Katten uit de zandbak houden: Dit zijn de beste tips!

Katten uit de zandbak houdenBen je op zoek naar een goede manier om poepende katten uit de zandbak te houden? In dit artikel geven we je enkele tips.

Er zijn verschillende manieren om katten uit de tuin te verjagen. Maar om specifiek katten uit de zandbak te houden zijn niet alle manieren even geschikt. Zo is het strooien van kattenkorrels niet aan te raden als je spelende kinderen in de tuin hebt en is een detecterende sproeier ook niet de ideale manier.

Maar wat is dan wel de juiste manier om katten uit de zandbak te houden? De beste oplossingen geef ik je in dit artikel!

Waarom katten uit de zandbak houden?

Wanneer je een zandbak in de tuin hebt, dan ontkom je er vaak niet aan dat de katten uit de buurt de zandbak weten te vinden. Een zandbak is voor katten de ideale plek om hun behoefte te doen en dat wil je natuurlijk voorkomen.

Het is erg smerig als je kind in de zandbak aan het spelen is en je komt er achter dat er allemaal kattenpoep in de zandbak aanwezig is. Je kunt de kattenpoep uit de zandbak verwijderen, maar vaak graven katten hun uitwerpselen in, zodat je deze niet direct ziet.

Naast poepen, plassen katten ook graag in de zandbak. En helaas kun je kattenurine niet makkelijk uit de zandbak verwijderen.

Voor een goede hygiëne is het daarom aan te raden om zandbakkenzand zeker jaarlijks te vervangen. Door het zand te vervangen, zorg je er voor dat kinderen in schoon zand kunnen spelen en dat ze minder snel ziek worden.

Meestal doen katten hun uitwerpselen in de zandbak wanneer je het niet in de gaten hebt. Misschien ben je wel niet thuis of gebeurt het ´s nachts als je ligt te slapen.

Kattenpoep in de zandbak gevaarlijk?


Veel ouders vragen zich af of kattenpoep in de zandbak gevaarlijk. Het antwoord hierop is ja. Helaas worden er jaarlijks veel kinderen ziek omdat ze ontlasting van katten, maar ook honden binnen krijgen. Om de kans op ziekte tegen te gaan, is het van belang om de zandbak goed schoon te houden en te voorkomen dat honden en katten in de zandbak hun behoefte doen.

Kattenpoep is ook gevaarlijk voor zwangere vrouwen en hun ongeboren kind. Probeer dus zoveel mogelijk uit de buurt te blijven van uitwerpselen van een kat.

Naast dat uitwerpselen van een kat gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid, stinkt het ook nog eens erg. Dit kan het speelplezier en het buiten zitten tijdens warme zomerdagen flink verpesten.

Hoe katten uit de zandbak houden?

Er zijn verschillende manieren om katten uit de zandbak te houden. Onderstaand licht ik de twee beste manieren aan je toe om te voorkomen dat katten niet in de zandbak poepen.

Zandbak afdekken

Eén van de manieren om te voorkomen dat katten in de zandbak poepen, is door de zandbak af te dekken. Dit kan wanneer je een zandbak met deksel hebt. Veel zandbakken beschikken niet over een deksel. De optie is dan om een zeil over de zandbak te leggen.

Een deksel of zeil werkt erg goed tegen katten. Het probleem bij deze methode is dat je er wel steeds aan moet denken dat je een deksel of zeil over de zandbak legt.

Ultrasone kattenverjager met geluid

Eén van de beste manieren om katten uit je tuin te houden, is door een ultrasone kattenverjager aan te schaffen met geluid. Dit is een klein apparaatje wat je in de grond kunt steken. Wanneer het apparaat een kat detecteert, wordt een hoge toon uitgezonden waardoor de kat verdwijnt. Deze hoge toon is niet hoorbaar voor mensen. Sommige kattenverjagers geven een lichtflits waardoor de kat schrikt en verdwijnt.

Een kattenverjager heb je in verschillende merken en types. Kattenverjagers werken op batterij, elektriciteit of zonne-energie. Het voordeel van een kattenverjager op zonne-energie is dat je er nauwelijks omkijken naar hebt. Zelfs op bewolkte dagen doen de meeste ultrasone kattenverjagers hun werk.

Het beste kun je de ultrasone kattenverjager vlakbij een zandbak plaatsen om katten uit de zandbak te houden. Dit kan bijvoorbeeld in een border of in het gazon. Het makkelijkste is om de kattenverjager in een border te plaatsen. Zo staat deze tijdens het grasmaaien niet in de weg.

Een kattenverjager die je hiervoor kunt gebruiken is de Steks ultrasone kattenverjager met geluid. Deze kattenverjager werkt op oplaadbare batterijen en zonne-energie en is door gebruikers hoog beoordeeld op bol.com.

De prijs die je voor een ultrasoon kattenverjager betaalt, ligt gemiddeld tussen de 20 en 40 euro. Meer weten over het verjagen van katten met een ultrasoon geluid? Eerder schreven we het artikel ‘Katten verjagen met ultrasoon geluid’.

Enkele redenen waarom je voor een kattenverjager kunt kiezen:

  • Kindvriendelijk;
  • Diervriendelijk;
  • Werkt vrijwel altijd en is betrouwbaar;
  • Voordelig in aanschaf;
  • Je hebt er nauwelijks omkijken naar.

Katten uit de zandbak houden

Bestel direct!

Welke methodes zijn niet aan te raden?

De onderstaande methodes zijn prima methodes om katten uit je tuin te houden. Om katten uit de zandbak te houden, raad ik je de onderstaande methodes niet aan.

Kattenkorrels

Om katten uit de tuin te houden, worden vaak kattenkorrels gestrooid, ook wel kattenschrik genoemd. Deze korrels stinken erg waardoor katten verdwijnen. Het probleem met kattenkorrels is dat jijzelf en de spelende kinderen deze geur ook ruiken. Hiernaast kan het ook zijn dat kleine kinderen deze korrels opeten, wat natuurlijk niet de bedoeling is.

Om de werking van kattenkorrels te garanderen, moet je om de zoveel weken de kattenkorrels opnieuw aanbrengen. Dit betekent dat je deze handeling regelmatig moet herhalen, waardoor je het ook wel eens kan vergeten. Je zult dan net zien dat katten toeslaan in de zandbak.

Een ultrasone kattenverjager op zonne-energie plaats je één keer in de tuin en je hebt er vrijwel geen omkijken naar.

Verjagen met water

Een ander methode die veel wordt gebruikt om katten uit de zandbak te houden, is door ze te verjagen met water. Eén manier is om katten te verjagen met een waterpistool, maar dit is bijna onbegonnen werk!

Om katten te verjagen met water, kun je een sproeier in de tuin plaatsen. Als deze een bewegend object detecteert, dan begint de sproeier te sproeien. Helaas is het zo dat de sproeier geen onderscheid maakt tussen een kind of een kat. De sproeier kan dus ook je kind nat sproeien.

Het is een optie om de sproeier tijdelijk uit te zetten als je kinderen spelen in de tuin, maar je moet er wel steeds aan denken dat je de sproeier weer aan zet als je niet in de tuin aanwezig bent. Dit wordt vaak vergeten, waardoor het verjagen met water niet altijd het gewenste effect heeft.

Bovendien zorgt water er voor dat het zand in de zandbak een modderboel wordt.

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>