Hoe klimroos opbinden?: Hier lees je alles wat je nodig hebt!

Klimroos opbindenHoe kun je het beste een klimroos opbinden? In dit artikel vertellen we je hoe je een klimroos op moet binden en waarom het belangrijk is om dit te doen. Een klimroos is een prachtige klimplant die wel wat hulp kan gebruiken tijdens het ‘omhoog klimmen’. Waar veel klimplanten dit zonder ondersteuning kunnen, heeft de klimroos jouw hulp nodig.

Het opbinden van een klimroos kan tegelijk worden uitgevoerd met de snoei. Daarom vertellen we je ook hoe je een klimroos moet snoeien.

Waarom klimroos opbinden?

Voornamelijk in de eerste jaren na de aanplant van een klimroos is het opbinden erg belangrijk. Door de klimroos op te binden zorg je er voor dat de klimroos naar de gewenste richting en de hoogte groeit.

Wanneer een klimroos niet wordt opgebonden, gaan de takken hangen en over de grond groeien. Dit is bij een klimroos ongewenst.

Hoe klimroos opbinden

Het opbinden van rozen is een klusje dat we regelmatig fout zien gaan omdat niet de juiste hulpmiddelen worden gebruikt. Zo zie je wel eens dat de takken van de rozen worden opgebonden met tyraps of ijzerdraad. Het nadeel van tyraps en ijzerdraad is dat ze na verloop van tijd takken kunnen afknellen.

Een beter alternatief is om bindbuis te gebruiken. Bindbuis is elastisch en hierdoor rekbaar als een tak dikker wordt. Wanneer een tak te dik wordt zal de bindbuis knappen waardoor je geen afstervende takken krijgt.

Bindbuis is verkrijgbaar op rol en kun je met hulp van een (snoei)schaar op maat knippen.

Klimroos opbinden

Bestel direct!

Beste begeleiding voor klimrozen

Zoals eerder al gezegd heeft de klimroos hulp nodig om te kunnen klimmen. Het liefst groeit de klimroos ergens tegenaan en worden de lange scheuten van de hoofdtakken vastgebonden aan raamwerk, rozenboog of pergola.

Het begeleiden van een klimroos kan op verschillende manieren. Onderstaand wordt duidelijk met welke hulpmiddelen je klimrozen kunt begeleiden.

Houten raamwerk

Een hulpmiddel dat veel wordt gebruikt om klimrozen tegen een muur aan te laten groeien is een raamwerk van hout. Deze is eenvoudig aan de muur te bevestigen en zorgt er voor dat de klimroos omhoog groeit. Het voordeel van een houten raamwerk is de natuurlijke uitstraling en de kosten die relatief laat zijn in vergelijking met veel alternatieven.

Een nadeel van een raamwerk van hout is dat sommige raamwerken van hout na enkele jaren beginnen te rotten. Vaak heeft dit te maken met weersinvloeden en het type hout wat is gebruikt voor het raamwerk.

Bestel direct!

Metalen raamwerk

Als alternatief voor een houten raamwerk, wordt ook wel eens een raamwerk van metaal gebruikt. Het voordeel van een metalen raamwerk is dat deze prima geschikt is tegen alle weersomstandigheden en deze een langere levensduur heeft een raamwerk van hout. De uitstraling is misschien minder natuurlijk, maar vanwege de langere levensduur blijken veel mensen toch voor een metalen raamwerk te kiezen.

Klimroos opbinden

Bestel direct!

Rozenboog

Zoals de naam het al misschien zegt, wordt een rozenboog voornamelijk gebruikt om hier klimrozen tegenaan te laten groeien. In een tuin is een rozenboog vaak een prachtig sierelement. Een rozenboog maakt het erg makkelijk om de takken te begeleiden. Vaak wordt aan beide zijden van een rozenboog een klimplant aangeplant, zodat de boog snel dichtgroeit.

Een rozenboog is meestal van metaal maar er bestaan ook varianten die zijn gemaakt van hout. In het artikel over de ‘metalen rozenboog’ lees je onder andere wat de beste rozenbogen zijn om een klimroos tegenaan te laten groeien.

Pergola

Heb je in de tuin een pergola staan dan is dit ideaal om hier je klimroos tegenaan te laten groeien. Na enkele jaren ontstaat een prachtige bloemenzee.

Klimroos snoeien

Een klimroos heeft een jaarlijkse snoei nodig om de klimplant compact te houden. Door een klimroos jaarlijks te snoeien bevorder je tevens de bloei. De meeste klimrozen kun je het beste snoeien in het begin van het voorjaar na de vorstperiode. Je knipt de zijscheuten die aan de hoofdtak groeien tot ongeveer 15 centimeter terug vanaf de hoofdtak.

Als je eens goed naar de zijscheuten kijkt, zie je meestal rode knopjes. Deze knopjes worden ook wel ogen genoemd. Het beste kun je de zijscheuten snoeien net boven een oog. Hier loopt de plant weer opnieuw uit.

Rozen die eenmaal in het jaar bloeien kun je direct al na de bloei snoeien.

In particuliere tuinen zie je wel eens dat mensen alle zijscheuten gaan opbinden in het raamwerk of in een rozenboog. Aan te raden is om dit niet doen, omdat het raamwerk hierdoor te vol wordt en teveel hoofdtakken ontstaan. Het beste kun je de hoofdtakken geleiden en de zijscheuten terugsnoeien. Dit zorgt er voor dat je de komende bloeiperiode een flinke bloemenzee aan rozen krijgt en dat je geen schurende takken krijgt.

Klimroos kopen

Klimrozen heb je in diverse soorten en kleuren. Tuinplant.nl, de grootste online plantenwinkel van Nederland heeft 18 verschillende soorten klimrozen in het assortiment. Je hebt hier klimrozen in de kleuren geel, roze, oranje en rood.

Het voordeel van het bestellen bij Tuinplant.nl zijn de lage verzendkosten voor klimrozen. Dit komt omdat klimrozen als pakketpost kunnen worden opgestuurd.

Bestel een klimroos!

 

Thijs
 

Hoi, ik ben Thijs en heb +10 jaar ervaring als hovenier. Met behulp van mijn tips probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen! Heb je vragen? Laat het gerust weten in een reactie!

>