Houtsnippers tegen onkruid in de beplanting

Onkruid in de beplanting is vaak ongewenst. In het groeiseizoen lijkt het onkruid soms harder te groeien dan de beplanting. Het wieden van onkruid kan een oplossing zijn om van het onkruid af te komen. Maar wist je houtsnippers tegen onkruid werkt? De groei van onkruid kan beperkt worden door houtsnippers tussen de beplanting te strooien. Bij een voldoende laagdikte wordt het onkruid onderdrukt en krijgt onkruid minder snel de kans om te groeien. In dit artikel vind je meer informatie over hoe je houtsnippers kunt toepassen om onkruid tussen de beplanting te beperken.

Houtsnippers tegen onkruid

Houtsnippers tegen onkruid

Voordelen van houtsnippers

Wist je dat houtsnippers veel voordelen heeft? Zoals eerder al gezegd onderdrukken houtsnippers het onkruid. Schoffelen kost is nauwelijks nodig en het gebruik van gif kan buiten beschouwing worden gelaten! Naast dat er minder onkruid groeit, hebben houtsnippers ook andere voordelen. Houtsnippers houden vocht vast, waardoor de beplanting minder snel uitdroogt en minder water nodig heeft. Hiernaast zijn houtsnippers ook goed voor het bodemleven, doordat de houtsnippers een soort mulchlaag vormen. Het organisch materiaal is ideaal voor wormen, schimmels en bacteriën in de bodem. Bodemleven zorgt ervoor dat de bodemstructuur wordt verbeterd, waardoor de planten beter zullen gaan groeien.

Toch hebben houtsnippers één groot nadeel. Het moet na een aantal jaren ververst worden, omdat de houtsnippers verteren. Bij de aanschaf van houtsnippers kun je rekening houden met de levensduur van de houtsnippers, hierdoor hoef je houtsnippers minder vaak te verversen.

Soorten houtsnippers

Houtsnippers zijn er in allerlei soorten. Deze verschillende soorten houtsnippers hebben ieder hun eigenschappen.

Essen houtsnippers

Deze houtsnippers worden gemaakt van essenhout en zijn licht van kleur. Hierdoor staan ze goed in bijna iedere tuin.

Lariks houtsnippers

De houtsnippers zijn afkomstig van de lariks. De kleur van deze houtsnippers is rood/bruin.

Eiken houtsnippers

Deze houtsnippers zijn afkomstig van de eikenboom. In vergelijking tot andere houtsnippers zijn ze donker van kleur.

Beuken houtsnippers

Deze houtsnippers zijn afkomstig van de beuk. Beukenhout staat erom bekend dat het een vrij sterke houtsoort is. De houtsnippers zijn licht van kleur en hebben een langere levensduur dan veel andere houtsnippers.

Zelf houtsnippers versnipperen

Natuurlijk is het ook mogelijk om zelf houtsnippers te maken. Wanneer u bijvoorbeeld enkele bomen moet snoeien, kunt u de takken versnipperen in een versnipperraar. De houtsnippers kunt u opvangen in een bak of door een versnipperraar terug laten brengen in de beplanting. Wanneer u zelf hout versnippert krijgt u vaak minder mooie houtsnippers dan wanneer u houtsnippers aanschaft. Bij het zelf versnipperen van hout zitten er nog takjes tussen.

Een versnipperraar heb je in allerlei soorten. Let op dat niet alle versnipperaars dikke takken kunnen versnipperen. De machine zal dan vastlopen. Wanneer u een versnipperraar incidenteel gebruikt, is het huren van een versnipperraar vaak een slimme optie.

Houtsnippers tegen onkruid

Normaal gesproken wanneer je houtsnippers aan gaat brengen, leg je eerst worteldoek aan. Dit kan je doen wanneer de planten nog geplant moeten worden. Zorg voor een vlakke ondergrond en rol het worteldoek uit. In het worteldoek kun je gaten maken en in de gaten kunnen de planten worden geplant.

In veel gevallen wanneer je houtsnippers tussen de beplanting wilt strooien, zullen de planten al enkele jaren geplant zijn. De planten kunt u dan het beste laten staan. Om minder onkruidgroei te hebben, kun je van te voren al het onkruid verwijderen. Wanneer het onkruid is verwijderd kunnen de houtsnippers worden aangebracht.  Zorg voor een laagdikte van minimaal 10 centimeter. Vanaf 10 centimeter zijn houtsnippers onkruidwerend. De hoeveelheid houtsnippers dat je nodig hebt, kun je eenvoudig berekenen.

Bereken aantal kuub houtsnippers

Stel de border is 10 meter lang en 5 meter breed. Berekening: 10 x 5 x 0,10 = 5m3 houtsnippers.

Onderhoud houtsnippers

De houtsnippers moeten afhankelijk van het type houtsnippers en weersomstandigheden om de enkele jaren vervangen worden. De houtsnippers die er nog liggen, kunnen gewoon blijven liggen. De nieuwe houtsnippers kunnen over de oude houtsnippers heen gestrooid worden. Zorg er wel voor dat er een laagdikte van minimaal 10 centimeter is.

Toch onkruid

Het komt wel eens voor dat er tussen houtsnippers toch onkruid groeit. Houtsnippers zijn niet 100% onkruid werend, maar zorgen er voor dat de kans op onkruid kleiner is. Wanneer er toch onkruid groeit tussen de houtsnippers dan kunt u deze het beste in een vroeg stadium wieden.

Veel voorkomende redenen dat er toch onkruid tussen houtsnippers groeit zijn:

  • De laagdikte is niet dik genoeg.
  • Er is veel grond tussen de houtsnippers gekomen. Zaden krijgen hierdoor kans zich te ontkiemen.

Alternatieven voor houtsnippers

Naast houtsnippers tegen onkruid zijn er ook andere alternatieven die het onkruid kunnen onderdrukken in de border. Een alternatief dat vaak wordt toegepast is boomschors. Boomschors is net wat grover dan houtsnippers en hebben vaak een iets langere levensduur. Boomschors is zoals de naam al zegt van de schors van de boom. Houtsnippers zijn gemaakt van de totale boom.

Een ander alternatief is cacaodoppen. Net als boomschors en houtsnippers hebben ze een bodembedekkende werking, waardoor onkruid nauwelijks kans krijgt. Cacaodoppen zorgen er ook voor dat slakken en katten uit de border worden gemeden. Let wel op met honden! Honden kunnen hier niet goed tegen als ze hier van eten.

Meer tuintips ontvangen? 

Ontvang nu het tijdschrift Tuinseizoen en profiteer van de actie (ruim 40% korting op de winkelprijs). Ook een leuk idee om dit iemand cadeau te doen!

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>