Hoe moet je verticuteren? Lees hier de beste tips!

Hoe verticuterenHoe moet je nu eigenlijk je gazon verticuteren en is hier een specifieke werkwijze waarvoor waarmee je het beste resultaat kunt behalen?

In dit artikel geven we je enkele tips hoe je het beste je gazon kunt verticuteren en welke omstandigheden het beste resultaat opleveren. Zo is hoogte van het gras belangrijk en zijn de weersomstandigheden een aandachtspunt waar je rekening mee moet houden. Ook na het verticuteren moet je nog het een en ander uitvoeren om je gazon weer spoedig te laten herstellen. Meer hierover vertellen we je in dit artikel!

Waarom verticuteren?

Het is aan te raden om jaarlijks je gazon te verticuteren. Na verloop van tijd krijgt het gazon te maken met viltvorming door dode grassen en mos. Dit zorgt er voor dat je gazon gaat verstikken en hierdoor minder goed groeit.

Het verticuteren zorgt er voor dat de viltlaag, dus de dode grasrechten en mos worden verwijderd. Dit zorgt er voor dat de bodem weer beter voedingstoffen kan opnemen wat positieve gevolgen heeft voor de groei en ontwikkeling van gras.

Tijdstip verticuteren

Het tijdstip van het verticuteren is wel degelijk van belang. Zo kun je het beste verticuteren tijdens droge weersomstandigheden. Het ruimen van het maaisel gaat hierdoor wat makkelijker en bij het eventuele gebruik van een verticuteermachine rijd je geen sporen in het gazon.

De beste periode om het verticuteren uit te voeren is in het voorjaar of najaar. In de meeste gevallen wordt er voor gekozen om het gazon te verticuteren in het voorjaar. In de winter ontstaat er door vochtige omstandigheden en weinig zonlicht veel mos in het gazon.

Door vroeg in het voorjaar te verticuteren zorg je er voor dat je gazon weer sterk en gezond de zomer in gaat. Meestal wordt het verticuteren in het voorjaar gedaan in de periode maart/april.

In het najaar is verticuteren is ook mogelijk. In de zomer kan het zomaar zijn dat je gazon het zwaar te voorduren heeft gehad. Door je gazon in het najaar te verticuteren, bij te zaaien en te bemesten zorg je er voor dat je gazon sterk de winter in gaat. In het najaar wordt het gazon meestal in de periode september/oktober geverticuteerd.

Verticuteerhark of met een machine

Het verticuteren van het gazon kan op verschillende manieren. Zo worden de meeste gazons geverticuteerd met behulp van een verticuteermachine. Voor de kleinere gazons kan de keuze worden gemaakt om met een verticuteerhark aan de slag te gaan.

Verticuteerhark

Het verticuteren met een verticuteerhark is een intensieve klus. Daarom zijn het voornamelijk de wat kleinere gazons die met een verticuteerhark geverticuteerd worden.

Door met een gazonhark door het gazon te krabben, haal je het mos en dode grasresten uit het gazon en kun je deze vervolgens verwijderen. Tegenwoordig heb je ook een verticuteerhark op wieltjes. Deze hoef je alleen maar over het gras te rollen.

Na het gebruik van een verticuteerhark is het van belang dat je deze goed schoonmaakt. De hark gaat hierdoor langer mee. Onderstaande video laat zien hoe een verticuteerhark precies werkt.

 

Een verticuteerhark kun je kopen in een tuincentrum. Toch heeft niet iedere tuincentrum deze op voorraad. Je zou de hark daarom ook via internet kunnen bestellen.

Hoe verticuteren

Bestel direct!

Machine

Voor het verticuteren van een gazon wordt meestal een verticuteermachine gebruikt. Het gebruik hiervan kost je minder inspanning dan een verticuteerhark en binnen de kortste keren heb je een groot oppervlak bewerkt.

Het verticuteren kan met een elektrische verticuteermachine of een verticuteermachine op motor (benzine). Voor een middelgrote gazon is een elektrische verticuteermachine prima om te gebruiken. Wel moet je elektriciteit bij de hand hebben.

Een verticuteermachine op benzine is ook geschikt voor de middelgrote gazons maar ook voor de wat grotere gazons. In vergelijking met een elektrische verticuteermachine is deze machine vaak net wat krachtiger.

