Hoeveel kruiwagens is een kuub zand?

Hoeveel kruiwagens is een kuub zandStaat je binnenkort een tuinklus te wachten waarbij je zand moet gaan verplaatsen? In dit geval is het handig om te weten hoeveel zand je eigenlijk nodig hebt en hoeveel kruiwagens er eigenlijk zitten in een kuub zand. Op deze manier kun je een inschatting maken hoe lang je bezig bent om het zand te verplaatsen.

Om zand te gaan verplaatsen is het aan te raden om een kruiwagen met een bakinhoud van maximaal 80 liter te gebruiken. Zo wordt de kruiwagen niet snel te zwaar en overbelast je minder snel je lichaam. Gebruik je een elektrische kruiwagen dan kun je natuurlijk meer zand verplaatsen.

Als tip geven we je in dit artikel mee welke kruiwagens geschikt zijn om zand te verplaatsen, mocht je een nog een kruiwagen aan willen schaffen. We geven je ook een tip waar je een kruiwagen kunt huren en wat ongeveer de kosten hiervoor zijn.

Hoeveel kruiwagens is een kuub zand?

Een kuub zand komt ongeveer overeen met 12 á 13 kruiwagens. Met deze berekening is rekening gehouden met een kruiwagen met een inhoud van 80 liter. Dit is namelijk de inhoud van een kruiwagen die het meest wordt gebruikt bij het verplaatsen van zand.

Nu je weet hoeveel kruiwagens een kuub zand is, kun je een inschatting maken hoe lang het duurt om al het zand te verplaatsen. Enkele factoren die meespelen in de berekening van de tijd zijn:

  • Loopafstand;
  • Laad je de kruiwagens zelf vol of doet dit een minigraver.

Hoeveel personen heb ik nodig om te kruien?

Wanneer je een minigraver inhuurt om onder andere het zand in de kruiwagen te laden, dan wil je voorkomen dat de machinist steeds moet wachten voor dat hij een kruiwagen vol kan laden. De machinist doet er dan een stuk langer over waardoor de kosten meestal hoger uitvallen. Het inhuren van een minigraver met machinist kost gemiddeld tussen de 50 en 100 euro per uur.

Het is dus verstandig om er voor te zorgen dat je voldoende personen en kruiwagens hebt om het zand te kunnen verplaatsen. Hoeveel personen je nodig hebt, is afhankelijk van de volgende factoren

  • De afstand die je moet kruien;
  • De ruimte die je hebt. Je wilt niet dat je elkaar in de weg loopt.

In een gemiddelde tuin heb je zeker 3 tot 4 mensen nodig om te helpen. Om kosten te besparen kun je het kruien wellicht zelf oppakken zonder hulp van een hovenier. Wellicht heb je nog  kennissen, vrienden of familie hebt die je willen helpen. Bij de aanleg van een tuin zijn dit de kosten waar je op kunt besparen!

Hoeveel zand nodig?

Hoeveel kuub zand je moet bestellen is eenvoudig uit te rekenen. Dit doe je door de volgende berekening uit te voeren. Lengte x breedte x diepte. Krijg je een terras van 4 x 4 meter en wil je een laagdikte van 15 centimeter aanbrengen dan heb je (4 x 4 x 0,15) = 2,4 kuub zand nodig. Let op meestal ga je het zandbed ook aantrillen met een trilplaat. Je hebt dan ongeveer 10% extra zand nodig omdat het zand door het aantrillen verdicht. Uiteindelijk heb je dus 2,64 kuub zand nodig.

Beste kruiwagens voor zand

Voor het verplaatsen van zand heb je een goede en stevige kruiwagen nodig. Het beste kun je kiezen voor een kruiwagen met een inhoud van 80 liter van kunststof of metaal. Het voordeel van kunststof kruiwagens is dat deze licht van gewicht zijn. Een metalen kruiwagen is vaak wat steviger.

Tijdens het kruien van zand is het belangrijk dat de kruiwagen over goede banden met de juiste bandenspanning beschikt.  Regelmatig kom ik mensen tegen die kruien met een kruiwagen waarvan de bandenspanning te laag is. Vooral bij het kruien van zand kost dit je extra energie en belast dit extra je gewrichten.

Bij het aanschaffen van een kruiwagen heb je de keuze uit een kruiwagen met twee wielen of een kruiwagen met een wiel. Het voordeel van een kruiwagen met 2 wielen is dat de kruiwagen stabiel staat en niet zomaar omvalt. Het voordeel van een kruiwagen met één wiel is dat je net wat flexibeler bent met het draaien van de kruiwagen in kleine ruimtes.

Tijdens het kruien van zand gaat mijn voorkeur uit naar een kruiwagen met één wiel.
Voor het kruien van zand en andere klussen in je tuin zijn de onderstaande kruiwagens geschikt.

Kruiwagen huren

Wanneer je met enkele personen zand gaat kruien, is het verstandig om genoeg kruiwagens beschikbaar te hebben. Dit voorkomt dat je afhankelijk bent van één kruiwagen, waardoor de machinist van de minigraver of enkele personen stil komen te staan.

Veel mensen die met enkele personen gaan kruien, huren enkele kruiwagens bij een verhuurbedrijf. De kosten voor het huren van een kruiwagen bedraagt zo’n 10 tot 20 euro per dag.

Voor incidenteel gebruik is het huren van een kruiwagen voordeliger dan wanneer je er een aan gaat schaffen. Verder ben je er bij het huren zeker van dat je een goede en stevige kruiwagen meekrijgt waarbij de bandenspanning op orde is!

Huur hier een kruiwagen!

Is een elektrische kruiwagen interessant om te gebruiken?

Moet je veel zand en/of grond verplaatsen dan kan het wellicht interessant zijn om een elektrische kruiwagen in te zetten. Het voordeel van een elektrische kruiwagen is dat je veel zand kunt verplaatsen zonder dat het je veel energie kosten.

Veel elektrische kruiwagens hebben een bakinhoud van ruim 400 liter. Dit komt neer op 5 kruiwagens van 80 liter. Bij een elektrische kruiwagen hoef je minder vaak op en neer te lopen wat veel scheelt in tijd en mankracht.

Een elektrische kruiwagen kun je zelf aanschaffen, maar veel interessanter is om een elektrische kruiwagen te huren. Het huren van een elektrische kruiwagen kost ongeveer 100 tot 120 euro per dag.

Vóór je een elektrische kruiwagen gaat huren, kijk dan wel even of deze goed toegankelijk is in je tuin. Een elektrische kruiwagen is ongeveer 85 centimeter breed. Deze kruiwagen past niet altijd door smalle deuren en poorten.

Huur hier een elektrische kruiwagen!
Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>