Hortensia bloeit niet: Dit zijn 5 mogelijke oorzaken waarom je hortensia niet bloeit!

De hortensia is een prachtige plant als deze tenminste bloeit. Bloeit jouw hortensia niet dan is hier waarschijnlijk een reden voor. Mogelijk ligt het aan het snoeien, standplaats of heeft deze een te kort aan voeding. In principe zou een hortensia elk jaar moeten bloeien. Toch kan de hortensia het ene jaar wat meer bloeien dan het andere jaar.

In dit artikel worden 5 mogelijke oorzaken beschreven waarom jouw hortensia niet bloeit. Als je de reden weet is het tijd om actie te ondernemen, zodat jouw hortensia er volgend jaar weer prachtig bij staat!

Hortensia bloeit niet

Bloeitijd hortensia

De bloeitijd van de hortensia is afhankelijk van de hortensia soort. Er zijn wel honderden verschillende hortensia soorten. Over het algemeen bloeien hortensia’s in het voorjaar en zomer. Enkele soorten bloeien slechts enkele weken, terwijl de Hydrangea ‘Forever & Ever’ het wel enkele maanden (april t/m november) bloeit.

Een hortensia bloeit ieder jaar. De afgelopen zomers hebben we gezien dat veel hortensia’s wat korter bloeien vanwege de hitte. Door de zon en hitte wordt de hortensia bruin waardoor de sierwaarde van de plant snel verloren gaat. Gelukkig is er een manier om dit te voorkomen. In het artikel ‘Mijn hortensia wordt bruin’ geef ik je hiervoor enkele tips die je kunt toepassen.

Redenen waarom hortensia niet bloeit

Bloeit je hortensia niet? Mogelijk is één van de onderstaande redenen de oorzaak.

Bevroren bloemknoppen door vorst

De hortensia is een plant die redelijk bestand is tegen vorst. De vorst in het voorjaar kan voor een hortensia toch gevaarlijk zijn.

In het voorjaar beginnen de (bloem)knoppen van de hortensia uit te lopen. Een late nachtvorst kan deze jonge (bloem)knoppen beschadigen. In het ergste geval bevriezen de bloemknoppen en krijg je niet of nauwelijks bloemen in je hortensia.

Het bevriezen van de bloemknoppen kun je voorkomen door de hortensia te beschermen tegen de vorst. Dit kun je doen door hortensia’s in pot binnen te zetten in een garage, tuinhuis of kas. Planten in de volle grond kun je beschermen door een thermobeschermhoes aan te brengen. In het artikel ‘hortensia beschermen tegen vorst’ vertel ik je hier meer over.

Verkeerde snoei

In de tuinen kennen we verschillende soorten hortensia’s. De bekendste zijn misschien wel de boerenhortensia, hortensia Annabelle en de pluimhortensia.

Het zijn allemaal hortensia soorten die ieder hun eigen manier van snoei vragen. Bij het snoeien van de boerenhortensia wil het nog wel eens verkeerd gaan door de takken tot de grond af te knippen.

De meeste boerenhortensia soorten bloeien op meerjarig hout, waardoor de hortensia de bloei voor een jaar overslaat. Er worden dan wel gewoon nieuwe scheuten gevormd, maar zonder bloemknop.

Bloeit jouw hortensia niet en heb je deze het afgelopen jaar tot de grond afgeknipt? Mogelijk is het verkeerd snoeien dan de oorzaak dat jouw hortensia niet bloeit.

Volgend jaar kun je jouw hortensia weer laten bloeien door de hortensia op de juiste manier te snoeien. Dit doe je door dood hout uit de hortensia te verwijderen en 1/3 van de takken uit te dunnen.

Te weinig zonlicht

Een van de oorzaken waarom een hortensia niet bloeit is door te weinig zonlicht. Sommige hortensia’s houden van wat zonnigere standplaatsen terwijl andere hortensia’s graag in de schaduw groeien.

Staat jou hortensia op een plek waar weinig licht aanwezig is door bijvoorbeeld een boom, dan kan dit de reden zijn waarom jouw hortensia niet bloeit.

Dit probleem is eenvoudig op te lossen door de hortensia te verplanten naar een standplaats waar meer licht is. Bij het verplanten zijn er wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Zo is het belangrijk dat je dit op het juiste tijdstip doet. Het liefst in het najaar of vroeg in het voorjaar.

In het artikel hortensia verplanten, leg ik je uit hoe je dit het beste kunt doen.

Droogte

Als er een plant is die laat merken dat hij te droog staat, dan is het wel de hortensia. De bladeren van de plant gaan dan slap hangen, waardoor de plant er treurig bij staat. Het is dan belangrijk om de plant direct water te geven.

In het voorjaar gaat de plant zijn bloemknoppen ontwikkelen. Krijgt de hortensia in het voorjaar al te maken met droogte dan kan het zijn dat de hortensia zijn energie gaat steken in het overleven. Hierbij kan het zijn dat de plant het ontwikkelen van bloemknoppen achterwegen laat. Het gevolg is dat de plant een jaar niet bloeit.

Om dit te voorkomen is het belangrijk om de hortensia van voldoende vocht te voorzien. Bovenstaand probleem komt vooral vaak voor bij hortensia’s in potten.

In potten kunnen hortensia’s minder vocht opnemen dan hortensia’s in de volle grond. Geef daarom hortensia’s in pot wat extra water.

Bemesting

Het bemesten van de hortensia is iets wat vaak wordt vergeten of niet wordt gedaan. Erg jammer want wanneer je een hortensia bemest, zie je hiervan ook direct het resultaat.

Een hortensia die bemesting heeft gekregen is vaak voller en bloeit rijker en langer. Hiernaast is het blad van de hortensia groener van kleur.

Je hortensia bemesten kan met speciale hortensiabemesting. Zelf gebruik ik DCM hortensia meststof. Deze meststof pas ik twee keer per jaar toe. De eerste bemestingsgift geef ik rond maart/april. De tweede bemestingsgift rond juni/juli.

Ik merk dat dit een positief effect heeft op mijn hortensia’s en raad je daarom aan om dit ook te doen.

Naast dat de hortensia mooier en rijker bloeit, wordt deze ook minder gevoelig voor ziekten en plagen.

De DCM hortensiameststof is naast hortensia’s ook geschikt voor andere zuurminnende planten waardoor je ze ook kunt toepassen bij Rhododendrons, Azalea’s en winterheide.

Bestel hortensia meststof

 

Voor blauwe hortensia’s raad ik je aan om een andere meststof te gebruiken, zodat de hortensia zijn blauwe kleur blijft behouden. Blauwe hortensia’s staan er om bekend dat ze na verloop van tijd roze kunnen verkleuren. Om de blauwe kleur te behouden kun je hortensiamest + blauwmaker bestellen.

 

 

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen! Heb je vragen? Laat het gerust weten in een reactie!

>