Hortensia bloemen eruit knippen: Wanneer mag je dit doen?

De oude Hortensia bloemen eruit knippen is een klus die jaarlijks moet gebeuren. Maar wanneer kun je dit nu het beste doen? Moet je wachten tot na de vorst of kun je de bloemen van een hortensia altijd eruit knippen?

In dit artikel vertel ik je wanneer je de bloemen van de Hortensia kunt verwijderen en hoe je dit het beste kunt doen. Hiernaast geef ik je nog enkele tips, zodat jouw hortensia volgend jaar mooiere bloemen krijgt en niet meer bruin verkleuren tijdens een warme zomer.

Hortensia bloemen eruit knippen

Over de Hortensia

De hortensia is een geliefde tuinplant dankzij zijn relatief lange en mooie bloei. Het is plant die kan bloeien in verschillende kleuren, bijvoorbeeld roze, wit, paars, rood of blauw. Een blauw bloeiende hortensia vraagt wel wat extra aandacht om deze kleur te krijgen of te behouden. In het artikel over blauwe hortensia’s vertel ik je hier meer over.

In de tuinen kennen we verschillende soorten hortensia’s. Naast de bolvormige hortensia’s heb je ook de pluimhortensia of zelf een hortensia met blad lijkend op de eikenblad. Deze hortensia wordt daarom ook niet voor niets de eikenbladhortensia genoemd.

In het voorjaar en zomer kunnen we van de meeste hortensia’s genieten van de prachtige bloei. Bij sommige hortensia soorten, zoals de Forever & Ever kunnen we ruim 6 maanden genieten van de bloei.

Toch komt bij iedere hortensia het moment dat de bloemen uitgebloeid raken. De afgelopen zomers soms erg snel vanwege de hitte. Maar wat doe je nu met de uitgebloeide bloemen? De sierwaarde van de plant is grotendeels verloren, dus aan jou de keus om de bloemen eruit te knippen of juist nog even aan de plant te laten.

Wanneer hortensia bloemen eruit knippen?

Wanneer nu de beste tijd is om hortensia bloemen eruit te knippen, zijn de meningen over verdeeld. De ene hovenier zegt dat je ze pas het beste na de vorstperiode in het voorjaar mag snoeien, terwijl de andere hovenier misschien zegt dat je de hortensia altijd mag snoeien.

In principe kun je de hortensia bloemen er altijd uit knippen. Zelf in de zomer worden hortensia bloemen er regelmatig uit geknipt. De bloeiende bloemen van de hortensia zijn erg geliefd om binnen in een vaas te zetten. Je mag dus gerust een stengel van de hortensia afknippen.

Direct wanneer de bloemen zijn uitgebloeid, mag je de uitgebloeide bloemen ook eruit knippen. Sommige tuinliefhebbers vinden dit er netter uit zien. De hortensia wordt dan gesnoeid bij het winterklaar maken van de tuin.

Wat ook vaak gebeurt is dat de bloemen pas in het voorjaar worden verwijderd. Ik raad je aan om hier niet al te lang mee te wachten. Want wanneer de hortensia in het voorjaar weer nieuwe bloemen vormt, gaat het verwijderen van de uitgebloeide bloemen vaak wat lastiger.

Hoe hortensia bloemen eruit knippen?

De manier hoe je de hortensia bloemen eruit knipt, is misschien wel belangrijker dan de periode waarin je dit doet. Knip bij een boerenhortensia niet zomaar alle takken tot de grond weg. Afhankelijk van de soort geven ze het jaar erop niet of nauwelijks bloemen.

Natuurlijk mag je best enkele takken tot de grond wegknippen, dit wordt juist ook aangeraden om dit tijdens het snoeien bij 1/3 van de takken te doen.

Als we het hebben over het verwijderen van de bloemen, dan kun je deze bloemen het beste zo hoog mogelijk afknippen. Je kunt hiervoor het beste een snoeischaar gebruiken.

Onderstaande video laat zien hoe je dit doet.

Hoe haal je het maximale uit jouw hortensia?

De hortensia vraagt wat extra aandacht als je het maximale uit jouw hortensia wil halen. Door met bepaalde dingen rekening te houden, zorg je er voor dat je mooiere bloemen krijgt en dat ze langer bloeien. Hieronder vertel ik je hoe.

Bemesten

Bemesten van de hortensia is iets wat niet altijd wordt gedaan. Erg jammer want bemesting zorgt er voor dat de bloemen er mooier uit zien, het blad donkergroen kleurt en dat de hortensia langer bloeit. Gebruik bij bemesten organische meststoffen die speciaal voor hortensia’s geschikt zijn. Deze speciale meststoffen bevatten de voedingswaarden die een hortensia nodig heeft.


Let op: voor blauwe hortensia’s gebruik je deze hortensiameststof + blauwmaker. Gebruik je een andere meststof dan is de kans vrij groot dat de hortensia roze verkleurd.

Jaarlijks pas je twee bemestingsrondes toe. De eerste bemestingsgift pas je toe rond maart/april. De tweede bemestingsgift geef je rond juni/juli.

Watergeven

Als er een plant is die behoeft heeft aan water dan is het wel de hortensia. Je hebt vast wel eens gezien dat de hortensia tijdens warme zomerdagen slap hangt. Geef de hortensia dan direct water. Bij voorkeur in de avond of in de ochtend, zodat er minder water verdampt.

Wacht je te lang met water geven, dan zullen de bloemen van de hortensia sneller uitgebloeid raken. Heb je een hortensia in een pot staan? Dan heeft deze vaker water nodig dan een hortensia in de volle grond.

Beschermen tegen de zon

De afgelopen zomers waren erg warm. Tijdens enkele warme dagen zijn veel bloemen van hortensia’s verbrand. Voornamelijk witte hortensia’s kleurden erg snel bruin. In veel tuinen heeft de hortensia daarom maar een korte tijd (mooi) gebloeid.

Gelukkig is er wel wat te doen om hitte schade tijdens de warme dagen te voorkomen. In ons artikel ‘Hortensia wordt bruin’ wordt verteld wat je kunt doen om schade door hitte te voorkomen.

Wanneer jouw hortensia meerder jaren schade heeft opgelopen door de hitte, kun je overwegen om de hortensia te verplanten op een plek waar het minder warm wordt. Verplant de hortensia dan wel in het najaar.

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>