Hortensia verplanten: Wanneer en hoe pak je dit het beste aan?

Soms kan het wel eens nodig zijn om een hortensia te verplanten. Misschien omdat ze deze te groot is geworden of omdat deze op een andere plek in de tuin beter staat. Het kan ook zijn dat de struik in de weg staat. Het wegdoen van de hortensia is jammer, waardoor deze vaak een nieuw plekje in de tuin krijgt.

De hortensia is een plant die zich prima laat verplanten. Het beste is om dit wel in een bepaalde periode te doen waardoor de kans groter is dat de hortensia succesvol aangroeit. Welke tijd dit is en hoe je de hortensia het beste kunt verplanten, lees je in dit artikel.

Hortensia verplanten

Over de hortensia

Hortensia’s zijn er in allerlei soorten. De meest voorkomende hortensia’s zijn de Hydrangea macrophylla (boerenhortensia) en de Hydrangea arborescens ‘Annabelle’ ( Hortensia annabelle). De hortensia’s lijken misschien wel wat op elkaar, maar vragen ieder toch hun eigen verzorging als het om snoeien gaat.

Bij het verplanten van deze hortensia worden soms de takken tot net boven de grond afgeknipt. Dit heeft gevolgen voor de bloei van de hortensia.

De meeste boerenhortensia’s bloeien op meerjarig hout. Bij het tot de grond afknippen van de takken zal deze hortensia het jaar erop niet bloeien.

De Hydrangea arborescens ‘Annabelle’ is een bloeier op eenjarig hout. Bij het afknippen van de takken geeft deze hortensia het jaar erop gewoon weer bloemen.

Wanneer een hortensia verplanten

De beste tijd om een hortensia te verplanten is in de maanden maart en april. De hortensia heeft dan nog geen blad. De plant kan dan zijn energie steken in het ontwikkelen van de wortels. In het najaar is ook mogelijk om een hortensia te verplanten. Doe dit niet wanneer het vriest! De plant kan hierdoor vorstschade oplopen en zelfs doodgaan.

Hortensia verplanten in de zomer

Het kan wel eens voorkomen dat het noodzakelijk is om een hortensia in de zomer te verplanten. De aangroei kans van de hortensia is in de zomer erg klein .Mocht je niet kunnen wachten tot de herfst dan kun je toch een poging wagen om de hortensia in de zomer te verplanten.

Om de verdamping te beperken, kun je de takken tot net boven de grond afknippen. De plant verdampt hierdoor minder water, waardoor de kans groter is dat plant aangroeit. In het geval van de meeste boerenhortensia soorten zal deze het jaar erop niet of nauwelijks bloemen geven.

Vergeet niet de plant de komende weken/maanden voldoende water te geven. LET OP! De kans op een succesvolle aangroei van de hortensia is een stuk kleiner. Verplant je hortensia in de zomer alleen als het echt noodzakelijk is.

Hoe hortensia verplanten?

Voor je een hortensia gaat verplanten, moet je eerst goed nadenken over de standplaats. Misschien wordt de hortensia een stuk groter en heeft deze in de toekomst daarom veel ruimte nodig.

Een ander ding waar je rekening mee moeten houden is of de hortensia in de schaduw of in de zon komt te staan. Een hortensia heeft altijd een beetje zon nodig dus een standplaats in de volledige schaduw is niet aan te raden. Witte hortensia’s staan liever niet de hele dat in de volle zon. Dit kan zorgen voor bruine vlekken in de bloemen. In het artikel over ‘mijn hortensia wordt bruin’ vertel ik je hier meer over.

Wanneer je een geschikt plek in je tuin gevonden hebt, kun je beginnen met het verplanten van de hortensia. De oudere hortensia kun je het makkelijkste uitgraven met een spade. Een spade is net wat scherper dan een gewone schop, hierdoor kun je beter de wortels van de hortensia doorsteken. Het uitgraven van de hortensia gaat het makkelijkste door met de spade rondom de hortensia te steken.

Bekijk hier de beste spade voor het uitgraven van een hortensia. 

