Hortensia wordt bruin: Wat kun je er tegen doen?

Eindelijk, het is zomer en de hortensia staat vol in bloei. Lekker genieten dus van jouw tuin. Maar ineens valt het je op dat de bloemen van de hortensia bruin worden. Erg jammer omdat deze bruine plekken de uitstraling van de hortensia verpesten. Heeft jouw hortensia bruinen bloemen, dan zullen deze in de huidige bloeiperiode niet meer volledig hun kleur terugkrijgen.

In dit artikel lees je hoe de bruine plekken ontstaan en wat je er tegen kunt doen om dit te voorkomen. Hierdoor verklein je de kans dat de hortensia volgend jaar weer bruine plekken krijgt.

Hortensia wordt bruin

Waarom krijgt mijn hortensia bruine bloemen?

Dat een hortensia ineens bruine plekken krijgt in de bloemen, is erg jammer. Het kan namelijk meerdere redenen hebben dat de bloemen bruin verkleuren. De meest voorkomende redenen lichten we aan je toe.

Hitte en zon

Eén van de meest voorkomende reden is door de hitte en zon. Vaak komt dit voor in de zomermaanden wanneer het 30+ graden Celsius. Een hortensia is erg gevoelig voor hitte en zon, waardoor de bloemen bruin gaan verkleuren. Voornamelijk witte hortensia’s zijn hier extra gevoelig voor. Verderop in dit artikel geven we je een aantal tips wat je kunt doen om de bruinverkleuring te voorkomen of te beperken als gevolg van hitte en zon.

Uitgebloeid

De bruine bloemen kunnen ontstaan doordat de hortensia uitgebloeid raakt. Meestal raakt deze uitgebloeid in het najaar. Het is dus heel normaal dat de bloemen dan bruin verkleuren. Later zal de hortensia ook het blad verliezen. Enkele maanden later in het voorjaar krijgt de hortensia weer blad en nieuwe frisse bloemen.

Te weinig water

Een reden dat de bloemen bruin verkleuren, kan ook komen doordat de hortensia te weinig water heeft gekregen. Als dit het geval is, dan merk je dat het blad ook bruin verkleurt en slap gaat hangen. Het is dan erg belangrijk om de hortensia voldoende water te geven, zodat deze zich mogelijk nog kan herstellen. Doe dit het liefst in de vroege morgen of in de avond. Hierdoor verdampt er minder water en kan de hortensia meer water opnemen.

Regen

Veel regen kan er ook voor zorgen dat de bloemen van de hortensia bruin verkleuren. Wanneer een hortensia in een pot staat, zou je deze in een regenachtige periode even onder een afdakje kunnen zetten. In de tuin kun je hier vrij weinig tegen doen. Valt er veel regen na een droge periode dan is dit juist goed voor de hortensia. In de droge zomers heeft de hortensia het namelijk erg zwaar.

Wat kun je er tegen doen?

Er zijn een aantal manieren om iets te doen tegen de bruinverkleuring van de hortensia. Onderstaand geven we een aantal tips.

Hortensia verplaatsen

Heb je een hortensia op een plek staan waar deze al enkele jaren bruin verkleurt door de hitte. Overweeg dan eens om de hortensia te verplanten, bijvoorbeeld op een plek in de schaduw. In veel tuinen is dit een succesvolle oplossing en zal de hortensia het volgende jaar niet of nauwelijks bruin verkleuren.

Wacht wel even met het verplanten tot het najaar. Ga je in de zomer een hortensia verplanten dan heeft dit vaak geen succes en zal de hortensia dood gaan. De maanden oktober, november en december zijn prima maanden om een hortensia te verplanten, mits het niet vriest.

Om de hortensia uit te graven, kun je het beste gebruik maken van een scherpe spade. De makkelijkste manier om een hortensia uit te graven, is door met de spade rondom de hortensia te steken. Laat bij het verplanten van de hortensia voldoende wortels aan de plant zitten.

Verder is het belangrijk om bij het verplanten gebruik te maken van tuinturf of vivimus aanplantgrond. Dit zorgt er voor dat de wortels zich beter gaan ontwikkelen, waardoor de kans groter is dat de plant succesvol aangroeit. Tuinturf of vivimus kun je mengen met de bestaande grond.

Schaduw creëren

Om de bruine plekken in de hortensia te voorkomen of te beperken, kun je op warme en zonnige zomerdagen schaduw creëren bij de hortensia’s. Dit kan met behulp van een parasol of schaduwdoek.

Hortensia’s in pot zou je kunnen verplaatsen op een plek in de tuin waar veel schaduw is.

Goede verzorging is belangrijk

Om langer van een prachtig bloeiende hortensia te kunnen genieten is verzorging van de hortensia belangrijk. Dit houdt onder andere in dat je voldoende water en bemesting moet geven. Het jaarlijks snoeien van de hortensia is ook noodzakelijk.

Water geven

Wanneer een hortensia behoefte heeft aan water dan zal hij dit ook laten merken. Het blad van de hortensia gaat namelijk slaphangen. Geen reden tot paniek, wanneer je op tijd water geeft, staat de hortensia er binnen enkele uren weer prachtig bij.

Hortensia’s in pot hebben extra water nodig, doordat de pot meestal een beperkt volume heeft. Geef in droge periodes de hortensia in pot iedere dag water. Let er ook op dat de pot niet te klein is voor de hortensia. Hierdoor zal deze zich minder goed kunnen ontwikkelen.

Heb je een blauwe hortensia? Lees dan even het artikel over blauwe hortensia’s om erachter te komen hoe je de blauwe hortensia het beste water kunt geven, zonder dat deze van kleur veranderd.

Bemesting

Voor een optimale groei en bloei van de hortensia is bemesten noodzakelijk. Een goedwerkende meststof is DCM meststof voor hortensia’s. Deze meststof bevat Kalium wat zorgt voor levendigere bloemkleuren. De meststof bevat ook magnesium en ijzer wat zorgt voor diepgroenere bladeren.

Snoeien

Voor een gezond ogende hortensia dien je jaarlijks te snoeien. Dit doe je door dood hout en de uitgebloeide bloemen te verwijderen. Verder kun je de hortensia ongeveer 1/3 uitdunnen.

Bij het uitdunnen moet je er op letten dat de hortensia evenwichtig in model blijft. Knip dus niet alle takken aan één zijde van de hortensia weg. Het snoeien kan in het najaar of vroeg in het voorjaar.

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen! Heb je vragen? Laat het gerust weten in een reactie!

>