Hortensia beschermen tegen vorst: Met deze tips voorkom je vorstschade!

De Hortensia staat bekend als een winterharde plant. Toch is het niet verkeerd om je Hortensia te beschermen tegen vorst. Zo voorkom je dat eventuele uitgelopen bloemknoppen bevriezen, waardoor je in de zomer een rijkere bloei krijgt. Staat je hortensia in een pot dan is bescherming aan te raden, omdat de grond waarin de hortensia staat kan bevriezen.

In dit artikel wordt duidelijk hoe je de Hortensia kunt beschermen tegen vorst, zodat je over enkele maanden weer kunt genieten van een prachtig bloeiende Hortensia.

Hortensia beschermen tegen vorst

Over de Hortensia

De Hortensia is een heester die in veel particuliere tuinen voorkomt. Het is een plant die in verschillende soorten en kleuren zijn sierwaarde vertoond. De meest voorkomende soorten, zijn wit, blauw, roze, rood en paars.

In de tuin wordt de Hortensia vaak in een groep aangeplant. In de zomermaanden zorgen deze Hortensia’s dan voor een mooie bloemenzee. Als solitaire heesters misstaat de Hortensia ook niet. Zo staat deze prima tussen een border met bodembedekkers.

De afgelopen zomers hebben we helaas gemerkt dat de warme zomers roet in het eten kunnen gooien aan deze langdurige bloei. Door de hitte kunnen de bloemen van de Hortensia bruin verkleuren als je zelf geen maatregelen neemt. In het artikel ‘Mijn Hortensia wordt bruin’, vertel ik je hier meer over hoe je dit kunt voorkomen.

Hortensia beschermen tegen vorst

De Hortensia is een plant die in principe best tegen wat vorst kan. Echter wanneer deze in een pot staat of wanneer de knoppen beginnen uit te lopen, kan deze vorstschade oplopen. Wil je in de zomer een rijk bloeiende hortensia dan is het beschermen zeker aan te raden! Hoe je dit kan doen wordt hieronder duidelijk.

Hortensia in pot

Planten in pot zijn altijd wat gevoeliger voor vorst. Dit kom omdat de grond waarin de plant staat kan bevriezen. De wortels kunnen dan geen vocht meer opnemen, waardoor takken en knoppen van de Hortensia kunnen verdrogen.

Een Hortensia in pot, zou je wellicht kunnen verplaatsen naar een kas of schuur. Dit is handig als je veel ruimte hebt, maar niet iedereen heeft voldoende ruimte om planten binnen te zetten. Je zou er dan voor kunnen kiezen om de Hortensia in te pakken met een thermobeschermhoes. Later vertel ik je meer over welke thermobeschermhoes geschikt is voor jouw Hortensia.

Hortensia in volle grond

Hortensia’s die in de volle grond staan geplant, zijn in de winter een stuk beter bestand tegen de vorst. Het is daarom niet persé noodzakelijk om deze hortensia’s te beschermen. LET OP! Vroeg in het voorjaar kan dit wel problemen opleveren. Wanneer de hortensia in de knoppen staat en er komt in het voorjaar vorst overheen, dan kan de plant hierdoor vorstschade oplopen. Het gevolg hiervan is dat de bloemknoppen bevriezen.

Onderstaande video laat zien waarom je hortensia’s bij vorst in het voorjaar moet beschermen.

Welke thermobeschermhoes?

Een thermobeschermhoes is een hoes die geschikt is om allerlei tuinplanten te beschermen tegen de vorst. Denk bijvoorbeeld aan een olijfboom, palmboom en oleander. Een thermobeschermhoes heb je in verschillende maten. Zo zijn er thermobeschermhoezen voor kleine planten, maar ook voor bijvoorbeeld grote palmbomen.

Naast dat de beschermhoes de plant beschermt tegen vorst, beschermt de beschermhoes ook tegen regen/hagel en vraat van vogels. De plant krijgt dankzij de beschermhoes voldoende vocht en licht, waardoor je de beschermhoes prima enkele maanden om de plant kan laten zitten. Vriest het niet meer dan kun je de beschermhoes van de plant halen en weer aanbrengen als het nodig is.

Misschien vraag je jezelf wel af welke maat beschermhoes je nodig hebt om jouw Hortensia of andere tuinplanten te beschermen.

Het is daarom belangrijk om eerst het formaat van de plant op te meten. Dit doe je door de hoogte van de plant en de diameter te meten.

Zelf heb ik mijn thermobeschermhoezen bij Biogroei besteld. Biogroei is een leverancier in biologische producten voor de tuin. Bij Biogroei worden 3 formaten beschermhoezen verkocht. Het gaat om de volgende maten:

  1. De kleinste maat heeft een breedte van 80 cm en is 100 cm hoog. De omtrek van de hoes is 160 cm en is geschikt voor planten met een diameter tot 50 cm. De beschermhoes beschikt over een trekkoord waarmee je de beschermhoes eenvoudig om de plant kunt aanbrengen. Het voordeel van deze beschermhoes is dat je bij het bestellen twee van deze beschermhoezen krijgt. Qua prijs is deze beschermhoes daarom voordelig.
  2. De middelste formaat heeft een breedte van 120 cm en is 180 cm hoog. De omtrek bedraagt 240 cm en is geschikt voor planten tot een diameter tot 76 cm. Zelf gebruik ik deze beschermhoes voor mijn olijfbomen. Net als de kleinste formaat beschermhoes, krijg je deze beschermhoes ook in tweevoud. Het enige verschil is dat deze beschermhoes naast een trekkoord ook een rits heeft. Dit vind ik zelf erg prettig!
  3. De grootste formaat beschermhoes heeft een breedte 200 cm en een hoogte van 240 cm. De omtrek is 400 cm en is geschikt voor planten met een diameter tot 128 cm. Dit is dus een flink formaat beschermhoes. Deze beschermhoes ontvang je niet in tweevoud maar per stuk. De beschermhoes heeft een trekkoord en een rits.
Bestel een beschermhoes!

Hortensia heeft vorstschade

Heeft jouw Hortensia vorstschade opgelopen door het koude weer? Wanneer alleen de bladeren bruin zijn geworden, hoef je jezelf meestal niet druk te maken. Later in het jaar trekt het bruine blad weer bij. Wanneer de takken zijn beschadigd is dit een ander verhaal.

Bevroren takken van de Hortensia kunnen zwart verkleuren. De takken zullen niet meer uitlopen, waardoor je deze het beste weg kunt snoeien. Snoei de bevroren takken terug tot net boven de bovenste groene knop. Je Hortensia zal vanaf hier weer uitlopen.

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen! Heb je vragen? Laat het gerust weten in een reactie!

>