Wanneer je de hortensia uit de grond hebt kunnen krijgen, is het zaak om de hortensia zo snel mogelijk op de gewenste plek te planten. Laat je de hortensia enkele uren boven de grond liggen, dan kunnen de wortels uitdrogen. Het gevolg hiervan is dat de plant doodgaat.

Op de plek waar de hortensia moet komen graaf je een plantgat welke ongeveer 1/3 groter is dan het wortelgestel van de hortensia. Vervolgens zet je de hortensia in het plantgat. Het plantgat kun je aanvullen met Vivimus aanplantgrond of met tuinturf. Vivimus aanplantgrond of tuinturf kun je mengen met de bestaande grond. Druk de grond goed aan.

Na het verplanten van de hortensia moet je deze altijd van voldoende water voorzien. De wortels zijn door het verplanten beschadigd en hebben wat extra hulp nodig om te herstellen.

Hulpmiddelen tijdens het verplanten

Voor het succesvol planten van een hortensia heb je een aantal hulpmiddelen nodig.

  1. Een spade voor het uitgraven van de hortensia. Tevens kun je met de spade een plantgat maken op de nieuwe standplaats.
  2. Snoeischaar voor het terugsnoeien van de hortensia.
  3. Vivimus aanplantgrond: Dit zorgt ervoor dat de hortensia beter aangroeit. Vivimus aanplantgrond stimuleert de wortelgroei van de hortensia en zorgt er voor dat het vocht beter wordt vastgehouden. Net na het verplanten van de hortensia is dit erg belangrijk.

Bestel hier Vivimus aanplantgrond (gratis thuis bezorgd).

  1. In plaats van Vivimus universeel zou je ook kunnen kiezen voor tuinturf. Tuinturf is zuurder dan Vivimus aanplant grond. Voornamelijk bij blauwe hortensia’s is tuinturf aan te raden. Deze hortensia’s verlangen naar een zuurdere grond. Wil je graag blauwe hortensia’s? In het artikel blauwe hortensia’s vind je meer informatie.

Bestel hier Vivimus aanplantgrond (gratis thuis bezorgd).

Hortensia in pot verplanten

Een boerenhortensia is een plant die ook vaak in potten wordt gehouden. Na verloop van tijd kan het zijn dat de plant te groot wordt voor de pot of dat je de hortensia toch liever in de volle grond hebt staan. Een hortensia in pot laat zich goed verplanten naar de volle grond of naar een grotere pot.

Het verpotten van de hortensia is om de 3 tot 5 jaar nodig. De wortelkluit in de pot wordt steeds groter en heeft na verloop van tijd te weinig ruimte. Je kunt dan bovenstaande opties aanhouden door een grotere pot te kopen of om de hortensia in de volle grond te planten.

Wil je de hortensia toch graag in dezelfde pot behouden, dan kun je overwegen om wortelsnoei toe te passen. Wortelsnoei kun je toepassen door de hortensia uit de pot te halen en ongeveer 33% van de wortels terug te snoeien. Zorg er wel voor dat je de wortels rondom de hortensia gelijkmatig terug knipt. Vervolgens kun je de hortensia weer terug planten in de pot. Het beste tijdstip om dit te doen is in de maanden maart-april.

Verplanten omdat hortensia gaat hangen

In de praktijk kom ik soms situaties tegen waarbij mensen graag de hortensia ‘Annabelle’ verplant willen hebben, omdat deze gaat hangen. In plaats van verplanten, zou je er voor kunnen kiezen om de hortensia iets minder diep terug te snoeien of om een plantensteun te gebruiken. Door de hortensia minder diep terug te snoeien, creëer je sterkere takken. In het artikel hortensia’s ondersteunen lees je hoe je de hortensia het beste kunt ondersteunen.

Wil je liever geen hortensia’s ondersteunen, dan kun je overwegen om de Hydrangea arborescens ‘Strong Annabelle’ aan te planten. Deze lijkt qua uiterlijk veel op de normale hortensia annabelle, maar is zo gekweekt dat deze niet gaat hangen.

Thijs
 

Hoi, ik ben Thijs en heb +10 jaar ervaring als hovenier. Met behulp van mijn tips probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen! Heb je vragen? Laat het gerust weten in een reactie!

>