26

Hoe planten zetten in worteldoek? Zo ga je aan de slag!

Hoe planten zetten in worteldoek? Misschien vraag je jezelf wel af hoe je dit het beste kunt doen. Ben je klaar met het onkruid tussen jouw beplanting en wil je jouw tuin wat onderhoudsvriendelijker maken? Dan is dit wellicht een goede oplossing.

Wil je weten welke worteldoek het beste geschikt en hoe je de planten het beste in dit worteldoek kunt planten? In dit artikel leggen we het je uit.

Hoe planten zetten in worteldoek

Worteldoek kopen

Voor dat je planten gaat zetten in worteldoek moet je eerst over worteldoek beschikken. Het kopen van worteldoek kan een tuincentrum maar ook kan het worteldoek online worden besteld. Binnen enkele dagen ontvang je het worteldoek thuis.

Bij het kopen van worteldoek is het belangrijk dat je vooraf berekend hoeveel vierkante meter worteldoek je nodig hebt. Wanneer je losse stukken worteldoek gebruikt, houdt er dan rekening mee dat deze elkaar deels moeten overlappen. Je hebt daarom vaak wat extra worteldoek nodig dan de oppervlakte die bedekt moet worden met worteldoek.

Voor kleinere oppervlaktes zijn er standaardpakketten worteldoek te koop. Een voorbeeld van een standaardpakket is het pakket van het merk Hendrik-Jan. Dit worteldoek is van goede kwaliteit en bestaat uit geweven polypropyleen.  Het worteldoek heeft een afmeting van 4×5 meter. Bij het aanleggen kun je het worteldoek zelf het beste op maat knippen.

Voor een grote oppervlakte dat bedekt moet worden met worteldoek, kun je worteldoek op rol kopen.  Het worteldoek heeft een afmeting van 1,05 x 100 m. Hiermee kun je een flink oppervlakte bedekken met worteldoek.

Hoe plaats je worteldoek

Het leggen van een worteldoek hoeft niet moeilijk te zijn. Alleen de wind kan het soms wat lastig maken. Door onderstaande stappen te volgen, zorg je er voor dat het worteldoek goed komt te liggen.

 1. Bij het leggen van worteldoek is het belangrijk om voor een egale ondergrond te zorgen. Normaal gebruik je bij het leggen van worteldoek vaak een laag straatzand als ondergrond. Wanneer je planten gaat zetten is dit af te raden. Tuinplanten hebben tuingrond nodig om te kunnen groeien.
 2. Een egale ondergrond kun je eenvoudig zelf creëren met behulp van een hark of een rijf. Is het de bedoeling dat er nog grind, split of houtsnippers worden aangebracht, blijf dan met het egaliseren minimaal 5 centimeter onder de opsluitbanden.
 1. Vervolgens kun je het doek leggen over de oppervlakte. Overtollig doek kun je afsnijden met een scherp stanleymes. Heb je meerdere delen worteldoek, zorg er dan voor dat ze elkaar overlappen. Dit voorkomt op termijn onkruidgroei.Belangrijk bij het leggen van worteldoek is dat het worteldoek goed aansluit bij de randen. Het beste kun je het worteldoek bij de randen omvouwen, waardoor het worteldoek strak tegen de randen aan komt te liggen. Afknippen bij de randen wordt afraden. Het worteldoek gaat dan rafelen en onkruid krijgt hierdoor de kans om te groeien.

  Je zult misschien merken dat het worteldoek tijdens het leggen regelmatig omhoog waait. Een handig hulpmiddel dat je hiervoor kunt gebruiken zijn grondpinnen. Deze druk je door het worteldoek en ondergrond. Het worteldoek waait hierdoor niet meer weg en blijft prima op zijn plaats liggen.

 2. Het worteldoek is nu gelegd. Je kunt aan de slag met planten! Eventueel kun je na het planten een laag aanbrengen van split, grind of houtsnippers (halfverharding)

Hoe planten zetten in worteldoek

Planten zetten in worteldoek is zeker mogelijk. Er moeten dan wel gaten worden gemaakt in het worteldoek. Met behulp van een stanleymes kun je een kruis snijden op de plaats waar je een plant wil hebben. Probeer het gat in het worteldoek zo klein mogelijk te houden. Wanneer je een groot gat snijdt, krijgt onkruid meer kans om te groeien.

