1

Katten gebruiken tuin als kattenbak: Dit is het beste middel!

Katten gebruiken tuin als kattenbakGebruiken katten jouw tuin als kattenbak? Je bent niet de enige die zit met dit probleem. Voor veel tuinliefhebbers zijn poepende katten in de tuin één van de grootste ergernissen. Meestal zijn de katten die in de tuin poepen niet van jezelf maar zijn het zwerfkatten of katten uit de buurt. Maar wat kun je hier nu het beste tegen doen?

Er zijn diverse manieren om katten in de tuin te verjagen. Zelf heb ik in het verleden enkele manieren toepast. De ene manier met wat meer succes dan de andere. Uiteindelijk is er bij mij één manier die echt werkt en waar ik nauwelijks om kijken naar hebt. Wat de beste manier is, licht ik toe in dit artikel!

Waarom katten verjagen in de tuin?

Het is niet persé nodig om katten in de tuin te verjagen. Het kunnen leuke dieren zijn, maar als ze veel overlast veroorzaken is het een ander verhaal. Werk je graag in de tuin, dan schoffel je wellicht regelmatig de border. De grond wordt hierdoor los en dit is voor katten de ideale plek om hun behoefte te doen.

De kans is daarom groot dat je tijdens het werken in de tuin ineens uitwerpselen van katten in je handen hebt. Het is smerig en ook nog een gevaarlijk. Van uitwerpselen van katten kun je flink ziek worden als je pech hebt. Dit geldt zowel voor kinderen als volwassene. Vooral zwangere vrouwen moeten op letten dat ze niet in aanraking komen met uitwerpselen van katten. Dit kan een negatief effect hebben op een ongeboren kind.

Katten gebruiken tuin als kattenbak, wat doe je er aan?

Wanneer katten je tuin als kattenbak gebruiken, zijn er verschillende manieren die je kunt toepassen om katten uit je tuin te houden. Eén van de manieren om katten te verjagen is om steeds naar buiten te lopen, maar waarschijnlijk kom je er al snel achter dat dit onbegonnen werk is. Een goede manier om katten te verjagen is daarom een manier waar je weinig omkijken naar hebt.

Ultrasone kattenverjager voor in de tuin

De afgelopen jaren, heb ik verschillende manieren geprobeerd om katten uit mijn tuin te houden, omdat de katten mijn tuin als kattenbak gebruikte. De manier die in mijn tuin het beste effect had, was een ultrasone kattenverjager.

Een ultrasone kattenverjager is een klein apparaatje wat je in de tuin kunt plaatsen. Meestal beschikt de kattenverjager over een steel die je in de grond kunt aanbrengen. Dit kan bijvoorbeeld in het gazon, maar ook in de border waarbij deze niet in de weg staat tijdens het grasmaaien.

De kattenverjager beschikt over een sensor waarmee deze bewegende objecten kan detecteren, waaronder ook katten. Wanneer de kattenverjager een object detecteert, zendt het apparaatje een hoge toon uit die door katten hoorbaar is, waardoor ze snel vertrekken. Het prettige aan deze kattenverjager is, dat deze toonsoort niet voor mensen hoorbaar is.

Bij sommige kattenverjagers is het mogelijk om de frequentie van het geluid te verstellen. Zo kan de verjager ook worden gebruikt tegen andere diersoorten zoals wezels of marters.

Een ultrasone kattenverjager bestaat uit 3 verschillende varianten:

  • Met batterij;
  • Op zonne-energie;
  • Elektriciteit.

Mijn voorkeur heeft een kattenverjager op zonne-energie omdat je hier geen elektriciteit bij de hand hoeft hebben, waardoor je de verjager op alle plekken in je tuin kunt zetten. Bovendien krijg je niet te maken met een lege batterij. De meeste kattenverjagers op zonne-energie werken altijd, ook wanneer het bewolkt is. Naar deze kattenverjagers heb je weinig omkijken.

Een kattenverjager op zonne-energie die hoog wordt beoordeeld door gebruikers is de Steks ultrasone kattenverjager. Dit product is als beste uit de test gekomen en is door mensen niet of nauwelijks hoorbaar. Gebruikers beoordelen deze kattenverjager met 4,9 van de maximaal 5 te behalen sterren op bol.com. Dit betekent dat de gebruikers erg tevreden zijn met deze kattenverjager.

Katten gebruiken tuin als kattenbak

Bestel direct!

Liever geen kattenverjager op zonne-energie? In het artikel ‘Beste ultrasone kattenverjager met geluid‘ lees je wat de beste kattenverjagers zijn.

Welke methodes werkte minder goed?

Voor dat ik aan de slag ging met een ultrasone kattenverjager ben ik eerst aan de slag gegaan met een kattenkorrels, ook wel kattenschrik genoemd. Enkele maanden later heb ik geprobeerd om de katten te verjagen met water. Onderstaand licht ik kort mijn ervaringen met deze methoden toe.

Katten verjagen met kattenschrik

Het verjagen van katten met kattenschrik is een voordelige methode om katten in je tuin te verjagen. Het is een methode die wel de nodige inspanning vraagt. Zo moet je de kattenkorrels om de enkele weken opnieuw strooien, omdat de werking anders niet optimaal is.

De katten bleven door het gebruik van kattenschrik uit mijn tuin, alleen moest ik er wel steeds aan denken om de kattenschrik opnieuw in mijn tuin aan te brengen. Verder vond ik een nadeel van deze methode dat je de geur ook zelf ruikt. Op warme zomerdagen kan dit vervelend zijn wanneer je van je tuin wilt genieten.

Heb je een tuin met kinderen of heb je honden, dan raad ik je het gebruik van kattenschrik af. Kinderen en honden kunnen het namelijk opeten. Bovendien is de geur voor kinderen en honden ook niet prettig.

Katten verjagen met water

De tweede methode die ik heb geprobeerd, is om katten te verjagen met water. Ik heb hiervoor een sproeier met een detector in mijn tuin geplaatst. Wanneer de sproeier een object detecteert, sproeit deze water. Het is een methode die goed kan werken, maar je moet er wel steeds aan denken dat de sproeier af gaat als jij zelf door de tuin loopt.

Bij de meeste sproeiers is het mogelijk om de sproeier tijdelijk uit te zetten. Maar je moet er vervolgens wel steeds aan denken dat je de sproeier weer aan zet. Dit vergeten veel mensen, waardoor katten toch weer toeslaan in je tuin en deze als kattenbak gaan gebruiken.

Heb je een vijver in de tuin, dan werkt deze methode ook goed tegen reigers. Je kunt de sproeier dan zowel tegen katten als reigers gebruiken.

Uiteindelijk was voor mij ook deze methode niet de methode die ik zocht, omdat ik hier veel omkijken naar had.

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

  • Naam schreef:

    Leuk zo’n ultrasone kattenverjager alleen lijkt het mij niet handig als je een hond hebt die ook in de tuin loopt..

  • >