6

Ginkgo biloba – Japanse notenboom: Verzorging, combineren, aanplanten en kopen

De Japanse notenboom is qua uiterlijk een bijzondere boom. Dit komt mede door zijn vorm, waaiervormige blad en goudgeel verkleuring in de herfst. Het is een boom die veel voorkomt in Japanse tuinen, maar ook prima past in de gewone particuliere tuin of openbaar groen.

In dit artikel wordt meer informatie gegeven over de verzorging van de Ginkgo biloba te denken valt aan bemesten, snoeien en vermeerderen. Ben je van plan om de Japanse notenboom te kopen en aan te planten dan worden een aantal tips gegeven.

De Japanse notenboom laat zich ook goed combineren met andere planten. Lees snel verder welke planten dit zijn!

Japanse notenboom

Japanse notenboom

Over de Japanse notenboom

De Japanse notenboom is een boom die je in Japan veelal aantreft bij tempels, vandaar ook wel de naam ‘Japanse tempelboom’.  De boom heeft in Japan een speciale betekenis. Hij staat namelijk symbool voor vruchtbaarheid. Tegenwoordig wordt de boom steeds vaker aangeplant in Europa vanwege zijn bijzondere uitstraling.

In de herfst heeft de Japanse Notenboom extra sierwaarde vanwege zijn goudgele kleur. De verkleuring van het blad gebeurt laat in de herfst. Het blad blijft dus lang aan de boom zitten.

Als het blad eenmaal gaat vallen dan is de boom snel kaal. Soms kan dit binnen een dag of paar uur gebeuren.

Standplaats

De Japanse notenboom staat het liefst op een zonnige of halfschaduwrijke plek. Aan de grondsoort worden geen specifieke eisen gesteld.

Bemesten

Het bemesten kan jaarlijks met organische mestkorrels. Strooi deze korrels rondom de boom en werk ze licht in met een hark.

De boom haalt met de organische meststof extra voedingstoffen uit de bodem. De mestkorrels kun je ook gebruiken voor andere planten in je tuin. Een uitzondering hierbij zijn zuurminnende planten, zoals Rhodendrons, Azalea’s en Skimmia’s

Snoeien

Het snoeien van de Ginkgo biloba is meestal niet nodig. De boom groeit langzaam en met snoeien kun je afbreuk doen aan de vorm. Is snoeien toch noodzakelijk in verband met takken die in de weg zitten of takken die tegen elkaar aangroeien. Dan kun je de boom het beste snoeien na het groeiseizoen tussen november en begin maart.

Gebruik voor het snoeien een scherpe snoeischaar of zaag. Probeer eventuele snoeiwonden zo klein mogelijk te houden.

Vermeerderen

De boom kan het beste vermeerderd worden door stekken. Het beste tijdstip om dit te doen is in het voorjaar. Gebruik hiervoor stek- en zaaigrond.

Een andere optie om de boom te vermeerderen is zaaien. In de praktijk blijkt deze vermeerderingsmethode vaak niet te lukken, omdat de zaden vaak niet uitkomen.

Ben je van plan om de Japanse notenboom te vermeerderen. Dan heeft stekken dus het meeste succes.

Combineren

De Japanse notenboom is een boom die past in een Japanse tuin. Onderstaande planten passen in een Japanse tuin en combineren goed met de Japanse notenboom. Door op de plantnaam te klikken, wordt meer informatie en diverse afbeeldingen van de betreffende plant weergegeven.

Acer palmatum

De Acer palmatum heb je in de kleuren geel, rood en groen. De plant vraagt weinig onderhoud en snoeien is niet vaak nodig. Vooral de soorten met een oranje of rode kleur zorgen voor een bijzonder contrast in de tuin tussen alle beplantingen met groen blad.

Ophiopogon planiscapus ‘Niger’

De Ophiopogon planiscapus ‘Niger’ is een opvallende plant vanwege zijn zwarte blad. Er zijn maar weinig tuinplanten die zwart blad hebben.

