Hortensia hangt slap: Zo red je jouw hortensia!

Hangt jouw hortensia in het voorjaar of zomer slap? Onderneem dan snel actie om jouw hortensia te herstellen of misschien wel te redden. Wacht je te lang met actie ondernemen dan kan de hortensia schade oplopen of het zelfs niet overleven.

In dit artikel lees je wat de mogelijke oorzaken zijn, waarom de hortensia slap hangt en wat je hier tegen kunt doen. Twijfel je nog of jouw hortensia te redden valt, ook hier hebben we een antwoord op.

Hortensia hangt slap

Waarom hangt mijn hortensia slap?

De periode waarin een hortensia vaak slap hangt is in de zomer. De reden dat een hortensia slap hangt kent de volgende oorzaken:

  1. Te weinig water
  2. Te veel verdamping

Te weinig water

Hortensia’s staan er om bekend dat ze in droge en warme periodes veel water nodig hebben. Wanneer ze een te kort aan water hebben, laten ze dit ook direct zien door slap te gaan hangen.

Het ziet er misschien ernstig uit, maar vaak is dit nog geen reden tot paniek. Door je hortensia wat water te geven, zal deze weer erg snel weer herstellen.

Het beste tijdstip om de hortensia water te geven, is in de ochtend of wat later in de avond. In de ochtend en avond verdampt er namelijk minder water.

Belangrijk om nog even te weten is dat je niet te lang moet wachten met het geven van water. Door te lang te wachten met watergeven gaat de kwaliteit van de hortensia achteruit en kunnen de bloemen bruin worden. De hortensia ziet er dan het gehele jaar minder florissant uit.

Te veel verdamping

Heb je jouw hortensia toch voldoende water gegeven en hangt de hortensia alsnog slap? Mogelijk is dan te veel verdamping een probleem. Dit komt vooral voor op warme zomerdagen. Meestal trekt de slaphangende hortensia in de avond uren weer bij.

Een teveel aan verdamping kun je voorkomen door op warme zomerdagen een parasol boven de planten te plaatsen.

Hortensia hangt slap na verplanten

Regelmatig horen we ook dat een hortensia slap gaat hangen als deze net is verplant. Een hortensia kun je het beste verplanten in de periode najaar t/m vroeg in het voorjaar. In het artikel ´Hortensia verplanten´ lees je hier meer over.

Een hortensia die kort geleden is verplant heeft voornamelijk in het voorjaar en zomer wat extra water nodig. De wortels kunnen dat beetje extra water nog niet zelf uit de bodem halen. Geef na het verplanten de hortensia met grote regelmaat water.

Verder raad ik je aan om bij het (ver)planten van de hortensia aanplantgrond of tuinturf te gebruiken. Het zorgt naast de ideale bodemomstandigheden voor de plant ook er voor dat de hortensia langer vocht vast kan houden.

Verplant je de hortensia genoodzaakt in de zomer. Dan is het goed om de takken van de hortensia tot net boven de grond af te knippen. Zo verbruikt de plant minder water voor het vormen van blad en bloemen en steekt deze zijn energie in het vormen van wortels. De kans dat de hortensia succesvol aangroeit is dan groter!

Waarschijnlijk slaat je hortensia door het terugsnoeien van de takken wel een bloeiseizoen over. In het artikel ´Hortensia bloeit niet´ vertel ik je hier meer over.

Is mijn hortensia nog te redden?

Twijfel je nog of jouw hortensia te redden is? Wat je kunt doen is tijdens droogte de plant flink wat water te geven. Ben je te laat geweest met het geven van water dan hoeft jouw hortensia niet persé dood te zijn.

Vaak zien we dat de hortensia er één jaar slecht bij staat met voornamelijk weinig blad en bruine bloemen. Het jaar erop is de hortensia weer hersteld en oogt hij weer redelijk gezond.

Bruine bloemen in je hortensia kunnen naast droogte ook komen door de hitte en zon. In het artikel ´Hortensia wordt bruin´ vertel ik je hier meer over. Alle kleuren hortensia´s kunnen hier last van krijgen. Wat me opvalt is dat vooral witte hortensia´s hier last van kunnen hebben als je geen maatregelen treft.

Om te checken of jouw hortensia nog in leven is, kun je met een snoeischaar of mesje een stukje van een tak afschrapen. Is de tak van binnen nog groen dan zit er leven in de plant. Is de tak van binnen bruin dan is de tak dood.

Let op: Bij een hortensia kan het zijn dat er enkele takken dood zijn, terwijl andere takken nog in leven zijn. Eén bruine tak wil dus niet gelijk zeggen dat de hortensia dood is.

Hortensia’s ondersteunen

Een ander ‘probleem’ die we vaak bij hortensia’s tegen komen is dat de takken (slap) gaan hangen. Dit komt voornamelijk voor bij de Hydrangea arborescens ‘Annabelle’. Deze plant staat bekend om zijn grote witte bollen.

Door het gewicht van deze bloemen, kunnen de takken gaan hangen. Een plantensteun plaatsen is een goede oplossing om hangende takken te voorkomen. In het artikel ´Hortensia ondersteunen` vertel ik je hoe en waarmee je de hortensia kunt ondersteunen.

Thijs
 

Hoi, ik ben Thijs en heb +10 jaar ervaring als hovenier. Met behulp van mijn tips probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen! Heb je vragen? Laat het gerust weten in een reactie!

>