken van de graskanten ook geen intensieve klus.

In de praktijk kom ik wel eens gazons tegen waarbij de graskanten niet zijn afgestoken. In borders leidt dit tot extra onkruidgroei. Soms is de border vanwege de overgroei van gras in zodanige slechte staat dat het plantvak vervangen moet worden.

Beste periode om graskanten af te steken

Het afsteken van de graskanten is een klus die je jaarrond kunt uitvoeren zolang het maar niet vriest. De meeste mensen steken graskanten af in het groeiseizoen (maart t/m november). Meestal wordt deze handeling uitgevoerd na het maaien van het gazon.

De meeste mensen doen dit zo’n twee keer per jaar. Vaak gebeurt dit halverwege het groeiseizoen rond juni/juli en wordt in het najaar oktober/november nog eens de graskanten gestoken. Op deze manier zorg je er voor dat je gazon ‘strak’ de winter in gaat.

Er zijn ook mensen die naast het afsteken van de graskanten, de graskanten bijwerken door te knippen of te trimmen. Je zorgt hiermee dat de graskanten kort blijven op plekken die bijvoorbeeld moeilijk bereikbaar zijn met de grasmaaier.

Ik raad je aan om het knippen of trimmen van de graskanten niet als vervanging te zien voor het steken van de graskanten. Door graskanten te steken kijkt je gazon toch net wat strakker.

Welk gereedschap heb je hiervoor nodig?

Het afsteken van graskanten doe je met een graskantensteker. Typ op Google maar eens het woord  ‘graskantensteker’ in en je zult zien dat er verschillende graskantenstekers zijn. Zo heb je een graskantensteker (handgereedschap), een elektrische graskantensteker en een graskantensteker op benzine. Onderstaand licht ik deze gereedschappen kort aan je toe.

Graskantensteker

De meest gebruikt graskantensteker is een graskantensteker die je met je handen en voeten kunt bedienen. Deze graskantensteker bestaat uit een steel van metaal of hout. De steker heeft de vorm van een halve maan en is meestal gemaakt van staal.

Met behulp van je voeten druk je de graskantensteker in het gazon. Op deze manier ga je de randen van je gazon af waarbij je tijdens het steken steeds een stukje overlapt.

Dit type graskantensteker is een graskantensteker die het meest in tuinen wordt gebruikt om graskanten af te steken. Deze graskantensteker is voordelig in de aanschaf en makkelijk te gebruiken.

Een graskantenster zoals hierboven beschreven, heb je al voor een paar 10´tjes in huis.

Hoe graskanten steken

Bekijk het aanbod!

Elektrische graskanteker

Een elektrische kantensteker is een machine die met behulp van een roterende mes de kanten snijdt. Deze manier van kantensteken is iets minder intensief dan de hierboven genoemde optie.

Om van deze optie gebruik te kunnen heb je altijd elektriciteit nodig. Ben je van plan om een elektrische kantensteker aan te schaffen, ga dan wel even na of dit bij je mogelijk is en of je hiermee heel je gazon kunt bewerken. Meetstal kom je met één of meerdere verlengkabels een heel eind.

Graskantensteker op benzine

Heb je een groot gazon dan is het aanschaffen van een graskantensteker op benzine aan te raden. Het graskanten is hierdoor minder arbeidsintensief. Deze graskantensteker werkt met behulp van een roterend mes die door de ondergrond snijd.

In vergelijking met de eerste genoemde optie is deze kantensteker wel prijziger om aan te schaffen. Veel gebruikers van een graskantensteker op benzine geven aan dit wel de moeite waar is. Vooral als je een groot gazon hebt waarbij enkele keren per jaar de graskanten gestoken moeten worden.

Een graskantensteker die door veel particulieren wordt gebruikt is van het merk Texas. Met deze machine heb je binnen de kortste keren tientallen of honderden meters bewerkt.

Bekijk deze machine!

Vanwege de hoge aanschafprijs wil niet iedereen investeren in een graskantensteker op benzine. Hierdoor kiezen veel mensen met een groot gazon er voor om een graskantensteker te huren. Voor slechts enkele tientjes is deze te huur bij een verhuurbedrijf in tuinmachines.

Hoe graskanten afsteken in een rechte lijn?

Heb je een gazon met veel rechte kanten dan kom je er al snel achter dat het erg lastig is om met het blote oog een rechte rand te steken. Zelfs hoveniers die dit werk regelmatig doen, lukt dit vaak niet. Daarom wordt er bij het steken van graskanten die recht afgestoken moeten worden, handige hulpmiddelen toegepast.

Wat je hiervoor nodig hebt zijn twee pinnen en een draad. Het draad span je met behulp van twee pinnen langs een rechte zijde van het gazon. Vervolgens steek je met een kantsteker langs deze lijn, waardoor je de graskant in één rechte lijn afsteekt.

Wanneer er verharding aanwezig is, wordt er vaak langs de verharding gestoken om een rechte lijn in het gazon aan te kunnen houden.

Grasresten verwijderen na het steken

Heb je de graskanten gestoken dan ben je nog niet klaar! De los gestoken zoden moeten nog verwijderd worden. Zou je dit niet doen dan groeit het gras gewoon weer aan.

Na het steken van de graskanten zitten de zoden nog vaak voor een deel vast aan de ondergrond. Om deze te kunnen verwijderen is het van belang om de zoden eerst los te steken. Het beste kun je dit doen met een schoffel.

Eenmaal los geschoffeld dan moeten de losse resten nog verwijderd worden. Je kunt deze losse resten bij elkaar harken en met de hand opruimen, maar een veel makkelijkere manier is om gebruik te maken van een Golden Gark.

Een Golden Gark is een gereedschap waarmee je de losse resten bij elkaar kunt harken en op kunt scheppen om deze op te ruimen. Het is dus eigenlijk één gereedschap die je voor meerdere handelingen kunt gebruiken.

Naast dat je een Golden Gark kunt gebruiken voor het opruimen van graskanten wordt dit gereedschap vaak ingezet voor het ruimen van bladeren, strooien van compost of het schoonmaken van de vijver. De tanden van de Golden Gark zijn van kunststof waardoor ze niet scherp zijn.

In het artikel over de Golden Gark vertel ik je meer over dit product en geef ik je een tip waar je dit gereedschap voordelig kunt kopen.

Graskanten steken met spade

Zo af en toe kom ik graskanten tegen die niet met een graskantensteker zijn afgestoken maar met een spade. Het afsteken met een spade is een optie, maar ik raad je deze optie niet aan.

Een spade heeft meestal een kromme vorm waardoor je de graskanten niet recht kunt afsteken. Dit zorgt er voor dat je graskanten er niet strak uitzien, terwijl dit wel mogelijk is als je het juiste gereedschap gebruikt.

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>