Is onkruid branden effectief?

Vraag jij jezelf af of onkruid branden effectief is? In dit artikel vertellen we je alles over het branden van onkruid.

Het onkruid branden is een methode die de laatste jaren steeds vaker wordt toegepast. Tot enkele jaren terug gebruikte we in veel tuinen nog chemische bestrijdingsmiddelen. Deze bestrijdingsmiddelen zijn slecht voor het milieu en mogen daarom niet meer verkocht worden.

Dit betekent dat je op zoek moet naar een alternatief om onkruid te verwijderen uit je tuin. Onkruid verwijderen met een onkruidbrander is een van de manieren. Voor dat ik je vertel of het onkruid branden effectief is, vertel ik je eerst hoe het proces van onkruidbanden in zijn werk gaat.

Is onkruid branden effectief?

Wat is onkruid branden?

Het branden van onkruid gebeurt met behulp van een onkruidbrander. Uit deze onkruidbrander komt een enorme hitte waardoor de plantencellen van het onkruid stuk gaan. Uiteindelijk verdroogt het plantje en sterft het onkruid af.

Vaak zie je mensen het onkruid met behulp van een onkruidbrander helemaal wegbranden. Dit is niet nodig want het onkruid enkele seconden verhitte zorgt er al voor dat het onkruid het loodje legt.

Onkruidbranders heb je in twee soorten. Zo heb je een onkruidbrander op gas en elektrische onkruidbrander.

Onkruidbrander op gas

Een onkruidbrander op gas werkt met behulp van een (kleine) gasfles die je op de onkruidbrander kunt aansluiten. Het voordeel van een onkruidbrander op gas is dat je geen elektriciteit nodig hebt. Heb je een grote tuin of geen elektriciteit in de buurt dan is het gebruik van een onkruidbrander op gas zeker aan te raden.

Een onkruidbrander op gas verhit het onkruid met een vlam.

Elektrische onkruidbrander

In plaats van een gas onkruidbrander hebben sommige mensen de voorkeur voor een elektrische onkruidbrander. Heb je elektriciteit in de buurt dan kun je altijd met een elektrische onkruidbrander werken. Het voordeel is dat je geen gasflessen op voorraad hoeft te hebben.

Een elektrische onkruidbrander verhit het onkruid met hete lucht.

Is onkruidbranden effectief?

Met de bestrijdingsmiddelen die enkele jaren geleden nog regelmatig werden gebruikt, wist je bijna zeker dat het onkruid dood was en ook niet meer snel terug kwam.

Tegenwoordig gebruiken mensen vaak azijn of een onkruidborstel. Deze methoden werken maar tijdelijk. Wist je dat je schoonmaakazijn eigenlijk niet mag gebruiken om onkruid te behandelen?

Of het onkruid branden effectief werkt, is veelal afhankelijk van de onkruidbrander die je gebruikt. Zo moet de temperatuur heet genoeg zijn om het onkruidplantje echt te vernietigen. Hiernaast ligt het er ook nog aan wat voor onkruid je hebt. Straatgras of vogelmuur is bijvoorbeeld eenvoudig dood te branden.

Onkruid zoals een paardenbloem gaat vaak een stuk lastiger, omdat deze lange penwortels hebben. Blijft een stukje van deze wortel nog in leven, dan is de kans groot dat het plantje binnen enkele weken weer terug groeit. Het onkruid branden regelmatig blijven herhalen, is aan te raden om het plantje uit te putten. Uiteindelijk zal deze verdwijnen.

In het artikel ‘beste onkruidbrander’ zochten wij al voor je uit wat nu de beste onkruidbranders zijn om het onkruid te lijf te gaan.

Tips voor een goed resultaat

Voor je aan de slag gaat met het branden van onkruid wil ik je graag nog enkele tips meegeven die het onkruid in je tuin verminderen en/of het branden van onkruid een stuk makkelijker maken.

Begin op tijd met het behandelen van onkruid

Zodra de temperaturen wat warmer beginnen te worden begint ook het onkruid te groeien. Zodra je het onkruid al tussen de bestrating ziet komen, raad ik je aan om al te beginnen met het branden van onkruid.

Het onkruid is op dat moment nog klein, waardoor het minder energie kost om het onkruid te verbranden. Hiernaast heeft het onkruid nog geen zaad gevormd wat deze kan verspreiden. Dit voorkomt al een heleboel nieuwe onkruiden in je tuin.

De periode maart/april is het beste tijdstip om te beginnen met het behandelen van onkruid.

Gebruik de onkruidbrander op de juiste ondergrond 

Een onkruidbrander is helaas niet op alle ondergronden te gebruiken. Ik raad je af om onkruid te branden tussen houtsnippers of boomschors. Vanwege de hitte en de vlam kunnen deze in brand vliegen. Het klinkt voor jou misschien wel heel logisch, maar het in de praktijk gebeurt het wel eens dat dit misgaat.

Verder moet je een onkruidbrander niet gebruiken in het gazon. Dit zorgt voor brandplekken. Op welke ondergrond kun je een onkruidbrander dan wel gebruiken?

Grind of split

Een van de beste manieren om onkruid te verwijderen tussen grind en split is met behulp van een onkruidbrander. Het plukken van onkruid tussen grind gaat vaak lastig en het borstelen zorgt er voor dat het grind alle kanten op vliegt. Niet voor niets worden onkruidbranders vaak op grind en split toegepast. In het artikel ‘onkruid in grind’ vertel ik je hier meer over.

Bestrating

De voegen van de bestrating is de ideale plek voor onkruid om te groeien. Heb je klinkers dan heb je meer voegen dan bij grote terrastegels. Grote kans dat je dus ook meer onkruid in je bestrating hebt. Het branden is één van de goede manieren om van dit onkruid af te komen. S

Is mijn onkruid na het branden dood?

De meeste onkruiden zijn na het verbranden dood. Al lijkt dit in eerste instantie misschien niet zo. Na 1 a 2 dagen merk je dat het plantje volledig afsterft. Voor grotere onkruiden of lastige onkruiden zoals een paardenbloem kunnen mogelijk nog extra behandelingen nodig zijn.

Bestel direct een onkruidbrander!

 

Thijs
 

Hoi, ik ben Thijs en heb +10 jaar ervaring als hovenier. Met behulp van mijn tips probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen! Heb je vragen? Laat het gerust weten in een reactie!

>