Ben je nog op zoek naar een verticuteermachine? Op bol.com is een groot aanbod verticuteermachines te koop.

Hoe verticuteren

Bestel direct!

Hoe moet je verticuteren?

Ga je verticuteren dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden om een goed resultaat te krijgen. Eerder in het artikel vertelde we je al dat het tijdstip van het verticuteren iets is waar je rekening mee moet houden. Onderstaand vertellen we je nog enkele dingen meer die leiden tot een beter resultaat.

Maaien

Het beste resultaat met verticuteren, bereik je als je gaat verticuteren op een kort gemaaid gazon. Het is daarom goed om voorafgaand aan het verticuteren het gazon eerst te maaien. Tijdens het maaien kun je het maaisel het beste opvangen.

Richting

Na het maaien van je gazon, kun je aan de slag om het gazon te verticuteren. Dit doe je niet door met het verticuteermachine één keer over het gazon te gaan. Meestal is dat 2 á 3 keer nodig om het gewenste resultaat te bereiken.

Het gewenste resultaat bereik je sneller door zowel in de lengte richting over het gazon te gaan en vervolgens in de breedte richting.

Opruimen vrijgekomen materiaal

Per ‘verticuteerronde’ is het van belang dat je de vrijgekomen materialen opruimt. Het harken van je gazon kan een intensieve klus zijn. Veel mensen gebruiken hiervoor een bladhark. Dit gaat prima maar met deze grashark gaat het een stuk sneller.

Zelf gebruik ik vaak een Golden Gark om de vrijgekomen materialen op te ruimen. Een Golden Gark is één gereedschap waarmee je kunt harken en de hopen kunt opscheppen. Dit werkt een snel en je hebt maar slechts één stuk gereedschap nodig waarmee je meerdere handelingen kunt uitvoeren.

Naast het opruimen van vrijgekomen materialen bij het verticuteren is dit gereedschap ook geschikt voor ruimen van bladeren, verspreiden van compost, zeven van onkruidhopen en het schoonmaken van de vijver. In het artikel over de ‘Golden Gark’ lees je meer over dit handige gereedschap.

Hoe verticuteren

Schoonmaken gereedschap

Na het verticuteren is het belangrijk dat je het gereedschap weer schoonmaakt en ontdoet van grasresten. Hiermee zorg je voor een langere levensduur van het gereedschap en voorkom je dat messen gaan roesten.

Na het schoonmaken is het belangrijk om het gereedschap veilig op te bergen uit de buurt van kinderen, zodat ze zich niet kunnen verwonden aan de messen.

Wat te doen na het verticuteren?

Wanneer je het gazon hebt geverticuteerd en alles weer netjes hebt opgeruimd, dan ben je nog niet klaar. Het gazon moet weer gaan herstellen waar jij een goede bijdrage aan kan leveren door het gazon door te zaaien en te bemesten.

Doorzaaien

Door het verticuteren kunnen er veel kale plekken in het gazon ontstaan en is de bedekking van het gras erg dun geworden. Dit is ideaal voor onkruid om zich hier te vestigen. Dit kun jij deels voorkomen door je gazon door te zaaien met snelkiemend graszaad.

Zelf gebruik ik dit mengsel om het gazon door te zaaien na het verticuteren.

Na voldoende beregenen ligt je gazon er binnen enkele weken weer keurig bij.

Bemesten

Na het verticuteren heeft je gazon een boost nodig om weer spoedig te herstellen. Het is daarom aan te raden om je gazon te bemesten na het verticuteren. Zelf gebruik ik hiervoor deze meststof die verkrijgbaar is in verschillende hoeveelheden passend bij jou gazon.

Het meststof wat ik gebruik is een organische meststof wat beter is voor het milieu. In vergelijking met kunstmest heeft het een langere werking van maar liefst 100 dagen.

Kunstmest werkt ongeveer 6 weken. Eén van de nadelen van kunstmest is dat deze het gras een explosieve groei geeft. Om het gras kort te houden moet je soms wel 2 a 3 keer per week maaien. Bij een organische meststof groeit het gras veel rustiger en gelijkmatiger.

Verticuteer je het gazon in het najaar dan kun je beter kiezen voor deze meststof. Deze meststof zorgt er voor dat je gazon sterk de winter in gaat.

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>