Hortensia wordt te groot en/of te hoog: Met deze tips voorkom je dit!

Wordt jouw hortensia te groot en/of te hoog? In dit artikel lees je wat je kunt en wat je juist niet moet doen.

Het komt regelmatig voor dat een hortensia in de tuin te groot of te hoog wordt. Misschien groeien de takken wel over jouw tuinpad of kun je nog nauwelijks uit de raam naar buiten kijken. Niet getreurd! Er zijn een aantal manieren om dit probleem op te lossen.

Hortensia wordt te groot

Wat moet je niet doen?

Laten we meteen beginnen met wat je niet moet doen en wat toch vaak wordt gedaan.

Wanneer een hortensia te hoog wordt, knippen mensen vaak de hortensia af tot net boven de grond. Het gevolg hiervan is dat de hortensia één seizoen niet bloeit. De meeste hortensiasoorten bloeien namelijk op tweejarig hout. Door de bloemen weg te knippen, wordt de bloei overgeslagen. Erg jammer.

Hiernaast heeft het tot de grond afknippen, maar een kort effect. De hortensia vormt in het voorjaar en zomer nieuwe scheuten, welke vrij snel weer dezelfde hoogte hebben als de takken die je hebt terug geknipt.

Hortensia wordt te groot: Wat kun je er tegen doen?

Wanneer jouw hortensia te groot of te hoog wordt zijn er een aantal dingen die je kunt doen om van het ‘probleem’ af te komen. Onderstaand vertel ik je deze manieren.

Kies de juiste hortensia

Misschien is dit voor nu wel niet de juiste oplossing maar kun je in het vervolg hier wel lering uit trekken.

Er zijn wel honderden soorten hortensia’s. Iedere hortensia heeft zo zijn specifieke kenmerken. De ene hortensia is een langbloeiende hortensia terwijl de andere slechts enkele weken bloeit. Zo zijn er ook verschillen in de bloemvorm. De ene hortensia krijgt bollen terwijl de andere pluimvormen krijgt.

Naast de bloeitijd en bloemvorm zitten er ook veel verschillen in de hoogtes. De ene hortensia wordt niet veel hoger wordt dan 60 centimeter, terwijl een andere variëteit hortensia misschien wel 125 centimeter hoog wordt.

Ben je van plan om een hortensia aan te planten, vraag jezelf dan eerst even af hoe hoog en breed de hortensia mag worden. Heb je maar beperkt ruimte, kies dan voor een laagblijvende hortensia

De hortensia’s soorten hebben op de kwekerij allemaal een ding gemeen. Ze worden vaak in dezelfde (kleinere) maat verkocht, waardoor je niet in de gaten hebt dat je hortensia binnen enkele jaren uit kan groeien tot een grote plant.

Voor je een hortensia gaat kopen, lees dan eerst even de kenmerken op het etiket of vraag informatie op bij de verkoper. Bij het online kopen van de hortensia kun je de productinformatie lezen.

Wortelsnoei

Een tip om er voor te zorgen dat je hortensia niet veel hoger wordt, is door wortelsnoei toe te passen. Bij het uitvoeren van de wortelsnoei ga je als volgt te werk:

Bij een hortensia die in de volle grond staat, steek je met een spade rondom de wortels. De wortels worden hierdoor ‘beschadigd’ waardoor de plant zijn energie gaat steken in het vormen van nieuwe wortels.

De plant steekt minder energie in het bovengrondse gedeelte van de plant, waardoor de groei wordt geremd.

Het beste kun je de wortelsnoei zo dicht mogelijk op de plant toepassen. Dit heeft het beste effect. Wortelsnoei is een methode die je jaarlijks kunt toepassen.

Verplanten

Ben je van mening dat je hortensia te groot is geworden. Misschien is het wel een oplossing om de hortensia te verplaatsen naar een andere plek in jouw tuin? Het verplanten van een hortensia doe je bij voorkeur in het najaar of vroeg in het voorjaar. In de zomer kun je een hortensia het beste niet verplanten.

In het artikel ‘hortensia verplanten’ vertel ik je alles over het verplanten van een hortensia.

Op de plek waar je de hortensia hebt verwijderd kun je een nieuwe hortensia terug planten. Tip: Overweeg eens om een langbloeiende hortensia terug te planten. Deze hortensia bloeit langer dan een normale boerenhortensia en vraag weinig onderhoud.

Bestel een langbloeiende hortensia

Uitdunnen

Een andere manier om je hortensia wat binnen de perken te houden, is door deze te snoeien. Jaarlijks kun je ongeveer 1/3 of 1/4 van de takken van de hortensia uit dunnen.

Je kunt hierbij de wat dikkere takken uitkiezen. Zo houd je de hortensia jong. Wordt de hortensia te breed, snoei dan ook enkele takken weg die breed uitgroeiend zijn.

Bij het uitdunnen van een hortensia moet je er voor zorgen dat de plant in evenwicht blijft. Dit wil zeggen dat er aan iedere zijde van de plant voldoende takken moeten zitten, zodat je geen ‘gaten’ in de plant krijgt.

Het uitdunnen van de hortensia kan worden uitgevoerd in combinatie met wortelsnoei.

Meer over Hortensia’s

Ben je geïnteresseerd in hortensia’s en wil je meer weten over deze mooie plant. Misschien zijn onderstaande artikelen wel interessant.

Meer informatie over Hortensia’s? Lees de onderstaande artikelen:

Thijs
 

Hoi, ik ben Thijs en heb +10 jaar ervaring als hovenier. Met behulp van mijn tips probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen! Heb je vragen? Laat het gerust weten in een reactie!

>