Hoeveel graszaad per m2? Hier moet je op letten!

Hoeveel graszaad per m2Ga je binnenkort graszaad strooien? Dan wil je wellicht weten hoeveel graszaad je per m2 nodig hebt. Het is verstandig om je aan de aanbevolen hoeveelheid graszaad per m2 te houden want te veel en te weinig graszaad zorgt beide voor problemen om een goede grasmat te ontwikkelen.

In dit artikel vertel ik je wat de problemen kunnen zijn van het te veel of te weinig aanbrengen van graszaad. Verder wordt in dit artikel duidelijk wat de juiste dosering is bij de meest verkochte grasmengsels.

Naast de juiste hoeveelheid graszaad is het ook belangrijk dat het grasmengsel gelijkmatig over het oppervlak wordt verdeeld. Hoe je dit het beste kunt doen leg ik je ook graag uit in dit artikel!

Na het lezen van dit artikel weet je hoeveel graszaad je nodig hebt voor jouw gazon en kun je zelf aan de slag met het inzaaien van een (nieuwe) grasmat.

Waarom is de hoeveelheid graszaad per m2 belangrijk?

De juist hoeveelheid graszaad per m2 is belangrijk. Wanneer je juist te veel of te weinig graszaad strooit, zorgt dit voor problemen en ontwikkeld je gazon niet optimaal.

Te weinig graszaad

Het strooien van te weinig graszaad zorgt er voor dat er zich geen dichte grasmat ontwikkeld. Een dichte grasmat is nodig voor een sterk gazon. Wanneer een grasmat niet is dichtgegroeid dan krijgt onkruid de ruimte om te groeien.

Te veel graszaad

Wanneer er te veel graszaad wordt aangebracht, dan kan dit problemen opleveren met de ontwikkeling van de jonge graszaden. De jonge grasplantjes kunnen verstikken waardoor deze slecht of niet ontwikkelen.

Een nadeel van te veel graszaad is dat het ook extra kosten met zich meebrengt. Voor een aantal kilo graszaad betaal je al snel enkele tientjes.

Hoeveel graszaad per m2?

Hoeveel graszaad je per m2 moet aanbrengen staat altijd vermeld op de verpakking van het grasmengsel. Bestel je het product online dan is dit meestal ook in de productomschrijving te lezen.

Voor je een grasmengsel gaat aanschaffen is het goed om te weten wat voor soort grasmengsel je wilt. Kies je voor een speelgazon een siergazon of wil je enkele plekken in het gazon herstellen met een herstelmengsel? Het kiezen van de juiste grasmengsel is erg belangrijk omdat een siergazon bijvoorbeeld niet goed tegen betreding kan.

Siergazon

Een veel gebruikte grasmengsel voor siergazon is DCM Grazio plus siergazon graszaad. De verpakking met een inhoud van 1500 gram is een handige strooidoos waarmee je het grasmengsel gelijkmatig over het oppervlak kunt verspreiden.

Met een doos van 1500 gram kun je ongeveer 100m2 gras inzaaien. Dit komt neer op ongeveer 15 gram per vierkante meter.

Speelgazon

Een grasmengsel wat veel wordt gebruikt is speelgazon. Dit mengsel beschikt over gras wat tegen betreding kan. Het mengsel is bijvoorbeeld ideaal wanneer je kinderen of huisdieren hebt. Een speelgazon mengsel wat veel wordt toegepast is Moowy graszaad voor speelgazon en sportgazon. Met een zak graszaad van 4,25 kilogram kun je 250 vierkante meter gras in zaaien. Dit komt neer op ongeveer 17 gram per vierkante meter.

MOOWY | Graszaad voor Speelgazon & Sportgazon | Hoge Kwaliteit gras voor Sport & Speel | 250m² | 4,25kg

Hoeveel graszaad heb ik nodig?

Hoeveel graszaad je nodig hebt, kun je berekenen door de oppervlakte van het gazon op te meten. Dit doe je door de lengte x breedte te vermenigvuldigen. Heb je een oppervlak wat lastig is op te meten dan kun je een grove inschatting maken.

Ik raad je aan om altijd wat extra graszaad te bestellen dan wat je volgens jouw berekening nodig hebt. Enkele weken later kan het wel eens nodig zijn om bij kale plekken nog wat extra graszaad bij te zaaien. Door wat extra graszaad te bestellen, kun je dezelfde type grasmengsel gebruiken.

Hoe graszaad gelijkmatig verdelen?

Naast de juiste hoeveelheid graszaad is er nog één ding waar je meer rekening moet houden bij het aanbrengen van graszaad. Dit is dat het graszaad gelijkmatig moet worden verdeeld over het oppervlak. Je moet dus voorkomen dat op sommige plekken juist te veel of te weinig graszaad komt te liggen.

Graszaad kun je gelijkmatig verstrooien met een strooiwagen of een graszaadverdeler. Dit kan door de strooiwagen en graszaadverdeler op een juiste stand in te stellen.

Een verdeler kun je handmatig bedienen en is hierdoor erg makkelijk in gebruik. Het grote voordeel van een graszaadverdeler of een strooiwagen is dat je deze ook voor andere tuinklussen kunt gebruiken. Bijvoorbeeld:

  • Aanbrengen van kalk;
  • Aanbrengen van meststof;
  • Strooien van zout.

In het artikel over ‘graszaad verdelen’ vertel ik je graag hier meer over.

Risico’s bij het strooien van graszaad

Wanneer je graszaad gaat aanbrengen of hebt aangebracht zijn er enkele risico’s waar je op moet letten. Deze risico’s hebben een negatief effect op de ontwikkeling en kieming van de graszaden.

Vogels

Vogels zijn dol op zaden. Helaas moeten graszaden er ook vaak aan geloven. Wanneer enkele graszaden worden opgegeten door vogels is dit helemaal geen probleem. Maar wanneer vogels in grote getalen aanwezig zijn en veel graszaden opeten dan kan dit er voor zorgen dat de grasmat niet gesloten raakt.

In het artikel ‘vogels eten graszaden op’ vertel ik je welke maatregelen je kunt treffen tegen vogels die je graszaden opeten.

Droogte

Wanneer je graszaad hebt aangebracht, is het belangrijk dat je het oppervlak voldoende water geeft. Graszaden hebben veel vocht nodig om te kiemen. Voor jonge grasplantjes geldt dat ze het vocht nog niet diep uit de grond kunnen halen waardoor de toplaag van het gazon altijd vochtig moet zijn. Bij te weinig of te laat water geven, kan dit een negatief effect hebben op de ontwikkeling van je grasmat.

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>