1

Hortensia combineren met siergras: is dit een goed idee?

Hortensia met siergras combinerenBen je benieuwd of het combineren van een hortensia met siergras een goed idee is? Ik kan je vertellen dat ik er goede ervaringen mee heb. Belangrijk is wel dat je de juiste siergrassen toepast, zodat de hortensia het beste tot zijn recht komt.

In dit artikel vertel ik je welke siergrassen prima te combineren zijn met hortensia’s. Zo moet een siergras goed matchen met een hortensia en moet de hortensia natuurlijk wel zichtbaar blijven als je siergrassen aanplant. Na het lezen van dit artikel weet jij welke planten de perfecte match vormen.

Over hortensia

Hortensia’s heb je in verschillende soorten en kleuren. De meest voorkomende kleuren zijn wit, roze, blauw, rood en paars. Vaak zijn de hortensia’s bolvormig. Naast de bolvormige hortensia’s zijn er ook pluimhortensia’s en eikenblad hortensia’s. Tegen schuttingen en muren wordt vaak de klimhortensia toegepast.

Al deze hortensia’s laten zich goed combineren met siergrassen. Zelf ben ik erg fan van witte hortensia’s omdat deze met alle siergrassen goed te combineren zijn.

Hortensia’s groeien het liefst op plekken in de schaduw of halfschaduw. Wanneer de hortensia in de volle zon staat, kan deze op een hete zomerdag verbrandingsschade oplopen. De bloemen worden dan bruin van kleur en de bladeren krijgen bruine bladranden. In het artikel ‘mijn hortensia wordt bruin’ vertel ik je hier meer over.

Hortensia combineren met siergras

Een hortensia combineren met siergras kan voor een goede match zorgen. Belangrijk hierbij is dat je kiest voor de juiste siergras. Elke siergras heeft zo zijn eigen kenmerken. De ene siergras heeft sierwaarde vanwege zijn bloei. De andere siergras weer vanwege zijn kleur. Het is zelfs mogelijk om meerdere siergrassen te combineren met de hortensia. Onderstaand wordt duidelijk welke siergras je kunt combineren met een hortensia.

Pennisetum of lampenpoetsergras

Lampenpoetersgras heet niet voor niets lampenpoetersgras. De plant bloeit aan het eind van de zomer met pluimen die op een lampenpoetser lijken. Een lampenpoetser werd vroeger vaak gebruikt om olielampen schoon te maken.

Lampenpoetersgras heb je in verschillende variëteiten. De bekendste variëteiten zijn de Pennisetum alopecurioides ‘Hameln’ en Pennisetum alopecurioides ‘Little Bunny’. Het grootste verschil tussen deze twee variëteiten is de hoogte.

De Pennisetum alopecurioides wordt ongeveer 60 tot 80 centimeter hoog. De Pennisetum alopecurioides ‘Little Bunny’ ongeveer 30 tot 40 centimeter. Afhankelijk van de hoogte van de hortensia kun je een keuze maken tussen deze twee soorten.

Zo wordt de hogere soort vaak achter de hortensia’s geplant als de hortensia’s wat lager blijven. Zijn de hortensia’s wat hoger dan wordt de Pennisetum vaak voor de hortensia geplant.

Het mooist komt deze plantencombinatie tot zijn recht in de augustus. De hortensia en de Pennisetum staan dan tegelijk in bloei.

Pennisetum is in de aanschaf vrij voordelig. Per vierkante meter worden ongeveer 7 tot 9 planten aangeraden.

Hortensia met siergras combineren

Bestel direct!

Festuca glauca – blauw schapengras

Wil je wat meer kleur in je tuin? Dan doe je er goed aan om de Festuca Glauca aan te planten. Deze siergras is blauw van kleur en wordt afhankelijk van de variëteit 15 tot 40 centimeter hoog.

Vaak zie je dat de Festuca glauca gecombineerd wordt met wit kleurige hortensia’s. De blauwe kleur combineert namelijk er goed met de witte bloemen.

De Festuca glauca heb je in verschillende soorten. Wil je een soort met een diepblauwe kleur dan kun je het beste kiezen voor de Festuca glauca ‘Elijah Blue of Festuca glauca ‘Intense’ Deze soorten worden ongeveer 30 tot 40 centimeter hoog.

Voor een lagere soort kun je kiezen voor Festuca glauca ‘Azurit’. Deze soort wordt ongeveer 15 centimeter hoog.

De Festuca glauca wordt vaak aangeplant vóór een rij hortensia’s. Je ziet deze soort ook regelmatig als onderbeplanting bij een hortensia op stam.

Hortensia met siergras combineren

Bestel direct!

Carex – Zegge

Een andere plant die vaak gecombineerd wordt met een hortensia is Carex. Vaak worden hiervoor enkele wintergroene variëteiten gebruikt, zoals de Carex morrowii ‘Ice Dance’ of de Carex morrowii ‘Variegata’.

Carex wordt ongeveer 40 centimeter hoog en biedt dankzij zijn groene kleur ook in de wintermaanden voor veel sierwaarde in de tuin. In de winter ziet een hortensia er maar vaak saai uit. Door Carex ertussen te planten blijft er toch nog wat kleur in de border.

Regelmatig zie je dat Carex wordt gecombineerd met een pluimhortensia. De plant kan voor de hortensia worden geplant maar ook er tussen.

Hortensia met siergras combineren

Bestel direct!

Lirope muscari – leliegras

Lirope muscari is ook een leuke plant om te combineren met een hortensia. De plant bloeit afhankelijk van de variëteit paars of wit. Bij een witte hortensia staat de paarse kleur (Liriope muscari ‘Moneymaker) erg leuk. Bij een paars of blauwe hortensia zou ik eerder gaan voor de witte kleur (Liriope muscari ‘Monroe White’).

De Liriope wordt ongeveer 30 tot 40 centimeter hoog en staat erg goed voor een rij met hortensia’s. Eventueel kan deze ook gecombineerd worden met de Pennisetum ‘Little Bunny’. Zo blijft je tuin kleurrijk en gevarieerd.

Hortensia met siergras combineren

Bekijk het aanbod!

Welke planten kun je nog meer combineren met een hortensia?

Naast siergrassen kun je de pennisetum nog combineren met andere planten. Enkele van deze planten geef ik hieronder voor je weer.

 

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

  • Martine Kooi schreef:

    Dank, leuk artikel. Ik was op zoek naar deze combinatie en weet nu welke keuzes ik kan maken!

  • >