Hortensia Annabelle ondersteunen: Dit zijn de beste manieren

Een Hortensia Annabelle ondersteunen is nodig wanneer de takken van de heesters gaan hangen. Hangende takken kunnen voor overlast zorgen en geven een minder mooie uitstraling van de Hortensia. De bloemen die op de grond liggen, gaan namelijk erg snel bruin verkleuren.

Gelukkig zijn er een aantal manieren om de Hortensia te ondersteunen. Na het lezen van dit artikel wordt duidelijk hoe je de Hortensia Annabelle kunt ondersteunen. Verder geven we nog een aantal tips, zodat de hortensia minder snel gaat hangen.

Lees snel verder om ervoor te zorgen dat jouw Hortensia er weer prachtig bij komt te staan!

ortensia Annabelle ondersteunen

Waarom Hortensia Annabelle ondersteunen?

Waarom is het ondersteunen van de Hortensia Annabelle zo belangrijk? Een Hydrangea arborescens ‘Annabelle’ zoals de plant ook wel heet, kan tijdens de bloei topzwaar worden. Voornamelijk als er erg veel bloemen aan de plant groeien. Dit zorgt er in veel gevallen voor dat de stengels inclusief bloemen op de grond gaan hangen.

Wanneer de bloemen in aanraking komen met de grond worden ze erg snel bruin omdat ze gaan rotten. Om de hortensia wat beter te laten ogen, kun je deze bloemen eruit knippen. Het bruin worden van de bloemen is erg jammer omdat je dan van een kortere bloei kunt genieten. Een ander probleem dat kan optreden, is dat de stengels van de Hortensia kunnen knakken. Dit zorgt er tevens voor dat de bloemen eerder afsterven.

Het hangen van de stengels van de hortensia komt meestal voor bij bepaalde weersomstandigheden zoals regen en harde wind. Dit zorgt voor extra gewicht op bloemtoppen.

De Hortensia Annabelle staat erom bekend dat de bloemstengels niet stevig kunnen zijn. Verderop in dit artikel vertellen wij je welke Hortensia Annabelle wel sterk is, zonder dat deze gaat hangen.

Gebruik een plantensteun

Het gebruik van een plantensteun is de makkelijkste en beste oplossing om ervoor te zorgen dat jouw Hortensia niet gaat hangen. In verschillende tuinen zie je bij de Hortensia een plantensteun die er voor zorgt dat de Hortensia niet over het gras of looppad gaat hangen.

Een plantensteun die hier vaak voor gebruikt wordt, is de plantensteun van Nature. Dit is een plantensteun van verzinkt staal. Een plantensteun van verzinkt staal is aan te raden omdat deze vrij sterk is en niet zomaar afbreekt of omwaait.

De halve cirkel van de plantensteun ondersteunt één zijde van de hortensia. In veel gevallen is dat voldoende, omdat de plantensteun vaak gebruikt wordt om te voorkomen dat de Hortensia niet over het pad of gazon gaat hangen. Wil je dat alle zijdes worden ondersteund dan kun je twee plantensteunen tegenover elkaar zetten, zodat er een cirkel ontstaat.

De plantensteun heeft een hoogte van 1,00 meter. De plantensteun kun je in de grond drukken, zodat de halve cirkel van de plantensteun net onder de bloemen van de hortensia komt. Op deze manier is de plantensteun voor Hortensia’s met diverse hoogtes te gebruiken. De plantensteun is ook bruikbaar voor andere planten, bijvoorbeeld voor Dahlia’s en Caryopteris.

Het voordeel van deze plantensteun is dat deze ieder jaar te gebruiken is.

Hortensia annabelle ondersteunen

De beste manier om de hortensia te ondersteunen (in dit geval een Caryopteris).

Bekijk deze plantensteunl!

Creatief met bamboestokken

Een andere manier om de Hortensia Annebelle te ondersteunen is met behulp van bamboestokken en een elastisch bindtouw. Het is een goedkoper alternatief in vergelijking met het plaatsen van een plantensteun. Deze manier werkt prima maar is misschien minder fraai voor het oog.

Rondom een Hortensia plaats je ongeveer 3 tot 4 bamboestokken. Deze bamboestokken druk je enkele centimeters in de grond. Zorg ervoor dat ze op gelijke hoogte staan. Vervolgens kun je met een elastisch bindtouw de hortensia bij elkaar houden. Het bindtouw kun je vastmaken aan de bamboestokken. Zorg ervoor dat het bindtouw redelijk strak staat, zodat de hortensia niet weer gaat hangen.

Een bamboestok met een lengte van 120 centimeter is voor een Hortensia voldoende. Heb je meerdere hortensia’s dan is het aan te raden om een grotere partij bamboestokken te kopen. Via de onderstaande link, kun je meerdere bamboestokken kopen voor een voordelige prijs.

Bekijk het aanbod bamboestokken

Hydrangea arborscens ‘Annabelle’ snoeien

Wist je dat je door op een bepaalde manier te snoeien, hangende takken kunt beperken of voorkomen? Dit kan door de takken minder diep terug te snoeien. Aan te raden is om ongeveer kniehoogte aan te houden. Takken die minder diep worden teruggesnoeid, geven kleinere bloemen. Dit zorgt ervoor dat de Hortensia minder zware bloemen krijgt. Het gevolg hiervan is dat de Hortensia minder snel gaat hangen bij regen en/of harde wind.

Hangende takken afknippen

Een andere manier om van de hangende takken af te komen is door deze takken af te knippen. Of dit aan te raden is, verschilt per plant. Heeft de hortensia veel bloemen dan kunnen er wellicht enkele takken worden afgeknipt. Een leuk idee is om ze dan in een vaas te zetten.

Wanneer je enkele takken van de Hortensia gaat afknippen, let er dan op dat je niet één zijde van een hortensia (bijna) kaal knipt. Belangrijk is om rekening te houden dat de takken van de Hortensia in verhouding blijven.

Het afknippen van enkele takken kan voor de Hortensia geen kwaad.

Hydrangea arborescens ‘Strong Annabelle’

Dat de Hortensia ‘Annabelle’ niet altijd even sterk is, hebben de plantenkwekers ook opgemerkt. Ze hebben namelijk een nieuwe variëteit gekweekt waarvan de takken sterker zijn. Deze vernieuwde soort heet de Hydrangea arborescens ‘Strong Annabelle’. De plant bloeit het zelfde als de Hydrangea arborescens ‘Annabelle’.

Wanneer je veel hinder ondervind van de hangende hortensia, zou je deze kunnen vervangen door bovengenoemde soort. In veel tuinen zie je dat de ‘Strong Annabelle’ steeds vaker wordt aangeplant in plaats van de Hydrangea arborescens ‘Annabelle’.

Tip: Via de onderstaande link kun je de Hydrangea arborescens ‘Strong Annabelle’ bestellen. In vergelijking tot veel plantenwebshops zijn de verzendkosten gratis en worden ze netjes verpakt bij je thuis geleverd!

Profiteer van de aanbieding!
Thijs
 

Hoi, ik ben Thijs en heb +10 jaar ervaring als hovenier. Met behulp van mijn tips probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen! Heb je vragen? Laat het gerust weten in een reactie!

>