Hortensia bemesten: Wanneer & beste meststof!

Hortensia bemestenEen hortensia bemesten zorgt er voor dat de plant sterker wordt en nog beter bloeit. Belangrijk hierbij is dat je op het juiste moment bemest en dat je de juiste meststof gebruikt. In dit artikel vertel ik je wat de voordelen zijn van het bemesten van een hortensia, wanneer je de hortensia moet bemesten en wat de beste meststof voor een hortensia is.

Na het lezen van dit artikel weet je alles over het bemesten van een hortensia en kun je direct aan de slag!

Waarom een hortensia bemesten

Veel mensen bemesten hun hortensia niet, als je het mij vraagt is dit niet verstandig. Het bemesten van een hortensia brengt diverse voordelen met zich mee.

Allereerst zorgt het bemesten van een hortensia voor een rijkere bloei. De hortensia vormt meer bloemknoppen en de bloemen worden sterker, waardoor ze vaak ook nog langer mooi zijn.

Naast dat de hortensia rijker gaat bloeien, zorgt bemesting er ook voor dat de plant sterker wordt. De hortensia vormt sterke jonge scheuten die minder snel gaan hangen. Hiernaast is de hortensia ook minder gevoelig voor ziekten en plagen.

Regelmatig kom diverse ziekte en plagen tegen in hortensia´s, voornamelijk luizen kunnen bij zwakke hortensia´s in grote getalen aanwezig zijn. Deze hortensia´s hebben een te kort aan bemesting, waardoor ze nauwelijks weerstand kunnen bieden. Een hortensia vol met luizen is een doorn in het oog en het kan ook de bloei van de hortensia aardig terugdringen. Dit is iets wat je natuurlijk wilt voorkomen.

Een ander voordeel van het bemesten is dat het blad van de hortensia groener kleurt. De plant oogt hierdoor gezonder wat de uitstraling van de plant verbeterd.

Wanneer hortensia bemesten

Het bemesten van een hortensia doe je zo´n 2 á 3 keer per jaar met een organische meststof. De eerste bemestingsgift geef je in maart/april na de snoeibeurt. Vervolgens geef je de hortensia nog een tweede bemestingsgift in juni en eventueel nog een bemestingsgift in september.

Geef de plant bij voorkeur bemesting tijdens een regenachtige periode. Het voordeel hiervan is dat de meststof makkelijker oplost en eerder door de hortensia wordt opgenomen. Wordt er geen regen verwacht? Geen probleem! Je zou ook de beregeningsinstallatie aan kunnen zetten.

Beste meststof voor hortensia

Het bemesten van een hortensia vraagt de nodige aandacht. Zo moet je niet de eerste en de beste hortensiamest die je tegen komt bij je hortensia strooien. Vooral wanneer je blauwe hortensia’s hebt of blauwe hortensia’s wilt is het aan te raden om geen reguliere hortensia mest te gebruiken.

Een blauwe hortensia groeit het liefst op een arme grond. Door bemesting bij deze hortensia te strooien, maak je de bodem voedingsrijk. Dit kan resulteren dat de blauwe kleur van je hortensia veranderd in een ander kleur, bijvoorbeeld roze.

Om deze reden lichten we onderstaan de beste organische hortensiamest toe en een meststof voor blauwe hortensia’s.

Organische hortensiamest

Voor het bemesten van een hortensia raad ik je aan om een organische meststof te gebruiken in plaats van kunstmest. Een organische meststof is gemaakt van dierlijke materialen en heeft als voordeel dat een stuk langer werkt dan organische meststof. Gemiddeld werkt een organische meststof maar liefst 100 dagen! Hiernaast is organische meststof ook beter voor het milieu en zorgt het voor een rustige groei. Bij het gebruik van kunstmest krijg je een explosieve groei waardoor je slappe stengels kunt krijgen.

Een organische meststof die je prima kunt gebruiken voor het bemesten van een hortensia is de Rhodo, Azalea en hortensia bemesting van DCM. Dit product kun je gebruiken voor alle zuurminnende planten in je tuin waaronder ook heide, Camelia en Skimmia.

De meststof kun je gebruiken in de periode februari t/m oktober. Voor het bemesten heb je per 10m2 tussen de 0,8 en 1,2 kilogram meststof nodig.

Meststof met blauwmaker

Wil je een blauwe hortensia dan is het aan te raden om tuinturf rond om de plant te strooien. Hiermee creëer je een zure bodem waar blauwe hortensia’s behoeft aan hebben. Om de hortensia blauw te laten kleuren strooi je rondom de plant hortensia mest met blauwmaker.

Deze meststof bevat een aangepast meststof met aluin om hortensia’s te voorzien van een mooie diepblauwe kleur. In deze meststof is ook kalium toegevoegd wat zorgt voor een uitbundige bloei en mooie groene bladeren. De betreffende meststof werkt 100 dagen.

Hoe hortensia bemesten?

Het bemesten van een hortensia is geen moeilijke klus. Belangrijk is dat je wel moet weten wat je doet. Zo is de juiste dosering belangrijk waardoor je voorkomt dat de hortensia te weinig of juist te veel mest krijgt. Wanneer je te weinig bemesting geeft, heeft het bemesten van de hortensia nauwelijks effect. Een overschot van bemesting kan voor verbranding zorgen waardoor de plant schade oploopt.

Hoe je een hortensia moet bemesten staat vermeld op de verpakking van de meststof. Het aanbrengen van de meststof kun je het beste doen door een handje mestkorrels te strooien rondom de voet van de plant. De bemesting hoef je niet op de bladeren van de plant te strooien, dit kan zorgen voor schade aan het blad.

Na het strooien van de meststof rondom de voet van de plant, kun je de meststof lichtjes in harken. Deze meststof zal hierdoor beter worden opgenomen.

Hortensia water geven

Een mooie hortensia bereik je niet alleen met het geven van meststof. Naast het geven meststof is het voldoende water geven van de hortensia een van de factoren die bijdraagt aan de groei en bloei van je hortensia. In droge zomers en wanneer de hortensia in een pot staat mag je de plant gerust wat extra water geven.

Regelmatig kom ik in de zomer hortensia’s tegen die te weinig water hebben gekregen. De bladeren gaan bij deze hortensia’s slap hangen en verkleuren bruin. Ben je te laat met water geven dan kunnen ook de bloemen bruin verkleuren waardoor uitstraling van je hortensia hard achteruit gaat.

In de zomer wordt aanbevolen om de hortensia gemiddeld 2x per een week een extra watergift te geven. Let er tegelijkertijd ook weer op dat je hortensia niet te nat staat.

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>