3

Hoe planten zetten in worteldoek? Zo ga je aan de slag!

Hoe planten zetten in worteldoek? Misschien vraag je jezelf wel af hoe je dit het beste kunt doen. Ben je klaar met het onkruid tussen jouw beplanting en wil je jouw tuin wat onderhoudsvriendelijker maken? Dan is dit wellicht een goede oplossing.

Wil je weten welke worteldoek het beste geschikt en hoe je de planten het beste in dit worteldoek kunt planten? In dit artikel leggen we het je uit.

Hoe planten zetten in worteldoek

Worteldoek kopen

Voor dat je planten gaat zetten in worteldoek moet je eerst over worteldoek beschikken. Het kopen van worteldoek kan een tuincentrum maar ook kan het worteldoek online worden besteld. Binnen enkele dagen ontvang je het worteldoek thuis.

Bij het kopen van worteldoek is het belangrijk dat je vooraf berekend hoeveel vierkante meter worteldoek je nodig hebt. Wanneer je losse stukken worteldoek gebruikt, houdt er dan rekening mee dat deze elkaar deels moeten overlappen. Je hebt daarom vaak wat extra worteldoek nodig dan de oppervlakte die bedekt moet worden met worteldoek.

Voor kleinere oppervlaktes zijn er standaardpakketten worteldoek te koop. Een voorbeeld van een standaardpakket is het pakket van het merk Hendrik-Jan. Dit worteldoek is van goede kwaliteit en bestaat uit geweven polypropyleen.  Het worteldoek heeft een afmeting van 4×5 meter. Bij het aanleggen kun je het worteldoek zelf het beste op maat knippen.

Voor een grote oppervlakte dat bedekt moet worden met worteldoek, kun je worteldoek op rol kopen.  Het worteldoek heeft een afmeting van 1,05 x 100 m. Hiermee kun je een flink oppervlakte bedekken met worteldoek.

Hoe plaats je worteldoek

Het leggen van een worteldoek hoeft niet moeilijk te zijn. Alleen de wind kan het soms wat lastig maken. Door onderstaande stappen te volgen, zorg je er voor dat het worteldoek goed komt te liggen.

  1. Bij het leggen van worteldoek is het belangrijk om voor een egale ondergrond te zorgen. Normaal gebruik je bij het leggen van worteldoek vaak een laag straatzand als ondergrond. Wanneer je planten gaat zetten is dit af te raden. Tuinplanten hebben tuingrond nodig om te kunnen groeien.
  2. Een egale ondergrond kun je eenvoudig zelf creëren met behulp van een hark of een rijf. Is het de bedoeling dat er nog grind, split of houtsnippers worden aangebracht, blijf dan met het egaliseren minimaal 5 centimeter onder de opsluitbanden.
  1. Vervolgens kun je het doek leggen over de oppervlakte. Overtollig doek kun je afsnijden met een scherp stanleymes. Heb je meerdere delen worteldoek, zorg er dan voor dat ze elkaar overlappen. Dit voorkomt op termijn onkruidgroei.Belangrijk bij het leggen van worteldoek is dat het worteldoek goed aansluit bij de randen. Het beste kun je het worteldoek bij de randen omvouwen, waardoor het worteldoek strak tegen de randen aan komt te liggen. Afknippen bij de randen wordt afraden. Het worteldoek gaat dan rafelen en onkruid krijgt hierdoor de kans om te groeien.

    Je zult misschien merken dat het worteldoek tijdens het leggen regelmatig omhoog waait. Een handig hulpmiddel dat je hiervoor kunt gebruiken zijn grondpinnen. Deze druk je door het worteldoek en ondergrond. Het worteldoek waait hierdoor niet meer weg en blijft prima op zijn plaats liggen.

  2. Het worteldoek is nu gelegd. Je kunt aan de slag met planten! Eventueel kun je na het planten een laag aanbrengen van split, grind of houtsnippers (halfverharding)

Hoe planten zetten in worteldoek

Planten zetten in worteldoek is zeker mogelijk. Er moeten dan wel gaten worden gemaakt in het worteldoek. Met behulp van een stanleymes kun je een kruis snijden op de plaats waar je een plant wil hebben. Probeer het gat in het worteldoek zo klein mogelijk te houden. Wanneer je een groot gat snijdt, krijgt onkruid meer kans om te groeien.

De meeste worteldoeken zijn voorzien van gekleurde lijnen. Door planten op deze lijnen te zetten kun je de planten in een rechte lijn planten, mits je het worteldoek ook recht aanbrengt.

Bij het planten zetten in worteldoek wordt vaak vergeten om de planten aan te vullen met grond en goed aan te stampen. Doe je dit niet dan is de kans groot dat de planten niet aangroeien, doordat de wortels verdrogen.

Welke planten bedekken het worteldoek

Er zijn enkele planten waarbij vaak worteldoek wordt aangebracht als ondergrond. Deze planten zijn meestal snelgroeiend, waardoor je binnen enkele jaren het worteldoek niet meer ziet. Enkele snelgroeiende planten die hiervoor zijn geschikt, worden onderstaand toegelicht.

Hedera helix – klimop

De Hedera helix ken je misschien wel als klimophaag. Hedera is ook een prima bodembedekker. Deze bodembedekker groeit snel, waardoor je border binnen enkele jaren helemaal bedekt is. Van het worteldoek zie je dan helemaal niets meer.

Door het worteldoek hoef je ook nauwlijks onkruid te plukken. Wel moeten de randen van de Hedera ongeveer twee keer per jaar worden gesnoeid, zodat ze niet over looppaden of gazon gaan hangen. Het snoeien kan met een (hand)heggenschaar.

Lonicera nitida – Kamperfoelie

De Lonicera nitida is een bodembedekkende heester. Plant je 5 heesters op een vierkante meter dan heb je binnen enkele jaren een dicht plantvak. Jaarlijks snoeien van de plant is nodig, zodat deze niet gaat overhangen of te hoog wordt.

Thijs
 

Hoi, ik ben Thijs en heb +10 jaar ervaring als hovenier. Met behulp van mijn tips probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen! Heb je vragen? Laat het gerust weten in een reactie!

  • Bjorn schreef:

    Beste .Moet ik eerst planten of eerst worteldoek leggen ?

  • >