5

Kleine rode mieren in gazon: Met deze tips zijn ze verleden tijd!

Je hebt ze vast wel eens gezien, de kleine rode mieren in het gazon. Ze kunnen in het gazon veel schade aanrichten wanneer ze massaal aanwezig zijn.  Ze nestelen zich in het gras en laten door middel van een hoopje zand zien dat ze een plekje in jouw gazon hebben gevonden.

Meestal zijn de mieren in het gazon ongewenst. Ze zorgen op den duur voor oneffenheden en overlast. Hiernaast is het niet goed voor jouw grasmaaier als je door een hoopje zand maait. Tijd dus om actie te ondernemen om van de kleine rode mieren in het gazon af te komen.

In dit artikel vertellen wij je meer over deze mieren en hoe je het beste van deze mieren af kunt komen. Door binnen enkele dagen actie te ondernemen, blijft jouw gazon nog in redelijke staat.

Kleine rode mieren in gazon

Waarom mieren in gazon behandelen?

Bij overlast van mieren in het gazon, is het verstandig om hier iets tegen te doen.  Laat je de mieren hun gang gaan dan kunnen ze veel schade aanrichten aan het gazon. Het gevolg is dat er verzakkingen op kunnen treden en er kale plekken kunnen ontstaan.

Mieren staan erom bekend dat ze zich ver van hun nest kunnen verplaatsen. In de zomermaanden zit je misschien wel eens buiten. Je eet een ijsje of drinkt wat frisdrank. Mieren komen op deze zoetigheid af, waardoor ze op je eten of drinken kunnen kruipen. Dit is niet altijd hygiënisch omdat je niet weet waar de mieren nog meer gelopen hebben.

Rode mieren staan erom bekend dat ze kunnen bijten. Loop je wel eens met blote voeten op het gras of spelen jouw (klein)kinderen wel eens op het gazon, dan wil je niet hebben dat ze op een mierennest trappen.

Mieren in het gazon herkennen

Een mierennest in het gazon blijft niet onopgemerkt. Van een afstandje is een mierennest in het gazon lastig waar te nemen. Je ziet ze meestal pas als je over het gazon loopt of tijdens het grasmaaien.

Een mierennest in het gazon herken je aan een hoopje zand wat ineens naar boven komt. Het mierennest wordt bewoond als je veel kruipende mieren ziet in de omgeving van het nest.

Periode van overlast

De grootste overlast van mieren in het gazon is in de maanden mei, juni en juli. Door het warme weer worden de mieren actief en gaan ze zich nestelen. Dit nestelen, doen ze niet alleen maar met wel honderden of duizenden andere mieren.

In het nest kunnen veel larven aanwezig zijn. Voor je het weet heb je heel veel mieren in je gazon.

In de winter worden de mieren minder actief vanwege de kou. Je zult ze niet of nauwelijks tegenkomen want ze trekken zich terug in het nest.

De oplossing tegen kleine rode mieren in gazon

Gelukkig valt er iets te doen tegen de mieren in het gazon. De beste oplossingen worden hieronder toegelicht.

Mierenpoeder

Ben je op zoek naar een product dat direct werkt? Mierenpoeder is een product dat bijna alle mieren in het nest binnen 1 uur kan doden.

Mierenpoeder kun je aanbrengen door rondom het nest te strooien. Het is ook mogelijk om de mierenpoeder op te lossen met water. Vervolgens kun je dit rondom en in het nest gieten.

Een product wat vaak verkocht wordt, is het mierenpoeder van Ecostyle. Dit product is verkrijgbaar in verpakkingen van 250 en 400 gram. Om testen of het product daadwerkelijk werkt, is het product gestrooid over een mierennest op de verharding. Het resultaat: Alle mieren waren binnen 1 uur verdwenen.

Mierennest

De mieren waren binnen 1 uur verdwenen!

Biologische bestrijding met aaltjes

Wil jij liever de mieren in het gazon op een biologische manier behandelen? Geen probleem dit kan met behulp van aaltjes. Het product mier-run bevat deze aaltjes waarmee je de mierenoverlast kunt behandelen.

Mier-run zorgt er voor dat mieren het nest verlaten en dat de aanwezige larven in het nest worden gedood. Een volledig nest wordt dan uitgeroeid, waardoor je snel van de mieren af bent.

