Hoeveel hortensia´s op een vierkante meter? Dit is wat je moet weten!

Hoeveel hortensia's per vierkante meterHoeveel hortensia’s plant je op een vierkante meter en hoe kun je ze het beste aanplanten? Bij aanplant van een hortensia komt het een en ander kijken voor een succesvolle ontwikkeling van de plant. Zo is het plantverband iets waar je rekening mee met houden en is het van belang dat je aanplantgrond toevoegt om een succesvolle aangroei van de plant te garanderen.

In dit artikel geven we je enkele handige tips waar je rekening mee moet houden als je van plan bent om een hortensia aan te planten.

Over de hortensia

De hortensia is een tuinplant die in veel tuinen voorkomt. Het is een plant waar je in de zomer en najaar veel plezier van kunt hebben dankzij de prachtige bloemen. Hortensia’s heb je in allerlei soorten kleuren, bijvoorbeeld roze, rood, paars of blauw. Zelf ben ik fan van witte hortensia’s omdat je deze goed kunt combineren met vele andere tuinplanten.

Wil je maandenlang plezier beleven aan je hortensia dan zou je kunnen kiezen voor een langbloeiende hortensia.  Eén van de soorten langbloeiende hortensia’s is de Hydranga Forever & Ever. Deze hortensia vraagt nauwelijks onderhoud en is ideaal voor in de border of tuin.

Hortensia´s heb je in verschillende soorten. Enkele soorten zijn:

 • Boerenhortensia
 • Pluimhortensia
 • Eikenblad hortensia
 • Hortensia ‘Annebelle’
 • Klimhortensia

Maat hortensia

Een hortensia wordt op de kwekerij meestal verkocht in een pot, ook wel container genoemd. Deze containers / hortensia’s kunnen bestaan uit diverse maten. Bij de grootste online plantenwebshop van Nederland, Tuinplant.nl worden hortensia’s in de volgende maten verkocht:

 • 25-30 centimeter
 • 30-40 centimeter
 • 50-60 centimeter

De maat van de plant zegt iets over hoeveel planten je per vierkante meter moet planten. Het lijkt vaak aantrekkelijk om voor de goedkoopste/kleinste planten te kiezen. Dit betekent dan vaak wel dat je meerdere stuks op een vierkante meter moet planten om de border vol te krijgen. Overweeg altijd of het interessant is om voor de kleine maat of de grote maat hortensia’s te kiezen.

Hoeveel hortensia’s per vierkante meter?

Hoeveel hortensia’s je op een vierkante meter moet planten is afhankelijk van de grootte van de plant bij aankoop en de betreffende variëteit hortensia. Wil je een border snel dicht hebben dan kun je meerdere stuks op een vierkante meter planten. Maar LET OP! Plant niet teveel hortensia’s op een vierkante meter!

Naast dat dit voor jou meer geld kost, is dit ook niet goed voor de planten als ze wat groter worden. De planten kunnen hierdoor in elkaar groeien, waardoor ze minder de ruimte hebben om te ontwikkelen. Om de planten meer ruimte te geven, kun je er enkele verplaatsen in je tuin.

Afhankelijk van de plantmaat en de variëteit hortensia worden 1 tot 3 hortensia’s per vierkante meter aanbevolen. Hoeveel hortensia’s je nodig hebt per vierkante meter lees je hier.

Waar moet je rekening mee houden tijdens de aanplant?

Ga je een hortensia aanplanten dan zijn er enkele dingen waar je rekening mee moet houden. Onderstaand geven je enkele tips.

Plantverband

Bij het aanplanten van een hortensia kun je de hortensia’s aanplanten in een bepaald plantverband. De planten plant je hierdoor op voldoende afstand van elkaar waardoor ze de ruimte krijgen om te groeien. Door een hortensia’s in een specifiek verband aan te planten oogt de border ook nog eens veel netter.

Je zou er voor kunnen kiezen om de hortensia’s in een rij rechte rij aan te planten. Een andere optie is om de hortensia’s in meerdere rijen aan te planten en deze te laten verspringen.

Houdt er rekening mee dat je bij het aanplanten van een border met hortensia’s bij alle hortensia’s ongeveer dezelfde plantafstand aanhoud. De border zit er hierdoor veel netter uit.

Meestal wordt er in de border gekozen voor een oneven aantal hortensia’s. In een kleine border gaat dit bijvoorbeeld om 3, 5 of 7 hortensia’s. Een oneven aantal staat veel natuurlijker in de border.

Kies je voor meer dan 10 hortensia’s in een border dan speelt een even of oneven aantal geen rol.

Aanplantgrond hortensia

Wat je tijdens de aanplant niet moet vergeten is om in het plantgat aanplantgrond toe te voegen. Aanplantgrond vermeng je met de aanwezige grond en zorgt ervoor dat de wortels worden gestimuleerd om te groeien. Hiernaast houdt aanplantgrond vocht veel beter vast dan normale grond. Dit komt de plant ten goede in droge periodes.

Voor een hortensia is deze aanplantgrond geschikt om te gebruiken.

Watergeven

Plant je een hortensia aan in het voorjaar of zomer dan raden we je zeker aan om de hortensia na de aanplant te beregenen. Je voorkomt hiermee dat plant uitdroogt en schade oploopt.

Het beregenen van de hortensia kan met behulp van een gieter of zwenksproeier of automatische beregening. In het artikel ‘Nieuwe planten watergeven’ geven je nog enkele tips mee hoe je dit het beste kunt doen. Goed om te weten is dat een hortensia het eerste jaar na aanplant wat extra verzorging nodig heeft door het geven van water.

Waar hortensia kopen?

Een hortensia kun je kopen bij een tuincentrum of plantenkwekerij. Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen er voor om hun planten online te bestellen via een plantenwebshop. Misschien vraag je jezelf af of je dan wel goede kwaliteit planten geleverd krijgt?

Een bekende Nederlandse plantenwebshop is Tuinplant.nl. Dit bedrijf heeft naast een webshop ook nog enkele tuincentrums in Nederland. De planten worden vanaf dit tuincentrum geleverd bij je thuis. Je kunt er dus vanuit dat dit bedrijf verstand heeft van planten en een goede kwaliteit levert. Als je de reviews leest over dit bedrijf blijkt dit ook zo te zijn.

Het online bestellen van planten bij Tuinplant.nl heeft de volgende voordelen:

 • Je hoeft zelf niet naar het tuincentrum en bespaart hiermee tijd;
 • Er wordt aangroei garantie gegeven;
 • De planten worden goed verpakt naar je huis gestuurd tegen lage verzendkosten. Hierdoor hoef je geen vervoer te regelen.
 • Een Tuincentrum heeft vaak maar enkele hortensia soorten op voorraad. Tuinplant heeft ruim 100 soorten.
 • Verder hebben ze nog ruim 15.000 andere soorten tuinplanten. Een breed assortiment dus!
Koop hier voordelig je hortensia's!

Wat kost een hortensia?

De prijs van een hortensia varieert gemiddeld tussen de 5 en 50 euro. De prijs is afhankelijk van de variëteit en maat van de hortensia. Zo zijn de grotere hortensia’s vaak een stuk duurder. Het voordeel is wel dat je hiervan minder planten per vierkante meter nodig hebt.

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>