Ilex crenata ‘Green Hedge’ – Japanse hulst

Ilex crenata ‘Green Hedge’ is een soort die de laatste jaren steeds meer in tuinen wordt toegepast. De plant is groenblijvend heeft fijn blad en wordt daarom vaak gebruikt als buxusalternatief. De buxusplant heeft het erg moeilijk door de buxusschimmel en de buxusmot. De Ilex kan worden aangeplant als een solitaire heester, vormheester maar functioneert ook prima als (hoge) haag. In dit artikel vind je meer informatie over de Ilex crenata ‘Green Hedge’.

Ilex crenata 'Green Hedge'

Eigenschappen Ilex

De Nederlandse naam van de Ilex is hulst. Bij hulst denken veel mensen aan de hulst met een scherpe getande bladrand. De Ilex crenata ‘Green Hedge’ is een andere variëteit hulst en heeft geen scherp blad. Het blad is fijn, sierlijk en glanzend groen. In de winter behoud de plant zijn blad, waardoor de plant bijvoorbeeld als een haag voor een goede afscheiding kan zorgen.

De bloei van de Ilex is niet heel bijzonder. In mei / juni ontstaan er witte bloementjes. Na de bloei ontstaan er besjes aan de plant. De plant groeit het best in de halfschaduw en staat het liefst op een vochthoudende en humusrijke grond.

Buxus en Ilex crenata ‘Green Hedge’

De Ilex creneta ‘Green Hedge’ is een van de planten die als vervanger van de buxus wordt gezien. De buxus heeft de laatste jaren te maken met diverse ziektes. Vaak is het jammer als de buxus verwijderd moet worden. Veel mensen willen dan een plant terug die op de buxus lijkt. Tussen de Buxus en Ilex crenata zijn er de volgende gelijkenissen en verschillen:

Gelijkenissen

 • Fijn blad
 • Wintergroen
 • Compact
 • Prima in vorm te snoeien

Verschillen

 • De Ilex is niet gevoelig voor de buxusmot.
 • Het blad van de Ilex glanst iets meer.

Snoeien

De Ilex is een krachtige groeier en dient als haag 2 tot 3 keer per jaar te worden gesnoeid. Door de Ilex meerder keren per jaar te snoeien, wordt de haag compacter. Ook na het aanplanten mag je de Ilex meteen snoeien. De plant wordt hierdoor voller en zal als haag eerder dichtgroeien.  Ga je snoeien? Doe dit dan het liefst op een koelere en bewolkte dag. Op deze manier ontstaat er geen schade door verbranding.

Kopen

De Ilex is verkrijgbaar in verschillende maten. Wanneer je de Ilex als haag wilt aanplanten, kun je het beste per maat de volgende aantallen per strekkende meter hanteren:

 • 10-15cm              9 planten
 • 20-30 cm             7 planten
 • 30-40 cm             5 planten
 • 40-60 cm             5 planten
 • 60-80 cm             3 planten
 • 80-100 cm           3 planten
 • 100-120 cm         3 planten
 • 120-140 cm         3 planten

Online bestellen

De Ilex crenata ‘Green Hedge’ kun je online bestellen. Het voordeel van online bestellen is dat de planten bij je thuisbezorgd kunnen worden. Dit scheelt tijd en bespaart je de nodige moeite met transport van de planten. Ook als je niet thuis bent kunnen de planten geleverd worden.

Bestel direct!

Andere Ilex soorten

Naast de ‘Green Hedge’ zijn er meerdere Ilex soorten die als vervanger van Buxus kunnen worden gebruikt.

Ilex convexa

Deze soort heeft iets donkerder blad dan de Ilex creneta ‘Green Hedge’. Het blad glanst en de plant is prima te gebruiken als haag of als vakbeplanting

Bekijk deze plant!

Ilex maximowicziana ‘Kanehirea’

Dit is de snelst groeiende vervanger voor buxus. De plant vertakt goed, waardoor je snel een volle haag hebt. Het blad is iets lichter van kleur dan de Ilex convexa en is minder glanzend.

Bekijk deze plant!
Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>