Voor het beste effect om mieren in het gazon te behandelen, kun je het beste het gehele gazon behandelen. Wanneer je alleen het mierennest behandeld, heeft dit vaak onvoldoende effect. Voor een beter werking, kun je zorgen voor een vochtige ondergrond.

Mier-run kun je aanbrengen door het product over het gazon te gieten. Een leverancier waar je Mier-run voor een goede prijs kunt kopen is Biogroei. Biogroei is een aanbieder voor biologische bestrijdingsproducten voor verschillende ziekte en plagen die in de tuin voor kunnen komen.

Mier-run is verkrijgbaar in verpakkingen voor oppervlakten van ongeveer:

 • 5 vierkante meter
 • 50 vierkante meter
 • 250 vierkante meter

Door het oppervlakte van het gazon te berekenen, weet je welke verpakking je moet bestellen. Eén van de redenen waarom mensen voor Mier-run kiezen, is omdat dit niet schadelijk is voor (huis)dieren en kinderen.

Bestel Mier-run

Wat je niet moet doen

Er worden verschillende producten aangeboden die helpen om mieren te bestrijden. Om deze middelen op het gazon te gebruiken zijn ze niet allemaal even geschikt.

Misschien heb je wel eens ergens gelezen of gehoord dat je mieren met kokend water kunt bestrijden. Dit is inderdaad juist, maar doe dit dan wel op de verharding. Gebruik je kokend water op het gazon dan ontstaan er verbrandingsplekken. Er kunnen dan voor een lange tijd bruine plekken in het gazon ontstaan.

Er zijn ook diverse type mierensprays. Deze zijn prima te gebruiken voor op de verharding, maar door gebruik op planten en gazon kunnen ze beschadigingen aanbrengen.

Sommige producten zijn alleen voor binnenshuis geschikt, zoals de meeste mierenlokdozen. Zet je ze buiten neer dan is de kans groot dat ze wegwaaien of misschien wel door andere (huis)dieren worden meegenomen.

Het beste kun je dus mierenpoeder of aaltjes gebruiken om mieren in het gazon te behandelen.

Wat doen na schade door mieren?

Doordat mieren in het gazon nestelen, kan dit er voor zorgen dat kale plekken in het gazon ontstaan. Het is verstandig om deze kale plekken snel aan te pakken door opnieuw graszaad te strooien. Doe je dit niet dan is de kans groot dat er onkruid gaat ontwikkelen in deze kale plekken.

Wanneer je de kale plekken bij gaat zaaien met graszaad, is het belangrijk om er eerst voor te zorgen dat de mieren weg zijn. Voor het bijzaaien kun je het beste snel kiemend graszaad gebruiken. Dit is graszaad dat bestaat uit snel kiemende rassen, waardoor je gazon erg snel is hersteld voor dat er onkruiden gaan groeien.

Door snel kiemend graszaad te gebruiken, beperk je de kans op onkruid groei. Het type grasmengsel dat je hiervoor kunt gebruiken is DCM Riparo Plus.  

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

 • Vera Hullekes schreef:

  Ik heb in ’t begin toen ze er pas zaten mierenpoeder van ecostyle geprobeerd maar ’t hielp niet! Toen was er maar één plek waar ze zaten. Inmiddels zitten ze overal in t gazon en ik heb ze ook al in de border gezien. Tuincentrum hier in de buurt zegt dat rode mieren heeeel moeilijk te bestrijden zijn. Wat raadt u mij aan? Toch maar weer proberen met de mieren poeder? Dat zal wel een duur grapje worden. Maar ik wil er wel graag vanaf want ik ben bang dat ze alles gaan opeten.
  Graag ontvang ik uw advies.
  Met vriendelijke groet
  Vera Hullekes

  • Thijs schreef:

   Beste Vera,

   Heeft u al aaltjes geprobeerd? Mier-run (aaltjes) is een goedwerkend product tegen mieren in het gazon.
   Voor het beste resultaat moet je het hele gazon behandelen en het gazon twee weken goed vochtig houden. Mier-run is online te bestellen bij “http://biogroei.be

   Met vriendelijke groet,
   Thijs

   • Jan schreef:

    Beste thijs ik heb vorig jaar tot twee maal toe aaltjes gebruikt maar geloof mij maar het kost enorm veel geld en het werkt echt NIET dus hou andere mense ook niet voor de gek er is niks tegen te doen alleen gras eruit kunstgras of tegels erin

  • Peter schreef:

   Ik gebruik poedersuiker met gist (50/50), top combi en werkt goed

 • >