Kleine kettingzaag STIHL: Dit zijn de beste!

Ben je op zoek naar een kleine kettingzaag van het merk STIHL? In dit artikel vertel ik je welke kettingzaag van het STIHL het meest geschikt is en waarom deze kettingzaag erg handig is!

Wanneer je een kleine kettingzaag gaat aanschaffen, heb je de keuze uit een accu kettingzaag, een elektrische kettingzaag of een motorkettingzaag. Welk type kettingzaag voor jou het meest handigst is, ligt aan hoe en waarvoor je de kettingzaag wilt gaan gebruiken. In dit artikel licht ik je de voor- en nadelen van de deze kettingzagen aan je toe

Verder wordt in dit artikel duidelijk waar je op kunt letten als je een kleine kettingzaag gaat aanschaffen, wat deze kost en waar je een kettingzaag aan kunt schaffen.

Waarom een STIHL kettingzaag?

Als hovenier heb ik regelmatig snoeiklussen waarbij een kettingzaag goed van pas komt. De laatste jaren werk ik alleen nog maar met gereedschap van het merk STIHL en dat heeft een aantal redenen.

Betrouwbaar merk en goede kwaliteit

Kettingzagen heb je in allerlei merken. Het merk STIHL is misschien wel het bekendste merk als het gaat om kettingzagen en vele andere tuingereedschappen. Het merk is betrouwbaar omdat de producten van goede kwaliteit zijn.

Het merk STIHL bestaat al tientallen jaren en de kettingzagen van dit merk hebben al vele doorontwikkelingen gemaakt. Wat ik goed vind aan het merk STIHL is dat de gereedschappen prima in gewicht zijn en dat er ook rekening is gehouden om de kettingzaag zo ergonomisch mogelijk en veilig te maken. Het werken met een kettingzaag blijft toch altijd een intensieve klus.

Onderdelen makkelijk verkrijgbaar

Wat ook erg prettig is aan een STIHL kettingzaag is dat de onderdelen makkelijk zijn te verkrijgen. Veel dealers en bedrijven in tuinmachine onderhoud hebben onderdelen zoals een ketting, tankdop ect. direct op voorraad omdat STIHL een veel voorkomende merk is.

Je hoort wel eens dat mensen voor een goedkopere prijs een kettingzaag aanschaffen van een wat onbekend merk. Wanneer er een onderdeel stuk gaat, is deze vaak niet meer leverbaar of er zit een levertijd van zelfs weken of maanden op.

Het voordeel van STIHL is dat de onderdelen meestal in vrij korte tijd leverbaar zijn.

Altijd een STIHL dealer in de buurt

Wil je jouw STIHL kettingzaag laten onderhouden bij een STIHL dealer? In Nederland zit er altijd wel een STIHL dealer in de buurt. Het voordeel van een STIHL dealer is de monteurs kennis hebben van de gereedschappen. Bij het aanschaf van eventuele nieuwe producten weten ze je ook goed te informeren.

Makkelijk in onderhoud

Hiernaast staan de kettingzagen van STIHL er om bekend dat ze makkelijk zijn in onderhoud als het gaat om het stellen en plaatsen van een nieuwe ketting. Bij sommige merken kan dit een heel gedoe zijn.

Welke type kettingzaag is geschikt?

Wanneer je een kettingzaag gaat aanschaffen, dan heb je de keuze uit een elektrische kettingzaag, een motorkettingzaag of een kettingzaag op accu. Onderstaand maak ik de verschillen voor je inzichtelijk.

Elektrische kettingzaag

Onderstaand de voor- en nadelen van een elektrische kettingzaag.

Voordelen

 • Milieuvriendelijk;
 • Licht van gewicht;
 • Maakt weinig geluid.

Nadelen

 • Je heb altijd een verlengsnoer nodig;
 • Je hebt afhankelijk van elektriciteit;
 • Met een elektrische kettingzaag is het lastig om de boom in te klimmen;
 • Minder kracht dan een motorheggenschaar.

Accu kettingzaag

Onderstaand de voor- en nadelen van een accu kettingzaag.

Voordelen

 • Milieu vriendelijk;
 • Licht in gewicht;
 • Maakt weinig geluid;
 • De kettingzaag kun je overal gebruiken;

Nadelen

 • Een accu werkt voor een bepaalde tijd;
 • Je hebt meerdere accu’s nodig;
 • Je moet zorgen voor een oplaadpunt voor de accu’s
 • Accu’s zijn prijzig.

Motorkettingzaag

Onderstaand de voor- en nadelen van een motorkettingzaag.

Voordelen

 • Krachtig;
 • De kettingzaag kun je overal gebruiken omdat je niet afhankelijk van elektriciteit bent;

Nadelen

 • Meestal net iets zwaarder in gewicht;
 • Maakt veel lawaai

Beste kleine STIHL kettingzaag

Mijn favoriete kleine STIHL kettingzaag is de MS 151 TC-E. Van het merk STIHL is de MS 151 TC-E benzine kettingzaag de lichtste uitvoering uit het assortiment. De kettingzaag wordt daarom niet voor niets veel gebruikt in de boomverzorging. Ook voor particulier gebruik is de MS 151 TC-E een veel gebruikte kettingzaag.

De kettingzaag is eenvoudig te starten waardoor je weinig kracht hoeft te zetten. Langzaam aan het startkoord trekken is meestal al voldoende! De kettingzaag beschikt over een AV-systeem. Een AV-systeem reduceert trillingen van de machine waardoor jij er minder snel last van krijgt.