De meeste worteldoeken zijn voorzien van gekleurde lijnen. Door planten op deze lijnen te zetten kun je de planten in een rechte lijn planten, mits je het worteldoek ook recht aanbrengt.

Bij het planten zetten in worteldoek wordt vaak vergeten om de planten aan te vullen met grond en goed aan te stampen. Doe je dit niet dan is de kans groot dat de planten niet aangroeien, doordat de wortels verdrogen.

Welke planten bedekken het worteldoek

Er zijn enkele planten waarbij vaak worteldoek wordt aangebracht als ondergrond. Deze planten zijn meestal snelgroeiend, waardoor je binnen enkele jaren het worteldoek niet meer ziet. Enkele snelgroeiende planten die hiervoor zijn geschikt, worden onderstaand toegelicht.

Hedera helix – klimop

De Hedera helix ken je misschien wel als klimophaag. Hedera is ook een prima bodembedekker. Deze bodembedekker groeit snel, waardoor je border binnen enkele jaren helemaal bedekt is. Van het worteldoek zie je dan helemaal niets meer.

Door het worteldoek hoef je ook nauwlijks onkruid te plukken. Wel moeten de randen van de Hedera ongeveer twee keer per jaar worden gesnoeid, zodat ze niet over looppaden of gazon gaan hangen. Het snoeien kan met een (hand)heggenschaar.

Lonicera nitida – Kamperfoelie

De Lonicera nitida is een bodembedekkende heester. Plant je 5 heesters op een vierkante meter dan heb je binnen enkele jaren een dicht plantvak. Jaarlijks snoeien van de plant is nodig, zodat deze niet gaat overhangen of te hoog wordt.

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

 • Bjorn schreef:

  Beste .Moet ik eerst planten of eerst worteldoek leggen ?

 • Mieke schreef:

  Beste,
  Wij hebben worteldoek en zouden wat plantjes erin willen zetten. Er moet wel nog een 6tal cm steentjes boven komen ook. Hoe plant je u beplanting zo dat u plantje niet bedolven zit in de steentjes als je ze er tegen legt, maar een beetje hoger komt te staan? Mvg

  • Thijs schreef:

   Beste Mieke,

   In de meeste gevallen kun je het plantje vrijhouden van grind of een iets mindere laagdikte aanbrengen rondom de plant. Hierdoor raakt het plantje niet bedolven onder het grind.

   Met vriendelijke groet,
   Thijs

 • Philippe schreef:

  Beste Thijs,

  ik heb mijn gronddoek gelegd, plantjes (grassen) erin gezet met de bedoeling dat ze de komende jaren allemaal in diameter aangroeien. Moet ik daarvoor het worteldoek insnijden? Of banen die plantjes hun weg wel doorheen het doek (wat me onwaarschijnlijk lijkt).

  • Thijs schreef:

   Beste Phillipe,

   Dit is een beetje afhankelijk van de plant. Sommige planten banen zelf hun weg en groeien over het worteldoek heen. Andere planten kunnen wel wat hulp gebruiken als ze in diameter mogen groeien. Het beste kun je bij de aanplant het gat in het worteldoek wat ruimer maken door deze in te snijden, hierdoor hoef je het gat op een later tijdstip niet groter te maken. Door het worteldoek naar binnen te vouwen kan de plant makkelijker in diameter groeien en beperk je onkruidgroei omdat het plantgat in het begin een stuk groter is.

 • krizz iven schreef:

  hoi. ik wil een blauwe regen naast mijn deur in een stoeptuintje planten. Ik wil daarvoor een antiworteldoek zak naaien , (en daar de grond in storten en daarna de plant) zodat de wortels het riool etc niet beschadigen. Kan dat?

  • Thijs schreef:

   Dat is mogelijk. Belangrijk is wel dat de zak groot genoeg moet zijn, zodat de plant ondergronds voldoende kan wortelen!

 • Jessy schreef:

  Wij hebben flink wat borders met beukenhaagjes gemaakt. Nu willen we split in de borders doen om te voorkomen dat onze pup gaat graven. Kunnen de beukenhaagjes hier tegen?

