Hortensia beschermen tegen de zon: Met deze tips voorkom je schade!

Je hortensia beschermen tegen de zon is iets wat je in de hete zomermaanden niet moet vergeten! Een hortensia is namelijk een plant die slecht tegen de felle zon kan. Wanneer de hortensia wordt blootgesteld aan de felle zon kan dit schade opleveren aan de hortensia. De schade kan er voor zorgen dat de uitstraling van de hortensia flink wordt aangetast.

Gelukkig zijn er enkele manieren om schade aan je hortensia door de zon te voorkomen. In dit artikel vertel ik je hoe je schade door de zon kunt herkennen en hoe je dit kunt voorkomen.

Hortensia beschermen tegen zon

Schade door de zon herkennen
Misschien dat je er al ervaring mee hebt dat de felle zon schade aan je hortensia heeft aangebracht. De felle zon kan namelijk schade aanbrengen aan zowel de bloemen als aan het blad.

In de zomermaanden is de hortensia als het goed is op z’n mooist. De felle zon kan al vroeg in het jaar roet in het eten gooien, waardoor bladeren en bloemen bruin worden. De rest van het seizoen blijf je dit meestal aan de hortensia zien.

Deze vroegtijdige bruinverkleuring kan voorkomen op alle soorten hortensia’s. Bij de witte hortensia valt de schade net wat meer op dan bij roze, blauwe of paarse hortensia’s. In het artikel ‘mijn hortensia wordt bruin’ vertel ik je meer over de bruinverkleuring van de bloemen.

Naast dat de bloemen verkleuren kan het blad ook verbranden. Verbranding aan het blad herken je aan bruine bladranden en opgekrulde bladeren. De hortensia is een bladverliezende plant dus in het nieuwe seizoen maakt deze weer frisgroene bladeren. Dit doet de hortensia als je geluk hebt ook soms al in hetzelfde seizoen.

Wanneer een hortensia is aangetast door de felle zon blijft deze meestal gewoon in leven. Wanneer je de hortensia in de zomermaanden voldoende water blijft geven, staat deze er volgend jaar weer prachtig bij.

Hoe hortensia beschermen tegen de zon?

Er zijn een aantal manieren om je hortensia tegen de felle zon te beschermen. Welke manieren dit zijn vertel ik je hieronder.

Hortensia’s tijdelijk in de schaduw zetten

Heb je hortensia’s in een pot staan en is deze pot niet al te zwaar? Verplaats de hortensia dan naar een plek in de schaduw of zet deze tijdelijk onder een overkapping. Door de hortensia te verplaatsen komt deze niet in aanraking met de felle zon en heeft de plant geen kans om te verbranden.

Na het heetst van de dag kun je de hortensia weer terug zetten op de plek waar deze stond.

Het tijdelijk verplaatsen van de hortensia’s is alleen mogelijk als deze in een pot staan. Bij hortensia’s in de volle grond gaat dit niet. Er zijn wel andere manieren om de hortensia’s in de volle grond te beschermen.

Parasol boven de hortensia’s

Een parasol plaatsen boven de hortensia’s kan bij hortensia’s in pot of in de volle grond. Het plaatsen van een parasol is een makkelijke manier om te voorkomen dat je hortensia’s met de felle zon in aanraking komen. Nog een parasol nodig voor om je hortensia’s te beschermen? Bij Bol.com zijn verschillende parasols momenteel in de aanbieding.

Bekijk het aanbod!

Vliesdoek aanbrengen

Een andere manier wat goed werkt is om vliesdoek aan te brengen over de hortensia’s. Een vliesdoek is erg licht van gewicht, waardoor de kans klein is dat je de bloemen of takken breekt. Ik raad je om het vliesdoek alleen op het heetst van de dag op de hortensia’s aan te brengen. In de avond kun je de vliesdoek weer van de hortensia’s afhalen.

Een vliesdoek werkt ook om een hortensia te beschermen tegen de vorst. Een vliesdoek heeft dus meerdere functies! Meer weten over hoe je hortensia’s kunt beschermen tegen de vorst? In het artikel ‘Hortensia beschermen tegen vorst’ vertel ik je hier meer over.

Bestel direct!

Hortensia verbrand door de zon, wat nu?

Is je hortensia verbrand door de zon? Dan is het erg lastig om de hortensia voor dit seizoen nog volledig te laten herstellen. Verbranding kun je dus beter vooraf voorkomen!

Wat je eens zou kunnen proberen is om de hortensia voldoende water + bemesting te geven. Door de hortensia voldoende water + bemesting te geven is de kans aanwezig dat de hortensia rond augustus/begin september nog wat nieuwe bladeren gaat vormen.

Watergeven

Op welk tijdstip geef jij de hortensia water? Wanneer je dit in de ochtend of avond doet, doe je dit op de juiste manier. Door in de ochtend of in de avond water te geven, wordt er minder water verdampt en neemt de hortensia dus meer water op.

Bemesten

Bemesting is voor een hortensia belangrijk. Een hortensia krijgt hierdoor frisgroen blad, wordt voller, krijgt meer bloemen en is beter bestand tegen ziekten en plagen.

Het bemesten van een hortensia kan prima met DCM Hortensiameststof. Bemesting rond juni/juli levert een positieve bijdrage aan de bladvorming. Mogelijk dat er in augustus nieuwe bladeren worden gevormd, zodat de aangetaste bladeren minder opvallen.

Heb je blauwe hortensia´s en wil je de blauwe kleur behouden? Dan raad ik je aan om een hortensiameststof incl. blauwmaker te kiezen. Neem je geen blauwmaker erbij dan is de kans aanwezig dat de hortensia’s van kleur gaan veranderen.

Bestel direct!

Aangetaste bloemen verwijderen

Zijn er bloemen aangetast? Dan mag je de bloemen eruit knippen. Door de bloemen eruit te knippen, zorg je er voor dat hortensia wat frisser oogt. Meer weten over het verwijderen van bloemen. In het artikel ‘Hortensia bloemen eruit knippen’ vind je meer informatie.

Hortensia verplanten

Dat je hortensia schade door de zon heeft opgelopen, wil vaak zeggen dat deze niet op de juiste standplaats staat. Overweeg eens om de hortensia te verplanten naar een wat meer schaduwrijkere plek in je tuin. Verplant de hortensia niet midden in de zomer maar doe dit in de periode najaar t/m voorjaar.

Kan je nog wat hulp en tips gebruiken bij het verplanten van je hortensia en wil je weten waar je nog even rekening mee met houden? Lees dan het artikel ‘Hortensia verplanten’.

Thijs
 

Hoi, ik ben Thijs en heb +10 jaar ervaring als hovenier. Met behulp van mijn tips probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen! Heb je vragen? Laat het gerust weten in een reactie!

>