2

Houdbaarheid graszaad: Dit is wat je moet weten!

De houdbaarheid van graszaad is slechts enkele jaren, mits de verpakking ongeopend is. Toch is het niet verstandig om graszaad meerdere jaren te bewaren. Het langere tijd bewaren van graszaad kan ervoor zorgen dat de kiemkracht van het graszaad achteruit gaat. Dit wil zeggen dat het graszaad niet of nauwelijks kiemt. Voor je het bewaarde graszaad gaat gebruiken, is goed om te overwegen of dit nog wel zo slim is. Het zou jammer zijn wanneer je het zaait en dat het graszaad niet of nauwelijks uitkomt.

In dit artikel lees je alles over het bewaren en het toepassen van bewaard graszaad. Met een handige tip kun je zelf handig testen of het graszaad nog voldoende kiemkracht heeft. Heb je nog extra graszaad nodig? Wij geven je advies welk graszaad je het beste kunt gebruiken voor het gewenste doeleinde.

Houdbaarheid graszaad

Waarom kun je graszaad niet eeuwig bewaren?

Graszaad is een natuurlijk product dat na verloop van tijd zijn kiemkracht verliest. De meeste graszaden behouden hun kiemkracht enkele jaren. Dit is wel afhankelijk van hoe je het graszaad hebt bewaard. Door het verkeerd bewaren van graszaad gaat de kiemkracht van het zaad snel verloren en kan je het graszaad niet meer gebruiken.

Wanneer je een groot gazon inzaait, is het voordeliger om een grote zak met graszaad in te kopen. In de meeste gevallen blijft er nog wat graszaad over in de zak of verpakking. Veel mensen bewaren dit graszaad om later nog te gebruiken om eventuele kale plekken bij te werken. Om dit graszaad later nog te gebruiken, moet je het op de juiste manier bewaren.

Houdbaarheid en hoe graszaad bewaren?

De houdbaarheid van graszaad is slechts 1 tot 3 jaar, mits je het op de juiste manier bewaard.  Na het verstrijken van de houdbaarheid, wil het niet zeggen dat het graszaad niet meer kiemt. Vaak kiemt het graszaad nog wel maar is de kiemkracht wel afgenomen, waardoor er uiteindelijk minder graszaad kiemt.

Het bewaren van graszaad dient te gebeuren in een koele en donkere ruimte. Het is verstandig om het graszaad in de originele verpakking te laten zitten. Belangrijk is om ervoor te zorgen dat er ook geen vocht bij kan komen. Laat een zak of verpakking met graszaad dus niet te lang buiten staan. Regen en vocht kunnen ervoor zorgen dat het graszaad gaat kiemen, waardoor het niet meer bruikbaar is.

Wil je weten of het graszaad nog voldoende kiemkracht heeft? Dit kun je zelf testen met onderstaande tip.

Kiemkracht graszaad testen

Wanneer je het graszaad bekijkt, valt meestal niet te zeggen of het graszaad voldoende kiemkracht heeft. Toch is er een manier om de kiemkracht van het graszaad te testen voor je het gaat toepassen in jouw tuin. Het is een test die je eenvoudig zelf uit kunt voeren.

Het enige wat je nodig hebt is 2 velletjes keukenpapier en een bordje. Het keukenpapier maak je vochtig en graszaad leg je op één velletje keukenpapier. Het andere velletje maak je ook vochtig en leg je op het andere velletje keukenpapier, zodat het graszaad opgesloten zit tussen 2 vellen keukenpapier. De velletjes keukenpapier leg je op het bordje en plaats je binnen voor het raam. Huiskamertemperatuur is prima voor graszaad om te ontkiemen. Via het raam zorg je ervoor dat het graszaad voldoende licht krijgt.

Het enige wat je nu nodig hebt, is geduld. Als het graszaad voldoende kiemkracht heeft, zou je dit binnen twee a drie weken kunnen zien. Wanneer er na dit tijdstip niets of nauwelijks waargenomen is, dan heeft het graszaad onvoldoende kiemkracht. Je moet dan nieuwe graszaad kopen. Met de onderstaande tips zorg je ervoor dat je het juiste graszaad koopt.