 • Ben Van Loock schreef:

  Makkelijke en goedkope manier om gaten te maken.
  Je neemt een houten plank en maakt daar gaten in.
  Die kan je nu als mal gebruiken.
  Vervolgens neem je een soldeerbout.
  Nu kan je mooi de cirkels uitsolderen en de worteldoek wordt mooi dichtgebrand aan de kanten.

 • Karin Schillemans schreef:

  Ik heb een phontax fraiser carre rouge gepland en worteldoek errond gelegd en dan een laag boomschors. Krijgt mijn plant dan genoeg water, vocht, want ik heb de indruk dat hij de rode blaadjes aan het verliezen is

  • Thijs schreef:

   Na de aanplant is het belangrijk om de plant regelmatig water te geven. Ondanks worteldoek en een laag boomschors zou de plant genoeg water kunnen krijgen als je deze regelmatig water geeft.

 • Wouter schreef:

  Thijs, kan lavendel ook gebruikt worden in combinatie met wortelstelsels?

 • Wouter schreef:

  worteldoek bedoel ik

 • Victor Smit schreef:

  Beste Thijs,wij willen bloemen zaaien, maar de grond is een en al klei met onkruid,heb het onkruid en gras verwijderd ,is het aan te raden eerst worteldoek aan te brengen en daar verse tuinaarde over te doen ,of is direct op de kleibodem beter dus zonder het worteldoek?

  • Thijs schreef:

   Beste Victor,

   Ik zou er voor kiezen om het bloemenmengsel direct op de kleigrond aan te brengen. Gebruik dan wel een bloemenmengsel dat geschikt is voor kleigrond. Ik verwacht dat met een worteldoek en aarde alsnog onkruid gaat groeien.

   Succes!

 • Roger schreef:

  Beste Thijs, ik heb in mijn tuin worteldoek liggen en deze is met boomschors bedekt. Ik zou hier graag wat planten in zetten. Rododendrons, azaleas : kunnen deze ?? Welke zijn nog geschikt?

  • Thijs schreef:

   Beste Roger,
   Rhododendrons en Azalea’s zou je kunnen aanplanten. Belangrijk is om te zorgen voor een zure grond. Hiervoor kun je tuinturf gebruiken. Enkele planten die je zou kunnen aanplanten zijn hortensia, hulst of pieres.

 • Anne-Marie schreef:

  Beste, een heel rare vraag, ik wil af van de bladeren en het onderhouden van onze beukenhaag (langs mijn kant alleen uiteraard), de achterkant is van de buren. Haag staat op scheidingslijn.
  Kan ik worteldoek spannen langs mijn kant van de haag zodat die geen licht meer krijgt ? Ik zou er dan bladhoudende planten tegen zetten. Zou dit helpen om de haag te laten stoppen met groeien ? Of kent u een andere oplossing ?
  Met dank en vriendelijke groeten,

  • Thijs schreef:

   Wanneer je worteldoek volledig tegen de zijde van een haag plaatst, zal deze zijde minder goed groeien omdat deze geen licht meer krijgt.
   Voor het uitvoeren, is het verstandig om dit met de buren te bespreken om later problemen te voorkomen.

 • Wouter schreef:

  Hoi Thijs, ik wil een beukenhaag plaatsen op een plaats waar ook een glasvezelkabel loopt. Is het mogelijk om worteldoek onder de haag te plaatsen om te voorkomen dat de wortels de glasvezelkabel beschadigen?

  • Thijs schreef:

   Beste Wouter,

   Ik verwacht dat de wortels van een beukenhaag niet zo snel schade aanrichten aan een glasvezelkabel wanneer glasvezel op de gebruikelijke diepte ligt. Op een diepte van ongeveer 60 centimeter (gebruikelijke diepte glasvezel) zijn de wortels van een beukenhaag niet heel dik. Worteldoek is inderdaad een optie om beschadigingen te voorkomen. Een ander product wat als alternatief kan worden gebruikt, is een wortelbegrenzing.

   Worteldoek zou een optie kunnen zijn om beschadigingen te voorkomen.

 • Frits-Sjaak schreef:

  Thijs misschien handig voor onze tuinliefhebbers, bij Hornbach verkopen ze ook worteldoek van 5,2m bij 5m

 • >