Kalk strooien op het gazon voor een groen gazon zonder mos

Ik spreek regelmatig mensen die aan mij vragen. ‘Hoe krijg ik een mooi en groen gazon zonder mos’?’ De vraag die ik dan meestal stel, is of het gazon wel bemest en bekalkt wordt. Meestal is het antwoord ‘nee’. Of het gazon wordt wel bemest maar er wordt geen kalk gestrooid.

In dit artikel vind je meer informatie over het nut van het kalk strooien op het gazon en hoe het precies in zijn werk gaat.

Waarom gazon kalk strooien?

De meeste bodemsoorten in Nederland en België zijn aan de zure kant. De PH-waarde is dus laag. Dit is ideaal voor mossen om zich te ontwikkelen tussen het gras. Een gazon in de schaduw heeft meestal meer last van mosvorming dan een gazon in de volle zon.

Om mosvorming in het gazon te beperken kan er kalk gestrooid worden op het gazon. Het kalk zorgt ervoor dat grond minder zuur wordt, waardoor de PH-waarde van de bodem wordt verhoogd. Mos houdt niet van een bodem met een hoge PH-waarde. Hierdoor zal mosgroei worden geremd.

Heb je geen mos in je gazon, strooi dan toch kalk. Door preventief te strooien, voorkom je in de toekomst mosvorming.

Kalk heeft hiernaast ook nog een andere werking. Meestal bevat kalk ook extra magnesium, waardoor het gazon een fris groene kleur krijgt. Hier kun je het hele voorjaar en zomer van genieten!

Wanneer kalk strooien?

Het beste tijdstip om kalk te strooien is in de winter rond de maanden december t/m maart. 1x per jaar is voldoende. Normaal gesproken heeft kalk ongeveer 1 maand nodig om op te lossen en in de bodem te trekken. Strooi je kalk wanneer er sneeuw op het gazon ligt, dan wordt het kalk sneller opgenomen door de smeltende sneeuw.

Een tip is om niet tegelijk te bemesten en te bekalken. Meststoffen en kalk kunnen elkaar tegenwerken, waardoor het gewenste resultaat niet wordt bereikt.

Hoeveelheid kalk

Wanneer je kalk gaat strooien, heb je ongeveer 1 tot 1,5 kilogram kalk nodig per 10m2. Hoeveel kalk je nodig hebt voor jouw gazon kun je het beste als volgt bereken:

  1. Bereken het oppervlakte van het gazon. Dit kun je doen door het precies op te meten met een meetlint. Maar je kunt ook de oppervlakte berekenen door stappen te zetten van ongeveer 1 meter.
  2. Je weet nu ongeveer de oppervlakte van je gazon. Een rekensom die je kunt gebruiken is: oppervlakte gazon x 1,5 / 10  = ongeveer het benodigde kilogram kalk dat je nodig hebt.

Welke kalk moet ik gebruiken?

Voor het strooien van kalk op het gazon kun je poederkalk en korrelkalk gebruiken. Poederkalk trekt goed in de bodem alleen het nadeel is dat deze kalk heel erg stuift. Zelf gebruik ik vaak korrelkalk van DCM. Deze is makkelijk te strooien en bevat magnesium, waardoor je snel een groen gazon krijgt.

Hoe moet je kalk strooien

Kalk strooien wordt meestal op twee manieren gedaan. Met de hand of met een strooiwagen.

Met de hand

Wanneer je met de hand kalk gaat strooien, kun je het kalk het beste in een emmer doen. Je kunt hier makkelijk met je hand bij en knoeit minder snel.

Tijdens het strooien van het kalk is het belangrijk dat je de korrels gelijkmatig over het gazon verdeeld. Dit kun je doen door de korrels in je hand te houden en proberen gelijkmatig te verstrooien door rustig met je hand te schudden.

Gooi niet in een keer je hand leeg, want dan kun je de korrels niet gelijkmatig verdelen. Het gelijkmatig verdelen is belangrijk om ervoor te zorgen dat het hele gazon een gelijke hoeveelheid krijgt. Wordt er niet gelijkmatig verdeeld, dan kan het zomaar zijn dat je kleurverschillen in het gazon gaat zien.

Let er ook op dat je niet per ongeluk kalk strooit bij zuurminnende planten, zoals rhododendrons en skimmia’s. Deze planten kunnen hier slecht tegen.

Strooiwagen

Heb je hulp nodig om de korrels gelijkmatig over het gazon te verdelen? Dan biedt een strooiwagen wellicht oplossing.

Deze strooiwagen kun je vullen met kalkkorrels en afstellen op de gewenste hoeveelheid. Het wagentje duw je voorruit en de korrels worden verspreid over het gazon.

Meer tuintips ontvangen? 

Ontvang nu het tijdschrift Tuinseizoen en profiteer van de actie (ruim 40% korting op de winkelprijs). Ook een leuk idee om dit iemand cadeau te doen!

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>