Het tanken van deze kettingzaag gaat ook vrij eenvoudig. Waar je bij veel kettingzagen van STIHL gereedschap nodig hebt om de dop te kunnen openen, is dat bij deze kettingzaag niet het geval.

Wat ook erg prettig is bij deze kettingzaag is de spanschroef die aan de zijkant zit. Hierdoor kun je op een veilige en makkelijke manier de ketting spannen.

De MS 151 TC-E is verkrijgbaar in een uitvoering met een zaagblad van 25 en 30 centimeter. Ondanks het verschil van 5 centimeter in het zaagblad, maakt dit voor de prijs weinig verschil.

De voordelen van een kleine kettingzaag

Kettingzagen heb je in allerlei formaten. Zo heb je kettingzagen met een groot zaagblad om grote bomen te vellen. Deze kettingzagen zijn minder geschikt voor het zagen van kettinghout of het snoeien van bomen. Hiervoor kun je beter een kleine kettingzaag aanschaffen. Het gebruik van een kleine kettingzaag heeft de volgende voordelen:

 • Makkelijk te bedienen;
 • Ideaal voor het snoeien van heesters en bomen;
 • Voor boomklimmers makkelijk om mee te nemen in de boom;
 • Licht van gewicht;
 • Nemen niet veel opbergruimte in.

Waar op letten bij kopen kettingzaag?

Wanneer je een kettingzaag gaat aanschaffen, zijn er verschillende aandachtspunten om rekening mee te houden. Onderstaand de belangrijkste aandachtspunten.

Lengte zaagblad

Welke lengte het zaagblad moet hebben, is afhankelijk van de zaagklus. Bij het trimmen van bomen en heesters is het handig als het zaagblad kleiner dan 16 inch is. Voor grote bomen volstaat een zaagblad van 24 t/m 36 inch.

Motorkracht

Welke motorkracht je nodig hebt bij een motorkettingzaag, is afhankelijk van de klus die je met de kettingzaag wilt gaan doen. Voor grote bomen heb je een kettingzaag met een motorkracht van 62cc of meer nodig. Voor lichte snoeiwerk volstaat een motorkracht vanaf 30cc.

Garantie

We raden je aan om bij de aanschaf van een kettingzaag rekening te houden met de garantie die je op de kettingzaag krijgt. Meestal bedraagt het garantietermijn bij particulier 24 maanden en bij professioneel gebruik 12 maanden.

Waar kopen?

Het kopen van een STIHL kettingzaag kan bij Tuin & Park machine winkels. Enkele filialen zijn officieel STIHL dealer. Welke STIHL dealer bij jou in de buurt zit kun je vinden op de website van STIHL.

Een kettingzaag van het merk STIHL kun je ook bestellen via internet. Een webshop waar veel kettingzagen van het merk STIHL worden verkocht is ToolMax. Hier vind je maar liefste tientallen kettingzagen!

Bekijk hier het aanbod op Toolmax!

Wat kost het?

Een STIHL kettingzaag heb je al vanaf ongeveer 200 euro. De prijzen lopen op tot wel meer dan 1500 euro. De prijs is afhankelijk van het merk en het vermogen van de kettingzaag. Voor enkele honderden euro’s heb je een goede kettingzaag voor hobbymatig gebruik.

Ben je boomverzorger dan ben je al snel meer dan 1000 euro kwijt voor een kettingzaag.

Welke veiligheidsmiddelen heb je nodig bij het snoeien?

Wanneer je van plan bent om met de kettingzaag aan de slag te gaan, is het aan te raden om veiligheidsmaatregelen te nemen. Het werken met een kettingzaag blijft een klus waar het altijd blijft op letten en waar helaas regelmatig ongelukken gebeuren. Ga je aan de slag, gebruik dan de onderstaande beschermingsmiddelen.

Zaagbroek

Tijdens het zagen met een kettingzaag doe je er goed aan om een zaagbroek aan te trekken. Een zaagbroek is voorzien van vezels die er voor zorgen dat je niet in je benen kunt zagen. Als tip wil ik je meegeven om nooit zonder zaagbroek te zagen! Een ongeluk is zo gebeurd. In het artikel ´beste zaagbroek´ wordt duidelijk wat de beste zaagbroeken van dit moment zijn.

Zaaghelm

Een zaaghelm beschermt je hoofd tegen vallende en zwiepende takken. Bij het zagen met een kettingzaag is het verstandig om een zaaghelm inclusief vizier en gehoorbescherming te gebruiken. In het artikel ´beste zaaghelm´ wordt duidelijk wat de beste zaaghelmen van dit moment zijn.

Zaagschoenen

Tijdens het zagen is het aan te raden om goed schoeisel te dragen. Je zou er voor kunnen kiezen om zaagschoenen aan te schaffen. Zaagschoenen bestaan meestal uit een stalen neus en uit zaagbescherming. Hiermee vergroot je de veiligheid tijdens de werkzaamheden.

Zaaghandschoenen

Naast zaagschoenen is het slim om ook zaaghandschoenen te gebruiken. Zaaghandschoenen zijn voorzien van bescherming waardoor er minder snel ongelukken gebeuren. Hiernaast zijn zaaghandschoenen handig bij het opruimen van takken. Je handen worden hierdoor beschermd en niet vies.

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>