Graszaad kopen: Hier moet je opletten

Bij het toepassen van graszaad is het verstandig om niet de eerste beste verpakking die je tegenkomt te kopen. Er zitten veel verschillen in soorten graszaden. Zo zijn er juist goedkope graszaden waarvan de kwaliteit vaak onvoldoende is. Naast de kwaliteit van het graszaad is het belangrijk om jezelf ook een aantal dingen af te vragen, zoals:

 • Moet het graszaad bestand zijn tegen betreding?
 • Moet het graszaad een hoge sierwaarde hebben?
 • Dient het graszaad om kale plekken bij te zaaien?
 • Ligt mijn (toekomstig) gazon in de zon of juist in de schaduw?

De bovenstaande vragen, geven je inzicht wat voor type graszaad voor jouw gazon geschikt. Zo voorkom je achteraf teleurstellingen wanneer je het verkeerde graszaad hebt toegepast.

Schaduw gazon

Heb je een gazon dat volledig in de schaduw ligt? Vaak zijn dit de gazons waar gras slecht groeit. Met graszaad voor schaduwgazons is dit verleden tijd. Het graszaad is geschikt om in te zaaien maar ook om het gazon te herstellen. In ons artikel over het beste graszaad voor schaduwgazons lees je hier alles over.

Speelgazon

Een gazon dat veel wordt betreed, heeft gras nodig dat extra sterk is. Bij betreden kun je denken aan een gazon waarop kinderen vaak spelen. Het graszaad wordt daarom ook niet voor niets speelgazon graszaad genoemd. Maar ook op een gazon waar regelmatig een BBQ wordt gehouden, is speelgazon uitermate geschikt.

Eén van de kenmerken van speelgazon is dat het snel hersteld wanneer er (lichte) beschadigingen optreden. Speelgazon graszaad is een van de meeste gebruikte graszaden in de particuliere tuin. Speelgazon graszaad van Barenbrug is een kwalitatief goede grasmengsel.

Siergazon

Wil je graag een kort, strak en groen gazon en wordt het gazon weinig betreden? Siergazon kan dan wel eens een geschikt grasmengsel zijn voor jouw tuin. Het gazon staat bekend vanwege zijn hoge sierwaarde.

Het nadeel van siergazon is dat dit gazon minder sterk is dan bijvoorbeeld speelgazon. Het gazon raakt sneller beschadigd bij betreding en het herstellen hiervan duurt vaak langer. Het gazon is dus vooral om naar te kijken en dus niet om op te lopen!

Snelkiemend graszaad (graszaad voor gazonherstel)

Snelkiemend graszaad is het ideale graszaad om kale plekken bij te zaaien. In vergelijking tot andere graszaden, kiemt dit graszaad veel sneller. Het voordeel hiervan is dat onkruid minder snel de kans krijgt om zich te ontwikkelen op deze kale plekken. Naast het herstellen van kale plekken wordt dit graszaad ook vaak toegepast na het verticuteren. Doorzaaien van het gazon is verstandig om een sterkere en volle grasmat te krijgen.

Een graszaad dat vaak wordt gebruikt voor het herstellen van gazon is DCM Riparo plus. In het artikel over snelkiemend graszaad vind je hier meer informatie over. Het graszaad zit in een strooidoos, waarmee het graszaad eenvoudig is aan te brengen.

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

 • Jeanet schreef:

  Hallo, we hebben 4 weken terug gras gezaaid
  Nog niks geen verandering…
  Waarschijnlijk te vroeg mede kou nog…
  Komt het nog goed met het zaad of gaat het kapot als het zo lang ligt????
  Groet Jeanet

  • Thijs schreef:

   Het kan zijn dat het graszaad nog gaat kiemen, maar dan moet dit wel binnen nu en enkele weken gebeuren. Sommige graszaden kiemen wat later en de koudere nachten van de afgelopen dagen vertragen ook het kiemproces. In dit geval zou ik nog even afwachten of het graszaad gaat kiemen.

 • >