Ophiopogon bereikt een hoogte van ongeveer 25 centimeter en blijft dus vrij laag. De groeiwijze is bodembedekkend en vermeerdert zich door ondergrondse uitlopers. Houd er rekening mee dat je ongeveer 7 tot 9 planten op een vierkante meter plant.

Bonsai coniferen

Bonsai coniferen staan bekend om hun kunstvorm. De coniferen bestaan uit meerdere vertakkingen en doen het prima in potten of in de volle grond.

Aanplanten

Ga je de Japanse notenboom aanplanten, zorg dan dat het plantgat ruim genoeg is, ongeveer 1/3 groter dan de kluit.

Voor een snelle beworteling van de boom is het verstandig om gebruik te maken van aanplantgrond. De aanplantgrond kun je in het plantgat mengen met de bestaande grond. Voor een goede start van de boom is dit zeker aan te raden!

Bij het gebruik van aanplantgrond is de kans op uitval van de beplanting kleiner. Gebruik per boom ongeveer een zak aanplantgrond van 40 liter.

De eerste jaren moet de boom zich goed gaan wortelen in de grond, waardoor de boom extra steun nodig heeft van boompalen. Door de boom met boomband te bevestigen aan twee boompalen zorg je ervoor dat de boom stevig staat en minder snel schuin gaat groeien door de wind.

Kopen

Een Japanse notenboom kun je bestellen met kluit/kale wortel of in pot. Met een kale wortel of kluit is de boom vaak goedkoper dan in pot. Wel is het zo dat je de boom met een kale wortel of kluit alleen in de herfst t/m vroeg in het voorjaar kunt aanplanten.

Wil je de boom buiten deze periode aanplanten dan kan dit gewoon door een Japanse notenboom in pot te bestellen.  Het aanschaffen van de boom kan in een tuincentrum maar ook online! Bestel je de boom online, dan wordt deze binnen enkele dagen bij je thuis geleverd.

Online planten bestellen heeft de volgende voordelen:

 • Bezorging in Nederland en België. Je hoeft zelf geen transport te regelen.
 • Tijdsbesparing omdat je niet meer naar een tuincentrum hoeft.
 • Je bestelling kan geleverd worden ook als je niet thuis bent.
 • Geen teleurstellingen meer dat planten niet op voorraad zijn bij je bezoek aan een tuincentrum
 • Bestel je via de onderstaande button, dan krijg je ook nog groeigarantie!
Ginkgo biloba
Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

 • Alfred schreef:

  Beste Thijs,

  Kun je advies geven over het volgende: We hebben een Japanse notenboom waarvan de bladeren niet helemaal uitkomen.(ongeveer tot de helft en dan groeien ze niet verder) Dit is sinds wij hem een aantal jaar geleden verplaatst hebben. Kunnen wij hier nog wat aan doen?

  • Thijs schreef:

   Beste Alfred,

   Zou het kunnen dat de Japanse notenboom op een te natte standplaats staat? Dit kan bij Japanse notenbomen problemen opleveren.

   Groetjes
   Thijs

 • Anke schreef:

  Beste,
  Ik zou deze boom willen aanplanten. Doe ik dit best in het voorjaar of in het najaar?

  Alvast bedankt!

  • Thijs schreef:

   De beste periode om de boom aan te planten is rond november t/m maart. Het najaar is een mooie tijd, dan kan de boom alvast wat wortels ontwikkelen, zodat deze wat beter bestand is tegen een droog voorjaar.

 • Gerrit schreef:

  Kan je deze Japanse notenboom ook in een ruime pot zetten?

  • Thijs schreef:

   Beste Gerrit,

   Het beste kun je de Japanse notenboom in de volle grond zetten. In een pot heeft de Japanse notenboom te weinig ondergrondse groeiruimte. Hierdoor zal de boom niet optimaal ontwikkelen.

 • >